Eksperymenty z żurawiną w tle

Żurawina nieśmiało szuka swojego stałego miejsca w polskiej kuchni. Czasy, kiedy nazywana była „cytryną dla ubogich” bezpowrotnie minęły – dziś jest ona synonimem wykwintności i kulinarnego szyku.

Redakcja Wirtualne Media
Redakcja Wirtualne Media
Udostępnij artykuł:

Na przestrzeni ostatnich kilku lat zmieniło się nasze podejście do żurawiny – dotychczas traktowana z przymrużeniem oka, obecnie niewątpliwie zyskała na znaczeniu. Jest to zjawisko ze wszech miar pozytywne, nie tylko ze względu na niezwykłe cechy żurawiny w zakresie wydobywania z potraw głębi smaku, ale również z powodu naturalnych właściwości prozdrowotnych, które roślina ta posiada. Przez wieki stosowano żurawinę w przypadkach przeziębień, anginy, schorzeń reumatycznych, zakażeń dróg moczowych, przy problemach z żołądkiem, jelitami i trzustką. Warto wiedzieć, że te niepozorne owoce żurawiny zawierają w sobie całkiem sporo witaminy C, witamin z grupy B (B1, B2) oraz minerałów – wapnia, sodu, magnezu czy potasu. Naukowo potwierdzone także zostało, że są one jednym z najobfitszych źródeł polifenoli (przeciwutleniaczy). Wszystko to sprawia, że żurawina powinna znajdować się w centrum zainteresowania polskiej kuchni. Przed nami Wielkanoc, czyli doskonała okazja ku temu, aby przygotować obiad wyjątkowy, świąteczny i inny niż zwykle – z udziałem żurawiny oczywiście. Możliwości jest sporo. Żurawina doskonale komponuje się z ciemnym mięsem, zwłaszcza z dziczyzną. Słodko-kwaśny sos żurawinowy jest wówczas niezastąpiony, szczególnie gdy łącznikiem pomiędzy sosem i mięsem są korzenne aromaty. Towarzystwo żurawiny ceni sobie także kaczka, jako równowagę dla słodkiego smaku jabłek. Świetnym pomysłem na urozmaicenie popularnego kurczaka są roladki nadziewane żurawiną – ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a prezentują się wyśmienicie. W Internecie możemy znaleźć mnóstwo sprawdzonych przepisów.

Żurawina faktycznie wraca do łask polskich konsumentów – mówi Małgorzata Przeździecka, Marketing Manager Scandic-Food w Polsce. Widzimy to wyraźnie śledząc zainteresowanie, jakim cieszy się nasza Żurawina marki Owocowa Rozkosz. Dziś każdy może odkrywać jej możliwości w zaciszu domowej kuchni, wprowadzając w ten sposób do menu niebanalny i wykwintny dodatek. Żurawina świetnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Sprawdza się nie tylko jako dodatek do dań słodkich, deserów czy ciast, ale coraz częściej wzbogaca również smak wszelkiego rodzaju mięs, a także serów i pasztetów, czyniąc z nich wyszukaną potrawę czy przekąskę – na każdą okazję. Na pewno warto po nią sięgnąć i poddać się przyjemności eksperymentowania ze smakami.

Żurawina jest bardzo wszechstronnym owocem, a jedynym ograniczeniem przy jej wykorzystaniu w kuchni jest wyobraźnia gotującego.

www.scandic-food.pl

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Zmiany w "Mam talent!". Do show TVN wraca dawny juror

Zmiany w "Mam talent!". Do show TVN wraca dawny juror

Zwrot ws. Olgi Malinkiewicz. Prezes Columbus reaguje po występie u Stanowskiego

Zwrot ws. Olgi Malinkiewicz. Prezes Columbus reaguje po występie u Stanowskiego

Władze właściciela TVN wolą Netfliksa. Wbijają szpile Paramountowi

Władze właściciela TVN wolą Netfliksa. Wbijają szpile Paramountowi

Holding Zygmunta Solorza bierze mega kredyt. Na 17 lat

Holding Zygmunta Solorza bierze mega kredyt. Na 17 lat

Minister kultury dostała pytanie o to, kto wykreślił zakaz prasy samorządowej. "Nie było zgody politycznej"

Minister kultury dostała pytanie o to, kto wykreślił zakaz prasy samorządowej. "Nie było zgody politycznej"

Krystyna Pawłowicz do posłuchania. Jako felietonistka w Radiu Wnet

Krystyna Pawłowicz do posłuchania. Jako felietonistka w Radiu Wnet