Centrum Prasowe Wirtualnemedia.pl

Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść.

2017-09-19

A A A POLEĆ DRUKUJ

Smak jesieni

Koniec lata i wczesna jesień zachwycają bogactwem warzyw i owoców – w szczególności wszelkimi odcieniami soczystej papryki. Żółte, zielone, pomarańczowe, białe czy czerwone strąki kuszą, aby przygotować z nich gulasz madziarski lub węgierskie leczo. Charakterystycznych dla kuchni znad Balatonu nut smakowych nada im przyprawa do gulaszu i leczo Galeo.

Papryka to niezwykle zdrowe warzywo, którego właściwości w zależności od koloru nieco się różnią. Co ważne, nawet po ugotowaniu zachowuje większość swoich składników odżywczych. Do tego jest po prostu bardzo smaczna. Nic dziwnego, że jest jednym z najważniejszych składników w węgierskiej kuchni. W trio z pomidorami i cebulą, mniej więcej w równych proporcjach, stanowi leczo. Żeby je przygotować wystarczy zeszklić na oleju lub smalcu cebulę, następnie dodać pokrojoną w paski paprykę, a po kilku minutach obrane ze skórki i pokrojone pomidory, doprawić przyprawą do gulaszu i leczo Galeo i jeszcze przez chwilę podusić. To doskonały dodatek do obiadu lub samodzielne danie, które można wzbogacić boczkiem, słoniną lub kiełbaską.

Przyprawa do gulaszu i leczo sprawdzi się również w przypadku innych potraw charakterystycznych dla kuchni węgierskiej, zwłaszcza podczas przyrządzania mięs duszonych, sosów oraz gulaszów. Co w niej znajdziemy? Oprócz słodkiej papryki, bardzo charakterystyczny dla dań z tego regionu czosnek. Ziołowego aromatu kompozycji nadają majeranek, tymianek i kolendra, natomiast pikantności: biała gorczyca, chili i cebula. Kompozycję dopełniają kminek i cząber. Dań nie trzeba dodatkowo doprawiać, ponieważ mieszanka zawiera odpowiednią ilość soli.

Przyprawę do gulaszu i leczo Galeo znajdziemy w tradycyjnych sklepach spożywczych i sieciach lokalnych na terenie całego kraju, a także w sieciach Kaufland, Carrefour i E.Leclerc w opakowaniu 16 g w cenie ok. 1,29 zł.

***

Gulasz madziarski

Składniki:
•    1 kg udźca z indyka bez kości
•    20 pieczarek
•    2 marchewki
•    2 papryki
•    500 g pomidorów
•    20 marynowanych cebulek
•    40 g mąki pszennej
•    60 ml oleju
•    1 opakowanie przyprawy do gulaszu i leczo Galeo

Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę i oprószyć mąką, obsmażyć w garnku na oleju. Pomidory obrać i pokroić w ósemki. Na patelni podsmażyć pokrojone pieczarki, marchewki i papryki, a następnie przełożyć do garnka z mięsem. Dodać pozostałe składniki i zalać wodą tak, aby przykryła zawartość garnka. Dusić przez godzinę. Podawać z ryżem lub makaronem.
Czas przygotowania: ok. 1,5 h.
Koszt: ok. 30 zł, koszt 1 porcji: ok. 6 zł
 





Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS

Społeczność Serwis społecznościowy branży mediów, reklamy, PR, badań i internetu ZAREJESTRUJ SIĘ