Sekret Charlotty… olej palmowy!

Ilu cukierników, tyle przepisów na szarlotkę. W przypadku nazwy wypieku też nie ma spójności. Spotkamy jabłecznik i „placek z jabłkami”, amerykański apple pie i spolszczoną „paję”. Stałe są tylko dwa elementy receptury – ciasto i jesienny owoc jabłoni. Interpretacja pozostaje w rękach wykonawcy. Palmę pierwszeństwa należy oddać klasykowi cukiernictwa. Francuz Marie-Antoine Carême dla cara Aleksandra I skomponował charlotte russe – pierwszy jabłecznik na bazie ciasta kruchego. Pójdźmy jego śladem, dodając odrobinę kreatywności, polskiej tradycji i… Palmę z Murzynkiem.

Redakcja Wirtualne Media
Redakcja Wirtualne Media
Udostępnij artykuł:

Tajemnica kruchości ciasta

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Od sylwestra asystent AI w mObywatelu, a w 2026 r. portfel tożsamości cyfrowej

Od sylwestra asystent AI w mObywatelu, a w 2026 r. portfel tożsamości cyfrowej

Drugi sezon "8 wspaniałych" w Canal+. Premiera już dziś

Drugi sezon "8 wspaniałych" w Canal+. Premiera już dziś

Sezon świąteczny to szczyt sprzedaży subskrypcji streamingowych

Sezon świąteczny to szczyt sprzedaży subskrypcji streamingowych

W tym kraju "Gang Olsena" jest jak "Kevin" w Polsacie. I nie chodzi o Danię

W tym kraju "Gang Olsena" jest jak "Kevin" w Polsacie. I nie chodzi o Danię

Pierwsza strategia ESG w historii PFR. Jan Domanik, CSO PFR: Inwestujemy dla przyszłych pokoleń
Materiał reklamowy

Pierwsza strategia ESG w historii PFR. Jan Domanik, CSO PFR: Inwestujemy dla przyszłych pokoleń

Te wywiady warto przeczytać. 10 mocnych rozmów na Święta

Te wywiady warto przeczytać. 10 mocnych rozmów na Święta