Centrum Prasowe Wirtualnemedia.pl

Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść.

2011-09-08

A A A POLEĆ DRUKUJ

Woda w piwie? Oby najlepsza!

„Sama woda”, mówią niektórzy z nas, kiedy uznają smak piwa za mało intensywny. Tymczasem od jakości wody użytej do produkcji piwa w ogromnym stopniu zależy jakość złotego trunku. Najlepsze polskie piwa powstają z wody źródlanej, o parametrach znacznie wyższych niż parametry wody pitnej. Tak właśnie warzone jest Tyskie Gronie.

Woda to często niedoceniany składnik piwa. Nie posiada smaku ani zapachu toteż mało kto zdaje sobie sprawę, jaki wpływ ma ona na finalny smak naszego ulubionego napoju. Tymczasem od lat jakość wody warunkuje gatunek i charakter piwa, jakie z niej uwarzymy.

Woda w piwie

Do uwarzenia 1 litra piwa potrzeba około 4 litrów wody. Wynika z tego że woda jest nie tylko jego składnikiem ale przede wszystkim środowiskiem powstawania. Większość piw na świecie powstaje z wody wodociągowej odpowiednio uzdatnionej. Istnieją jednak piwa, które swój smakowy sukces zawdzięczają unikalnym właściwościom wody źródlanej, głębinowej. Tak właśnie warzone jest Tyskie Gronie.

„Mało kto wie, że „Gronie” to nazwa ujęcia, z którego Tyskie czerpie wysokiej jakości wodę. To dzięki tej wodzie ulubione piwo Polaków ma zrównoważony, miękki smak i subtelną goryczkę oraz doskonale wyważoną pełnię smaku.”– mówi Leszek Popiołek inżynier procesów technologicznych w należącym do Kompanii Piwowarskiej Browarze w Tychach.

Woda wykorzystywana do produkcji piwa powinna odpowiadać wysokim wymaganiom, przynajmniej takim jak woda do picia. Jednak niektóre etapy produkcji wymagają nawet wyższych standardów czystości. Niezwykle ważna jest jakość mikrobiologiczna wody, jej twardości oraz zawartości tlenu. Woda używana przy produkcji piwa w Kompanii Piwowarskiej musi być sterylna, wolna od obcych zapachów i smaków oraz pozbawiona tlenu.

Standardy KP

W każdym z browarów należącym do Kompanii Piwowarskiej zainstalowane są specjalne filtry i lampy UV, które wyposażone są w różnego rodzaju urządzenia zapewniające idealny skład wody oraz dbające o jej czystość mikrobiologiczną. Nad jakością wody w Kompanii Piwowarskiej czuwają laboratoria badające najważniejsze parametry wody.

Ponieważ piwo jest produktem spożywczym, musi być produkowane z zapewnieniem bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, dlatego właśnie w Kompanii Piwowarskiej został wdrożony System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności (FSMS) zgodny z wymaganiami nowego międzynarodowego standardu ISO 22000, uwzględniającego m.in. zasady systemu HACCP.

Twardość wody a smak piwa

Twardość wody, która jest naturalnym rozpuszczalnikiem dla pozostałych składników piwa, decyduje o tym, jakie składniki zostaną „wymyte” z surowców w czasie procesu zacierania. Jeśli np. woda będzie zbyt twarda, może wymyć z łusek słodu garbniki, które pogorszą smak piwa. Najlepszy smak piwa uzyskamy stosując wodę średnio twardą, która oprócz „wydobywania” ze składników odpowiednich substancji, doskonale gasi pragnienie. Ta sama woda, która jest zbyt twarda jako składnik piwa, jest doskonała do przemywania i przechowywania drożdży piwnych.

Nie bez przyczyny brytyjskie piwa posiadają ostre, zadziorne nuty goryczkowo – cierpkie a ich aromat jest rozedrgany i wielowymiarowy. To zasługa twardej wody z której słyną Wyspy Brytyjskie. Oczywiście piwowar, który warzył pierwszego w historii stouta nie planował dokładnie jego smaku. To właśnie woda była jednym z czynnikiem warunkujących jego powstanie w takiej a nie innej formie.

Z kolei miękka woda, typowa dla środkowowschodniej części Europy dostarcza nam piw miękkich, zaokrąglonych, takich jak czeskie pilznery czy słowackie ciemne piwa dolnej fermentacji. W piwach nie znajdziemy ostrych nut. Będzie tam, za to goryczka doskonale wkomponowana w słodową pełnię smaku i owocowy bukiet.

Tyskie – nasze najlepsze ze źródła Gronie

Charakterystyczną cechą infrastruktury starych browarów było usytuowanie zakładu w pobliżu stawówlub innych źródeł wody. Obecnie jest stosunkowo niewiele browarów posiadających własne źródła wody, której parametry odpowiadają wymogom piwowarów. Jednak wśród tej grupy szczęśliwców jest Browar w Tychach należący do Kompanii Piwowarskiej, w którym ze źródła Gronie powstaje znane i wielokrotnie doceniane w kraju i zagranicą piwo Tyskie Gronie. To pewnie m.in. dzięki temupiwo Tyskie zdobyło na pcozatku tego roku Złoty Medal w konkursie Międzynarodowego Instytutu Jakości w Brukseli – Monde Selection. Z kolei w najstarszym i najbardziej prestiżowym konkursie międzynarodowej branży piwowarskiej na świecie (The Brewing Industry International Awards) odbywającym się nieprzerwanie od 1886 roku w Burton upon Trend w Wielkiej Brytanii zwanym „piwnymi Oskarami” Tyskie już po raz czwarty została nagrodzone w kategorii „Small Pack Lager” srebrnym medalem. Pierwszym wyróżnieniem w tym konkursie był Złoty Medal i Grand Prix jakie Tyskie zdobyło w 2002 roku. Kolejne nagrody to Srebrny Medal w 2004 roku oraz Złoty Medal i Grand Prix w 2005.

Do redaktora:

Kompania Piwowarska – Lider branży piwowarskiej w Polsce Kompania Piwowarska jest największym przedsiębiorstwem piwowarskim w Polsce. Kilkusetletnie doświadczenia w warzeniu piwa, nowoczesne technologie i rygorystyczne przestrzeganie zasad produkcji na światowym poziomie gwarantują najwyższą jakość naszych produktów. Do portfela marek KP należą najpopularniejsze polskie piwa – m.in. Tyskie, Żubr, Lech, Dębowe Mocne, Redd's, a także międzynarodowe marki premium: Pilsner Urquell, Grolsch oraz Peroni Nastro Azzurro. Kompania Piwowarska (utworzona w 1999 roku) posiada trzy browary (w Tychach, Poznaniu i Białymstoku) oraz oddziały handlowe na terenie całego kraju. Kompania Piwowarska prowadzi także działalność społeczną nastawioną na walkę z wykluczeniem społecznym na tle ubóstwa oraz programy edukacyjne popularyzujące odpowiedzialność i umiar w konsumowaniu alkoholu. Wielkość sprzedaży osiągniętej przez KP w roku finansowym zakończonym 31 marca 2011 r. wyniosła 14,1 mln hektolitrów piwa.

SABMiller – jeden z największych na świecie producentów piwa Kompania Piwowarska jest częścią jednego z największych na świecie producentów piwa – SABMiller plc. Grupa produkuje lub dystrybuuje piwo na sześciu kontynentach, a jej ogólnoświatowy portfel obejmuje międzynarodowe piwa premium, takie jak Grolsch, Miller Genuine Draft, Peroni Nastro Azzurro czy Pilsner Urquell oraz czołowe marki lokalne, takie jak Aquila, Castle, Miller Lite, Snow czy Tyskie. SABMiller jest jedną z największych na świecie (poza USA) firm rozlewających produkty Coca-Coli. W roku finansowym zakończonym 31 marca 2011 SABMiller osiągnął przychody w wysokości 28,3 mld USD oraz wypracował zysk brutto (EBITA) w wysokości 5 mld USD. SABMiller plc jest notowany na giełdach papierów wartościowych w Londynie i Johannesburgu.

Dodatkowych informacji udziela:

Wojciech Mrugalski

kierownik ds. komunikacji

wojciech.mrugalski@kp.sabmiller.com

Tel. + 48 61 667 7667 tel. kom. + 48 601 91 11 44

Fax + 48 61 667 7850





Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS

Społeczność Serwis społecznościowy branży mediów, reklamy, PR, badań i internetu ZAREJESTRUJ SIĘ