Świąteczne potrawy

Karp, bigos czy uszka z grzybami to potrawy, bez których nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodzenia. Skąd wziął się zwyczaj ich przygotowywania? Czy w całym kraju kolacja wigilijna wygląda tak samo?

Redakcja Wirtualne Media
Redakcja Wirtualne Media
Udostępnij artykuł:

Od strony kulinarnej wigilia Bożego Narodzenia kojarzy nam się z kilkunastoma typowymi potrawami, przygotowywanymi w rodzinie od pokoleń, ewentualnie nieco zmodyfikowanymi. Obecnie, więcej uwagi zwraca się na kaloryczność poszczególnych dań, jednak nawet najwięksi miłośnicy lekkiej kuchni w święta pozwalają sobie na więcej swobody.

Bożonarodzeniowa tradycja kulinarna od początku była bardzo bogata. W zależności od regionu i tradycji rodzinnych zestaw dań był zróżnicowany. Przez ostatnie kilka lat ma miejsce ich unifikacja, choć pewne potrawy pozostały znane tylko w swoich regionach - na Śląsku na przykład do dziś przygotowuje się makówki, sporządzone z rozmoczonej bułki, maku i rodzynek. Na wschodzie kraju przyrządza się kutię – potrawę z rodzynek, orzechów, migdałów, ugotowanej pszenicy i maku, w Krakowie i okolicach tradycyjnym daniem wigilijnym są kluski z makiem, a w górach jada się postny żur i zupę grzybową.

Ilość dań uzależniona była najczęściej od zamożności danego gospodarstwa, choć Aleksander Bruckner, historyk literatury i kultury polskiej, podaje, że wieczerza chłopska składała się z siedmiu potraw, szlachecka z dziewięciu, a pańska z jedenastu. Dzisiaj jest zwyczaj spożywania dwunastu potraw, symbolizujących liczbę apostołów i miesiące w roku. Na stole powinny znaleźć się wszystkie płody ziemi, a każdej potrawy należy spróbować, by zapewnić sobie szczęście i dostatek przez cały rok. Do typowych wigilijnych dań, obecnych w przeważającej części Polski, można zaliczyć barszcz lub zupę grzybową, karpia, śledzie oraz duszoną kapustę kiszoną z dodatkiem grzybów lub grochu. Ze słodkich potraw wymienić trzeba kompot z suszu, makowce, pierniki i keksy.

Przygotowania do wigilijnej kolacji zaczynają się zazwyczaj już kilka dni wcześniej. Misterne lepienie uszek i pierogów, gotowanie wywaru z buraków, przyrządzanie karpia i pieczenie ciast zajmuje zwykle sporo czasu nawet zaprawionej w bojach gospodyni. Do tego dochodzą obowiązkowe porządki w domu, ubieranie choinki, dekorowanie... Mało która pani domu jest zadowolona ze swojej pracy, a długie godziny spędzone w kuchni sprawiają, że podczas tak wyczekanej kolacji myśli głównie o tym, by wreszcie odpocząć. Na szczęście na ratunek przychodzą gotowe produkty, które są tak samo pyszne jak babcine wyroby, np. uszka z pieczarkami lub ręcznie lepione pierogi z kapustą i grzybami Jawo. Domowy smak i łatwość w przygotowaniu sprawią, że kolacja z pewnością będzie pyszna i zawsze się uda, a zaoszczędzony czas można poświęcić na chwile relaksu i zadbanie o każdy szczegół garderoby w ten wyjątkowy wieczór.

więcej na: www.jawo.pl

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Nie żyje białoruski dziennikarz. Biełsat pokaże jego ostatnie nagranie

Nie żyje białoruski dziennikarz. Biełsat pokaże jego ostatnie nagranie

Zmarł wieloletni redaktor "Faktu"

Zmarł wieloletni redaktor "Faktu"

Tylu widzów oglądało show Małgorzaty Rozenek-Majdan o metamorfozach

Tylu widzów oglądało show Małgorzaty Rozenek-Majdan o metamorfozach

Sony zapowiada "kinową" transmisję 4K z Watykanu w święta

Sony zapowiada "kinową" transmisję 4K z Watykanu w święta

Pierwsza strategia ESG w historii PFR. Jan Domanik, CSO PFR: Inwestujemy dla przyszłych pokoleń
Materiał reklamowy

Pierwsza strategia ESG w historii PFR. Jan Domanik, CSO PFR: Inwestujemy dla przyszłych pokoleń

Wigilijne kolędowanie na ekranie. Co przygotowały największe stacje?

Wigilijne kolędowanie na ekranie. Co przygotowały największe stacje?