Centrum Prasowe Wirtualnemedia.pl

Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść.

2017-07-14

A A A POLEĆ DRUKUJ

Pomidory z cebulą, czyli para idealna

Pomidory z dodatkiem cebuli to jeden z najbardziej klasycznych duetów w europejskiej kuchni. Cebula dodaje im charakteru i subtelnej słodyczy, jednak jej obieranie i krojenie potrafi doprowadzić do łez – w przenośni i dosłownie. Na szczęście jest na to sposób – Pomidory z cebulą Dawtony to gotowe połączenie, które ułatwi przygotowanie wielu pysznych dań.

 

Soczysty, pachnący, a do tego lekki i słodki – pomidor to warzywo bez którego trudno wyobrazić sobie gotowanie… i to na całym świecie. Trudno uwierzyć, że pomidor, początkowo w Europie traktowany był jako roślina ozdobna. To pochodzące z Ameryki warzywo szybko jednak podbiło serca (i podniebienia) milionów ludzi i stało się jednym z najpopularniejszych na świecie, stanowiąc jeden z podstawowych filarów współczesnej kuchni. Dziś trudno wyobrazić sobie bez niego klasyczne zupy, makarony czy gulasze. A możliwości ich wykorzystania wydają się wciąż nieograniczone!

 

Soczyste pomidory z aromatyczną cebulą, choć znane w kuchniach niemal całego świata, niezastąpione są przede wszystkim w kuchni śródziemnomorskiej. Od klasycznego makaronu w sosie pomidorowym, przez zatopione w aromatycznym sosie cannelonni z mięsem mielonym, po sosy, zapiekanki, dania warzywne czy owoce morza. Wystarczą kapary, anchois, oliwki i kilka przypraw, aby w mgnieniu oka przygotować na ich bazie pyszne spaghetti alla putanesca. Idealne nie tylko do makaronu – będą smakowały doskonale również z ryżem czy pierożkami ravioli. Sprawdzą się, gdy zechcemy zaserwować pysznego kurczaka cacciatore, w pomidorowo-warzywnym sosie. Nie powstanie bez nich też najbardziej klasyczna, południowa zupa – gęste i pełne smaku minestrone. Pomidory z cebulą Dawtony to prawdziwa gratka również dla niecierpliwych – wystarczy podgrzać oraz dodać zioła czy dodatki według własnego uznania i gustu, aby stworzyć najprostszy sos do makaronu.

 

Pomidory Dawtony pochodzą tylko i wyłącznie z polskich upraw. Dojrzewające w słońcu, zachowują pełnię smaku i aromatu przez cały rok, ułatwiając przygotowanie codziennych posiłków. Znajdziemy je w sklepach w cenie 2,79 zł/ 400 g.

 

Dla fanów włoskich smaków, Dawtona serwuje przepis na klasyczne spaghetti alla putanesca.

 

Spaghetti alla putanesca

Składniki:

400 g makaronu spaghetti

1 puszka Pomidorów z cebulą Dawtony

½ papryczki chili lub łyżeczka chili w proszku

ok. 8 filetów anchois

150 g czarnych oliwek

8-10 filetów anchois

6-8 kaparów

50 ml oliwy z oliwek

zioła: świeża posiekana pietruszka, oregano, bazylia, pieprz

sól

 

Przygotowanie:

Na oliwie podsmażamy lekko chili i anchois, po chwili dodajemy również kapary i oliwki oraz pomidory z cebulą. Doprawiamy ziołami, solą oraz pieprzem. Całość dusimy ok. 10 minut, w razie potrzeby dolewając odrobinę wody z ugotowanego makaronu i gotujemy, aż do uzyskania gęstego sosu. Podajemy z makaronem i świeżą natką pietruszki.





Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS

Społeczność Serwis społecznościowy branży mediów, reklamy, PR, badań i internetu ZAREJESTRUJ SIĘ