Wakacyjne menu: jak powinno wyglądać?

Wakacje to czas letnich przyjęć, obiadów w ogrodzie czy spotkań w gronie przyjaciół i rodziny. W upalne dni zamiast ciężkostrawnych i tłustych potraw chętniej sięgamy po napoje oraz lekkie dania. W tym czasie warto skorzystać z dobrodziejstwa sezonowych warzyw i owoców, które mamy na wyciągnięcie ręki.

Redakcja Wirtualne Media
Redakcja Wirtualne Media
Udostępnij artykuł:

Postaw na sezon

Mimo, że wysokie temperatury nie zachęcają do jedzenia, to latem należy pamiętać, by jeść regularnie. W tym okresie śmiało można rozkoszować się w warzywach i owocach, których teraz jest bardzo dużo. Do wyboru mamy takie dobroci jak np. fasolka szparagowa, pomidory, kalafior, ogórki, czereśnie czy maliny. Ich smak orzeźwia, a poza tym zawierają dużo wody i minerałów, których potrzebujemy, by utrzymać prawidłową gospodarkę elektrolitową.  W wakacyjne miesiące jedzmy więc więcej świeżych warzyw. Zamiast gotowania ciężkich potraw sięgnijmy po lekkie, zdrowe i szybkie sałatki.

Ekspresowa świeża micha z darami lata

Składniki:

·       kilka plasterków polędwicy królewskiej light marki Konspol

·       garść zielonej fasolki szparagowej

·       garść pestek granatu

·       ½ puszki kukurydzy

·       garść liści szpinaku

·       kilka cienkich płatków parmezanu

·       oliwa z oliwek

·       pieprz i sól

Przygotowanie:

Fasolkę myjemy i gotujemy do miękkości, po czym kładziemy ją do miski. Następnie do miski dodajemy również liście szpinaku, kukurydzę i pestki granatu. Całość mieszamy. Na wierzchu układamy plasterki polędwicy królewskiej light w plastrach marki Konspol oraz płatki parmezanu. Całość skrapiamy oliwą z oliwek oraz doprawiamy pieprzem i solą.

Sałatka z mango, roszponką i miętą

Składniki:

·       kilka plasterków szynki z indyka marki Konspol

·       opakowanie roszponki

·       kilka liści mięty

·       1 mango

·       1 ananas

·       1 limonka

·       pieprz i sól

Przygotowanie:

Mango i ananasa obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Roszponkę i miętę myjemy po czym dorzucamy do miski. W dalszej kolejności kroimy w  małe kawałeczki szynkę z indyka marki Konspol. Całość mieszamy, doprawiamy pieprzem oraz solą i skrapiamy sokiem z limonki.

Smacznego!

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Mniej Rymanowskiego w Polsacie. Skupi się na YouTube, będzie nowa twarz "Gościa Wydarzeń"

Mniej Rymanowskiego w Polsacie. Skupi się na YouTube, będzie nowa twarz "Gościa Wydarzeń"

TikTok przekonuje Polaków, że jest bezpieczny dla dzieci. Ekspertka się nie zgadza

TikTok przekonuje Polaków, że jest bezpieczny dla dzieci. Ekspertka się nie zgadza

Znamy prowadzących sylwestra Polsatu. Tylu jeszcze nie było

Znamy prowadzących sylwestra Polsatu. Tylu jeszcze nie było

Solorz odwołany z podpisem syna. Znika z "serialowej fabryki" Polsatu

Solorz odwołany z podpisem syna. Znika z "serialowej fabryki" Polsatu

SDP i szefowa KRRiT przypominają "przejęcie" TVP. "Proces rzekomej "likwidacji" ma charakter pozorny"

SDP i szefowa KRRiT przypominają "przejęcie" TVP. "Proces rzekomej "likwidacji" ma charakter pozorny"

Polskie Radio nagrodziło dziennikarzy za popularne cykle. Na liście m.in. Grochal i Czejarek

Polskie Radio nagrodziło dziennikarzy za popularne cykle. Na liście m.in. Grochal i Czejarek