Choć dziś dostęp do płatnych treści cyfrowych deklaruje 10 proc. Polaków, w ciągu tego roku liczba ta podwoi się, a prasa umocni swoją pozycję, jako drugiego po telewizji najbardziej opiniotwórczego medium - wynika z badania przeprowadzonego dla Izby Wydawców Prasy.

Dołącz do dyskusji: Wydawcy prasy chcą skupić się na walce z piractwem. “Cyfryzacja nadzieją dla prasy”

Analityk1
Prasa ma dwie drogi rozwoju.

Pierwsza to droga przemysłu muzycznego, który zaspał rewolucję technologiczną i produkowane przez siebie treści udostępnia faktycznie za darmo. Cyfryzacja wykończyła dotychczasowy model, a jaki będzie następny - nikt tego nie wie.

Druga droga to droga przemysłu filmowego, który od początku żyje za pan brat z nowymi technologiami, a straty powodowane cyfryzacją nadrabia różnymi sztuczkami - np. szybkim obrotem, pakietowaniem, różnicowaniem kanałów dystrybucji, etc. To dobry model, ale dla prasy już jest za późno, bo doprowadziła do sytuacji, kiedy treści straciły wartość i czytelniczą atrakcyjność, a w tzw. międzyczasie powstały nowe profile biznesowe, np. Huffington Post.

Więc niech Hoffman nie chrzani, bo nie ma pojęcia o tym, jak się teraz robi prasę.
Analityk
Niech wydawcy sie skupią na lepszym zarządzaniu. Zamiast zatrudniać niedouczonych, ale cawaniaczkowatych kolegów i rodzinę, który podkradają pomysły dziennikarzom na śmieciówkach i jedyne co potrafią to obniżać im wynagrodzenia, niech zadbają o dobrze opłacanych specjalistów. I płacą ze teksty oraz inne materiały, a nie płaca coraz mnije za prace dziennikarzy Studenci na darmowych stażach też już swoja pańszczyznę w mediach odrobili. Ten biznes był totalnie przez lata źle zarządzany to co się dziwić, że teraz w kryzysie!