Przekąski z musztardą na każdą porę roku

 

Nie od dziś wiadomo, że musztarda to jeden z najlepszych dodatków do mięsa. Możemy wykorzystać ją na wiele rozmaitych sposobów – jako składnik marynaty, sosu lub dressingu. Niezależnie od tego, w jaki sposób jej użyjemy i z jakim rodzajem mięsa zestawimy, jedno jest pewne – będzie pysznie!

Pieczony kurczak lub indyk to klasyczne dania, które odpowiednio doprawione zachwycą każdego smakosza. Jednak nie da się ukryć, że ich przygotowanie jest dość czasochłonne. W czasach, kiedy żyje się bardzo szybko, pomocne są przepisy na proste przekąski, które nie wymagają wykorzystania wielu skomplikowanych składników. A jak w tej sytuacji najlepiej podkreślić ich smak?  Warto postawić na tę najbardziej uniwersalną, łagodną, ale wyrazistą przyprawę – doskonale sprawdzi się na przykład delikatnie słodkawa Musztarda Kielecka kremska lub sarepska z niewielkimi cząstkami gorczycy.

Na imprezę i na co dzień

Łatwe do przygotowania, odpowiednio szybkie i wystarczająco wyszukane, żeby podać je naszym gościom na przyjęciu. Takie właśnie są… roladki z tortilli - co będzie nam potrzebne, żeby je przyrządzić?

·        kilka pszennych tortilli

·        kilka plasterków szynki

·        pomidor

·        rukola

·        cukinia

·        sól, pieprz

·        oliwa

·        Majonez Kielecki

·        Musztarda Kielecka kremska

Cukinię kroimy w plastry i podsmażamy na patelni grillowej z dodatkiem odrobiny oliwy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tortillę smarujemy cienką warstwą Majonezu Kieleckiego i Musztardy Kieleckiej kremskiej. Na całej powierzchni placka rozkładamy dużą garść rukoli, kilka plasterków pomidora i szynki oraz grillowaną cukinię. Całość zawijamy, odkrajamy końcówki i kroimy w grube plastry. Gotowe!

Kurczak z niespodzianką

Kolejna propozycja to smaczna i prosta alternatywa dla zwykłych kotletów z piersi kurczaka. Aby urozmaicić nasze codzienne posiłki, przygotować możemy roladki z kurczaka i szynki parmeńskiej. Tak przyrządzone mięso możemy zjeść bez dodatków w formie mniejszej przekąski czy przystawki lub podać je z na obiad w towarzystwie purée z dyni i batatów oraz lekkiej sałatki. Potrzebne składniki:

·        pierś z kurczaka

·        kilka plasterków szynki parmeńskiej

·        2 łyżki Musztardy Kieleckiej sarepskiej

·        łyżeczka miodu

·        ząbek czosnku

·        4 łyżki oliwy z oliwek

·        sól, pieprz

W niewielkim naczyniu łączymy Musztardę Kielecką sarepską, miód, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, oliwę oraz odrobinę soli i pieprzu. Mięso kroimy w plastry i delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Następnie dokładnie pokrywamy je marynatą i odstawiamy na przynajmniej 20 minut. Na tak przygotowanej piersi z kurczaka układamy po dwa plasterki szynki parmeńskiej i zawijamy w roladkę, po czym łączymy wykałaczką, żeby zachowała swój kształt. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 12-15 minut lub smażymy na patelni grillowej przez około 10 minut. Smacznego!

 

Cena sugerowana Musztardy Kieleckiej sarepskiej: 2,30 zł brutto/ 190g

Cena sugerowana Musztardy Kieleckiej kremskiej: 2,30 zł brutto/ 190g