Wspomnienie lata

Pierwsze dni października rozpieszczały nas w tym roku ciepłą i słoneczną pogodą. Coraz krótsze dni, chłodne noce i spadające z drzew liście nie pozostawiają jednak złudzeń, że jesień na dobre zagościła za naszymi oknami. Znamy jednak kilka sposobów, by z łatwością powrócić do wakacyjnych klimatów.

Redakcja Wirtualne Media
Redakcja Wirtualne Media
Udostępnij artykuł:

Wyczekiwane z utęsknieniem lato kojarzy nam się przede wszystkim z wymarzonym urlopem, kąpielą w ciepłym morzu lub jeziorze, długimi wieczorami oraz straganami pełnymi świeżych, aromatycznych owoców i warzyw. Posiadający przydomowe ogrody i działki korzystają w tym czasie w pełni z własnych zbiorów, a mieszkańcy miast z ochotą zaopatrują się w sezonowe owoce w licznych sklepach i osiedlowych bazarach.

Śliwka – tak lubiana przez Polaków i często wykorzystywana do przetworów, powinna być obecna w naszym menu przez cały rok, zawiera bowiem składniki ważne dla naszego zdrowia: witaminy A, C, E, B6, K, polifenole, potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez i błonnik. Dzięki tym właściwościom spożywanie śliwek zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, wspomaga leczenie zaparć, działa przeciwmiażdżycowo i korzystnie wpływa na układ nerwowy. Z kolei urozmaicając naszą dietę w wiśnie, dostarczamy organizmowi silnego antyoksydantu – bioflawonu, który unieszkodliwia wolne rodniki i zapobiega powstaniu wielu chorób. Witamina C i karoten utrzymują nasze ciało w nienagannej kondycji, chronią przed jesiennymi infekcjami i ograniczają powstawanie zmarszczek, a potas, wapń i magnes wzmacniają pracę naszego serca. Świeże śliwki i wiśnie dostępne są jedynie latem, są jednak sposoby, by móc korzystać z ich dobrodziejstw przez cały rok.

Najprostszym sposobem jest odpowiednie zamrożenie letnich zbiorów i korzystanie z nich w kolejnych miesiącach. Możemy wówczas przygotować pyszny kompot, pamiętając, by zbytnio nie przesadzać z cukrem, lub upiec pachnący placek owocowy, który idealnie sprawdzi się w jesienno – zimowe długie wieczory wraz z kubkiem parującej herbaty. Zarówno wiśnie, jak i śliwki idealnie nadają się na obiad, ponieważ sporządzić można z nich np. knedle i pierogi. Gdy nie zdążymy sami przygotować tych pysznych dań, lub zwyczajnie brakuje nam umiejętności, możemy sięgnąć po gotowe wyroby – np. po ręcznie robione produkty marki Jawo, które z łatwością każdy przygotuje w domu i powróci do letnich wspomnień.

Każda pora roku przynosi wyjątkowe momenty, których nie doświadczymy w innych miesiącach. Lato, które niesie ze sobą pyszne i świeże smaki trwa krótko, jednak dzięki prostym zabiegom możemy z łatwością sprawić, że będą one z nami przez cały rok!

więcej na: www.jawo.pl

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Lawina gróźb wobec dziennikarza "Wyborczej". Wiąże to z tekstem o Cenckiewiczu

Lawina gróźb wobec dziennikarza "Wyborczej". Wiąże to z tekstem o Cenckiewiczu

TVN szykuje jubileuszową edycję "MasterChefa". "Wyprawa poza Europę"

TVN szykuje jubileuszową edycję "MasterChefa". "Wyprawa poza Europę"

Dziennikarz Meczyków doznał udaru. "Może ktoś potraktuje to jak przestrogę"

Dziennikarz Meczyków doznał udaru. "Może ktoś potraktuje to jak przestrogę"

Świąteczna piosenka Radia 357 z  teledyskiem. Zobacz "Karpia pięciolatka"

Świąteczna piosenka Radia 357 z teledyskiem. Zobacz "Karpia pięciolatka"

CyberRescue pomoże klientom Banku Pekao uniknąć cyberoszustwa przed świętami
Materiał reklamowy

CyberRescue pomoże klientom Banku Pekao uniknąć cyberoszustwa przed świętami

Właściciel TVN wdraża nowe rozwiązania telewizji hybrydowej na kanałach naziemnych

Właściciel TVN wdraża nowe rozwiązania telewizji hybrydowej na kanałach naziemnych