SzukajSzukaj
dołącz do nas Facebook Google Linkedin Twitter

Fast foody w Europie Wschodniej najmniej zdrowe na świecie

Fast foody w państwach Europy Wschodniej, w tym w Polsce, na Węgrzech, w Bułgarii i Czechach, są najmniej zdrowe na świecie.

Oświadczył w poniedziałek duński ekspert Steen Stender podczas XV Europejskiego Kongresu na temat Otyłości w Budapeszcie.

Stender uważa, że państwa wschodniej części Europy powinny koniecznie zmniejszyć użycie tłuszczów trans w pożywieniu. Z badania przeprowadzonego na całym świecie przez Stendera wynika, że w Polsce, na Węgrzech, w Bułgarii i Czechach poziom tłuszczów trans w fast foodach jest najwyższy.

Szkodliwe dla zdrowia tłuszcze trans powstają podczas utwardzania olejów roślinnych. Przyczyniają się do rozwoju miażdżycy i chorób serca.

Ekspert zwrócił uwagę, że restauracje sieciowe na całym świecie próbują zmniejszyć ich zawartość w pokarmach.

"Próbki z sieci KFC w Indiach, Rosji, Hiszpanii i Szkocji wykazały, że mniej niż 2 proc. wszystkich tłuszczów przypada na tłuszcze trans. Europa Wschodnia wypadła tymczasem wyjątkowo słabo(...) zajęła samą górę tabeli ze wskaźnikami 29-34 proc.".

Newsletter WirtualneMedia.pl w Twojej skrzynce mailowej

Dołącz do dyskusji: Fast foody w Europie Wschodniej najmniej zdrowe na świecie

0 komentarze
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Wirtualnemedia.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Jeżeli którykolwiek z postów na forum łamie dobre obyczaje, zawiadom nas o tym redakcja@wirtualnemedia.pl