Centrum Prasowe Wirtualnemedia.pl

Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść.

2019-06-14

A A A POLEĆ DRUKUJ

Warsztaty „zero waste” w Parku Śląskim

Już w najbliższą sobotę w Parku Śląskim odbędą się drugie warsztaty o tematyce „zero waste”. 15 czerwca podczas spotkania prowadzonego przez IKEA Katowice dowiemy się o ekologicznych skutkach marnowania żywności oraz poznamy proste recepty, jak temu przeciwdziałać. Wydarzenie jest bezpłatne i odbywa się w ramach organizowanych w Rosarium „Śniadań na trawie”.

 

Każdego dnia wyrzucamy ogromne ilości jedzenia. Raport przygotowany przez Federację Polskich Banków Żywności[1] wskazuje, że do marnowania jedzenia przyznaje się niemal połowa Polaków. Wśród najczęstszych powodów wymienia się zbyt duże i nieprzemyślane zakupy, a także brak pomysłu na wykorzystanie produktów zalegających w lodówce. Tony żywności lądujące na wysypiskach niosą za sobą niestety nie tylko finansowe, ale i ekologiczne straty, chociażby w postaci wytwarzanych przy jej rozkładzie gazów cieplarnianych.

 

O niewymagających nakładów finansowych i bezpiecznych dla środowiska rozwiązaniach, pozwalających ograniczyć marnowanie jedzenia, będzie można posłuchać w najbliższą sobotę w Rosarium Parku Śląskiego. Przedstawiciele IKEA Katowice opowiedzą o Kuchennym zero waste, czyli prostych sposobach na niemarnowanie żywności”. Uczestnicy warsztatów dowiedzą się też, jak IKEA przeciwdziała wyrzucaniu jedzenia w swoich restauracjach.

 

- Zanim rozpocznie się nasze kolejne spotkanie chciałabym Państwu bardzo podziękować za obecność na pierwszych warsztatach i oczywiście serdecznie zaprosić do Rosarium w najbliższą sobotę. 15 czerwca w Parku Śląskim ponownie poruszę kwestię filozofii „zero waste”. Opowiem o prostych sposobach na niemarnowanie jedzenia, dzięki którym można zaoszczędzić pieniądze oraz zadbać o planetę - mówi Roksana Jurczyk, Kierownik Marketingu w IKEA Katowice.

 

Bezpłatne warsztaty Kuchenne zero waste, czyli proste sposoby na niemarnowanie żywności” są otwarte dla wszystkich i odbędą się 15 czerwca o godzinie 10:00 w Rosarium Parku Śląskiego. Będzie to doskonała okazja do wysłuchania cennych, proekologicznych wskazówek oraz relaksu w strefie zaaranżowanej przy użyciu mebli oraz akcesoriów IKEA.







Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS

Społeczność Serwis społecznościowy branży mediów, reklamy, PR, badań i internetu ZAREJESTRUJ SIĘ