3/4 Polaków regularnie grilluje, kiełbasa najpopularniejsza

74% Polaków regularnie grilluje. Najczęściej grillujemy kiełbasę, a jako dodatki do dań z rusztu wybieramy pieczywo i piwo. Nie boimy się czosnku, który ponad połowa z nas wskazuje jako ulubiony smak grillowych dań - wynika z badania TNS Polska.

km
km
Udostępnij artykuł:
3/4 Polaków regularnie grilluje, kiełbasa najpopularniejsza
fot. Shutterstock.com

Niemal co czwarty Polak (24%) grilluje 2-3 razy w miesiącu, kolejne 23% - raz w miesiącu, a 6% - co najmniej raz w tygodniu.

Szczególnymi miłośnikami grillowania są osoby w wieku 20-29 lat – 74% z nich grilluje przynajmniej raz w miesiącu, a tylko co dziewiąty (11%) nie grilluje w ogóle. Co ciekawe, kobiety (75%) grillują częściej niż mężczyźni (72%).

Co trzeci Polak (34%) szykując się do grillowania woli korzystać z gotowych produktów, które nie wymagają dodatkowego przygotowywania i są gotowe do położenia na ruszcie – 26% używa ich zazwyczaj, a 8% używa wyłącznie gotowych zestawów. Cały czas jednak większość Polaków (66%) woli samodzielnie przygotowywać produkty do grillowania.

Na ruszcie najczęściej gości mięso. Zdecydowanym liderem jest wciąż kiełbasa, która regularnie pojawia się na stołach niemal dziewięciu na dziesięciu grillujących Polaków (88%). Chętnie grillujemy także mięso wieprzowe (62%) i drobiowe (55%), mniej popularna jest wołowina (16%).

Grill to jednak nie tylko dania mięsne. 29% Polaków regularnie grilluje warzywa, a co piąty Polak (20%) – ryby. Listę produktów zamykają owoce (5%) i grzyby (3%).

Spośród dodatków, na stołach grillujących Polaków najczęściej gości pieczywo (79%) i sosy, ketchupy i musztardy (70%). Naszym ulubionym smakiem dodatków jest czosnkowy, preferuje go ponad połowa Polaków (54%). Lubimy także smak pomidorowy (37%) i majonezowy (30%). Smak pikantny bardziej lubią mężczyźni (30%) niż kobiety (22%). Większość Polaków przygotowuje sałatki lub surówki (58%), zaś owoce je podczas grillowania 15% badanych.

Najpopularniejszym napojem jest piwo, po które sięga 77% grillujących Polaków. 40% badanych preferuje napoje bezalkoholowe. Na niektórych stołach goszczą także mocniejsze alkohole (27%) i wino (13%).

Wśród grillujących można wyróżnić miłośników charakterystycznych smaków. Przykładowo osoby grillujące drób najchętniej dobierają do niego pieczywo i słodkie przekąski. Ci zaś, którzy grillują "lżejsze" warzywa i ryby, sięgają również po sałatki i napoje bezalkoholowe.

Badanie zostało przeprowadzone przez TNS Polska na zlecenie Tesco Polska w dniach 24-29 kwietnia 2015 r. metodą wywiadów bezpośrednich wspomaganych komputerowo (CAPI) na ogólnopolskiej, reprezentatywnej próbie 1000 Polaków w wieku 15 lat i więcej.

km
Autor artykułu:
km
Author widget background

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Nie żyje Chris Rea. Stworzył kultową piosenkę o Bożym Narodzeniu

Nie żyje Chris Rea. Stworzył kultową piosenkę o Bożym Narodzeniu

Resort kultury z programem wsparcia dla lokalnych mediów. 10 mln zł dla niezależnych redakcji

Resort kultury z programem wsparcia dla lokalnych mediów. 10 mln zł dla niezależnych redakcji

Redakcja "Wyborczej" murem za Czuchnowskim. Jest oświadczenie po fali gróźb

Redakcja "Wyborczej" murem za Czuchnowskim. Jest oświadczenie po fali gróźb

Nie żyje szef MakoLab. Zarządzał firmą prawie dwie dekady

Nie żyje szef MakoLab. Zarządzał firmą prawie dwie dekady

Top 10 systemów CRM na 2026 rok – porównanie funkcji, kosztów i wdrożeń
Materiał reklamowy

Top 10 systemów CRM na 2026 rok – porównanie funkcji, kosztów i wdrożeń

Tak wygląda studio Lotto po przełomowej zmianie. Mamy zdjęcia

Tak wygląda studio Lotto po przełomowej zmianie. Mamy zdjęcia