Energetyczna chałwa dla aktywnych

Chałwa, ta pyszna i lubiana przekąska, która przybyła do nas z Bliskiego Wschodu, kojarzona jest głównie jako idealny deser zaspokajający słodkie zachcianki. Ze względu jednak na swoją kaloryczność ma grono przeciwników. Czy słusznie?

Redakcja Wirtualne Media
Redakcja Wirtualne Media
Udostępnij artykuł:

Dzięki swoim składnikom przekąska ta jest polecana osobom aktywnie uprawiającym sport. Stanowi doskonałe źródło energetyczne, a jej kaloryczność jest zbliżona do tabliczki czekolady. Chałwa, czyli najczęściej miazga sezamowa (ok 50%) z dodatkiem karmelu, to nie tylko bomba kaloryczna. Z jadalnej części ziarna sezamowego wytwarza się miazgę sezamową, stanowiącą podstawowy składnik chałwy. Sezam jest bardzo zdrowy, zawiera olej roślinny, a także sporą ilość białek roślinnych. Co istotne, sezam zawiera też naturalny przeciwutleniacz – sezamol, bogate źródło antyoksydantów. Chałwa zawiera również kwas linolowy – który skutecznie obniża poziom cholesterolu. Obecne w chałwie nienasycone kwasy tłuszczowe zbawiennie wpływają nasz układ nerwowy, szybko dodając energii i dawki dobrego humoru.

W trakcie intensywnego treningu, zwłaszcza w zimie, gdy nagle spada poziom energii i cukru we krwi, poręczny batonik, np. Chałwy waniliowej marki Odra SA, stanowi uzupełnienie siły i wigoru. Niepowtarzalny i wyjątkowy smak z pewnością sprawią, że odzyskamy chęć do dalszej pracy i zwiększymy wydajność.

Dla smakoszy w chłodne jesienne wieczory marka Odra SA przygotowała tym razem pyszny przepis na:

Placek herbaciany z chałwą

SKŁADNIKI

Biszkopt: 6 jajek, szklanka cukru, szklanka mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia;

Poncz: ½ szklanki herbaty owocowej, 10 ml spirytusu;

Masa chałwowa: 20 dag masła, 12.5 dag margaryny, 2 jajka, ¾ szklanki cukru, 40 dag Chałwy waniliowej Odra SA, 25 ml spirytusu;

Ponadto: puszka brzoskwiń, polewa czekoladowa

PRZYGOTOWANIE

Białka ubić z dodatkiem cukru i żółtek. Dodać mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Całość wylać do wysmarowanej tłuszczem formy i piec ok. 25 minut w temp. 170°C. Ostudzić i przekroić na 2 części.

Zimną herbatę wymieszać ze spirytusem. Powstałym ponczem nasączyć 2 części biszkopta. Masło i margarynę utrzeć na puszystą masę. Jajka ubić z cukrem na parze i połączyć obie masy. Po wymieszaniu dodać rozkruszoną chałwę i spirytus.

Na jednej części biszkopta rozłożyć połowę kremu, następnie przykryć go warstwą brzoskwiń i drugą częścią biszkopta. Lekko docisnąć i wyłożyć pozostałą częścią kremu. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową i schłodzić przed podaniem.

Smacznego!

więcej przepisów na: www.odra.com.pl

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Legendarny dziennikarz wraca do zdrowia po udarze i wylewie. "Mam jeszcze sporo planów"

Legendarny dziennikarz wraca do zdrowia po udarze i wylewie. "Mam jeszcze sporo planów"

Facebook testuje pobieranie opłat od twórców i firm

Facebook testuje pobieranie opłat od twórców i firm

Media Expert śrubuje rekordy. Tyle jeszcze nie zarobił

Media Expert śrubuje rekordy. Tyle jeszcze nie zarobił

Ilu widzów miał "Raport specjalny" w TVP Info? W marcu nowe odcinki

Ilu widzów miał "Raport specjalny" w TVP Info? W marcu nowe odcinki

Potężna dezinformacja w sieci. Powielano fejka o zabójczyni 11-latki

Potężna dezinformacja w sieci. Powielano fejka o zabójczyni 11-latki

Republika weszła na nowy rynek. Taką ma konkurencję

Republika weszła na nowy rynek. Taką ma konkurencję