Amaro – jeśli nie kucharz, to kto? Poznaj tajemnice mistrza

Wojciech Modest Amaro, jeden z najwybitniejszych kucharzy w Polsce opowiadał o swojej doskonałej kuchni i świetnych przepisach na domowe dania, zdradził też swoje upodobania. W specjalnym czacie na żywo na fanpage`u Samsung w serwisie Facebook powiedział też, jakiego dania nigdy nie podjąłby się przygotować…

Redakcja Wirtualne Media
Redakcja Wirtualne Media
Udostępnij artykuł:

Jeden z najbardziej znanych polskich kucharzy - Wojciech Modest Amaro to postać, która nie często udziela wywiadów mediom, a jeszcze rzadziej – rozmawia na tematy zawodowe i o swoich upodobaniach z Internautami. Specjalnie dla marki Samsung Chef Collection, której jest ambasadorem w Polsce, zrobił wyjątek - przez godzinę na fanpage`u Samsung w serwisie Facebook odpowiadał na pytania swoich fanów i osób zainteresowanych światem kulinariów. Przedstawiamy zbiór najciekawszych pytań i odpowiedzi z wydarzenia.

Pytanie: Najlepszy trunek na upały?Amaro: Lemoniada z szypułek truskawki - bo przeważnie to wyrzucamy, a one właśnie oddają aromat. Sok z rabarbaru i syrop z czarnego bzu.

Pytanie: Najlepsze danie na upalne dni to... Amaro: Chłodnik z żętycy ze szczawiem i poziomkami.

Pytanie: Szef, co najdziwniejszego w życiu jadłeś?Amaro: Móżdżki szarańczy.

Pytanie: Czy masz w środowisku kucharzy idola, wzór do naśladowania?Amaro: Nie, ale mam kilku, którzy mieli znaczący wpływ na mój rozwój Marco Pierre White, Rene Redzepi, Ferran Adria.

Pytanie: Ulubiona potrawa dzieciństwa i czego Pan nie lubił jeść jako dziecko?Amaro: Do dziś mam dreszcze na wspomnienie rozgotowanego ryżu z mlekiem, posypanego cukrem i cynamonem. Pół życia zajęło mi wyjście z niechęci do cynamonu.

Pytanie: Dlaczego momenty a nie dania są podawane w Pana restauracji?Amaro: Ponieważ na przestrzeni naszego życia jest tylko kilka momentów, które kulinarnie zapamiętamy i może to być sernik cioci, rosół babci, a my staramy się tego typu moment wykreować w pamięci gości, by pamiętali co jedli w naszej restauracji.

Pytanie: Które z twoich dań jest według Ciebie najtrudniejsze do zrobienia?Amaro: Te najprostsze, czyli połączenie 2-3 składników w kompozycyjną całość.

Pytanie: Jakie produkty/kuchenne gadżety muszą się znajdować pod Pana ręką zawsze i wszędzie? Amaro: Sól w płatkach, świeże zioła, octy smakowe, dobre oleje i najświeższy możliwy produkt.

Wojciech Modest Amaro jest ambasadorem Samsung Chef Collection - nowej linii urządzeń kuchennych klasy premium. Produkty powstały z myślą o domowych pasjonatach sztuki kulinarnej, którzy chcą przygotowywać potrawy najwyższej jakości – w smaku i wyglądzie. Na specjalnej platformie Samsung Chef Collection, Wojciech Modest Amaro dzieli się autorskimi pomysłami na oryginale kompozycje smakowe i zdradza swoje kulinarne sekrety. Mistrz prezentuje m. in. przepisy na sarninę z truskawkami i prosem, perliczki z selerem i gryką czy kaczkę z bakłażanem i pieczarkami. Platforma dostępna jest pod adresem: www.chefcollection.samsung.pl.

grafika

dostarczył

infoWire.pl

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

"Cyfrowe przebudzenie" w Kościołach. AI pisze kazania i symuluje rozmowę z Bogiem

"Cyfrowe przebudzenie" w Kościołach. AI pisze kazania i symuluje rozmowę z Bogiem

Nadchodzą zmiany w pisowni języka polskiego. To głębsza reforma niż w innych krajach

Nadchodzą zmiany w pisowni języka polskiego. To głębsza reforma niż w innych krajach

Z wizytą w redakcjach. Tam byliśmy w 2025 roku

Z wizytą w redakcjach. Tam byliśmy w 2025 roku

Co oglądali Polacy
w 2025 roku? Przegląd trendów z serwisu Filmweb

Co oglądali Polacy
w 2025 roku? Przegląd trendów z serwisu Filmweb

Rośnie oglądalność telewizji z opóźnieniem. Jak przewinąć kanały?

Rośnie oglądalność telewizji z opóźnieniem. Jak przewinąć kanały?

Marki zwiększyły aktywność na TikToku. Znacząca zmiana

Marki zwiększyły aktywność na TikToku. Znacząca zmiana