Lubisz strączki? Czas na fasolkę szparagową!

Jaką mamy porę? Porę na warzywa sezonowe! Po długim oczekiwaniu nareszcie na straganach i w przydomowych ogródkach pojawiła się fasolka szparagowa. Nie dość, że bardzo zdrowa, to przy tym pyszna! Stanowi świetny pomysł na lekkostrawny i niskokaloryczny obiad lub letnią przekąskę. Oto, co warto wiedzieć o fasolce szparagowej.

Redakcja Wirtualne Media
Redakcja Wirtualne Media
Udostępnij artykuł:

Fasolka szparagowa to odmiana fasoli zwykłej. Pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej, a do Europy została przywieziona przez hiszpańskich żeglarzy. Ze względu na swoje walory smakowe szybko zaskarbiła sobie przychylność Europejczyków, zwłaszcza Francuzów. Obecnie najwięcej fasoli szparagowej uprawia się w Indiach, Chinach oraz Indonezji. W Polsce znamy dwie odmiany fasolki szparagowej: żółtą oraz zieloną. Ta pierwsza jest delikatniejsza w smaku, natomiast druga - zielona - ma bardziej wyrazisty smak.

Fasolka dla każdego

Fasola szparagowa jest źródłem wielu witamin i składników odżywczych. „Nie ulega wątpliwości, że fasola szparagowa powinna stać się, zwłaszcza o tej porze roku, elementem naszego jadłospisu” - mówi Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr. Dlaczego? Powodów jest co najmniej kilka.

Fasolka szparagowajest źródłem błonnika, który wspomaga proces trawienia, a 100 g porcja warzywa dostarcza jedynie ok. 20-30 kalorii. Fasolka bogata jest w potas, który w organizmie odpowiedzialny jest m.in. za wydalanie produktów przemiany materii. Niski indeks glikemiczny (IG 15) oznacza, że po jej zjedzeniu następuje bardzo powolny wzrost poziomu cukru, a co za tym idzie - poziom cukru utrzymuje się dłużej na określonym poziomie, m.in. nie powodując nagłych napadów głodu. Z tego też względu może być polecana diabetykom. Fasolka szparagowa zawiera ponadto witaminę C, która odpowiedzialna jest m.in. za budowanie odporności organizmu.

Kilka dobrych rad, jak radzić sobie z fasolką szparagową

Jak wydobyć maksimum smaku i korzystać z dobrodziejstw fasolki? Oto kilka rad od szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego:

- Najlepiej gdy ugotowana fasolka szparagowa jest lekko krucha. Jeśli będziemy gotować ją za długo, będzie zbyt miękka i nieapetyczna.

- Czas gotowania zależy od gatunki fasolki oraz jej stadium wzrostu, dlatego nie ma jednej złotej reguły. Najlepiej co kilka minut sprawdzać poziom jej miękkości.

- Najsmaczniejsza jest młoda fasolka, tzn. gdy fasolki wewnątrz są jeszcze słabo rozwinięte, a strąki łatwo się łamią przy zginaniu. Te starsze są gumowate, nie poddają się łamaniu, a jedzenie utrudniają nam łykowate elementy.

- Uwaga! Nie należy jeść surowej fasolki szparagowej, ponieważ zawiera fazynę - toksyczne białko roślinne, które można zneutralizować dopiero podczas gotowania.

- Fasolka smażona w bułce tartej staje się daniem dość kalorycznym. Jeśli Twoim domownikom nie smakuje warzywo prosto z wody, dodaj do gotowania koper włoski, kminek albo majeranek.

- Sporo osób narzeka na wzdęcia po spożyciu roślin strączkowych. Tak naprawdę dotyczy to głównie potraw przyrządzanych z suchych nasion fasolowych, np. zupy fasolowej i grochówki. Świeże rośliny nie powodują takich niedogodności.

Z czym jeść fasolkę?

Fasola szparagowa jest bardzo uniwersalnym warzywem. Może stanowić dodatek do drugiego dania, np. do ryb oraz mięs. Jest też składnikiem pysznych letnich zup. Ponadto można ją wykorzystać w zapiekankach. W upalny dzień najlepiej smakuje z jajkiem sadzonym i ziemniakami. Podana w większej ilości może stanowić samodzielny posiłek. Oczywiście najlepiej smakuje świeża - gotowana w wodzie lub na parze, oraz smażona, ale można ją również konserwować i zamrażać. I coś jeszcze – fasolka szparagowa stanowi znakomity dodatek do sałatek. Warto o niej pamiętać, przygotowując letnie warzywne kompozycje.

„Fasolkowe” sałatki

Fasolka szparagowa świetnie smakuje w połączeniu z innymi lekkimi warzywami, tworząc iście letnią kompozycję. Poniżej propozycja Piotra Murawskiego na sałatkę, gdzie obok fasolki występują pomidory, pietruszka i cebula.

Sałatka z fasolki

Czas przygotowania: 15 minut

Ilość porcji: 4

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

- 1 opakowanie sosu sałatkowego francuskiego winegret Knorr,

- 100 g zielonej fasolki szparagowej,

- 100 g żółtej fasolki szparagowej,

- 1 opakowanie pomidorów koktajlowych,

- 1 cebula czerwona

 - połowa natki pietruszki,

- 3 łyżki oliwy.

Przygotowanie: 

1. Oba rodzaje fasolki oczyść, umyj i ugotuj we wrzątku z dodatkiem soli. Pomidory wymyj, podziel na połówki. Cebulę pokrój w piórka.

2. Natkę posiekaj. Sos sałatkowy przygotuj według instrukcji na opakowaniu - dzięki niemu sałatka będzie bardzo aromatyczna. Dodaj natkę i dokładnie wymieszaj.

3. Sos wymieszaj ze wszystkimi składnikami. Wyłóż danie na talerze.

Fasolka równie dobrze smakuje na ciepło, przy czym nie zawsze musi to być tradycyjne zestawienie z ziemniakami, mięsem czy jajkiem sadzonym. Piotr Murawski, szef kuchni Knorr, poleca wyjątkowe połączenie - fasolki z boczkiem i sosem do warzyw na ciepło. Palce lizać!

Fasolka szparagowa z boczkiem

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji: 4

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

- 1 opakowanie Sosu do warzyw na ciepło do mieszanki warzyw Knorr,

- 400 g świeżej lub mrożonej fasolki szparagowej,

- 200 g wędzonego boczku.

Przygotowanie:

1. Obierz fasolkę i ugotuj ją do miękkości w lekko posolonej wodzie (mrożoną fasolkę tylko zagotuj).

2. Rozgrzej patelnię. Podsmaż na niej pokrojony w kostkę boczek i dodaj fasolkę szparagową. Na danie wysyp sos sałatkowy Knorr, aby nadać mu wyjątkowy smak, i precyzyjnie wymieszaj.

3. Fasolka świetnie komponuje się z potrawami mięsnymi i rybnymi.

Inne pyszne przepisy z wykorzystaniem fasolki szparagowej znajdziemy na stronie www.przepisy.pl

grafika

dostarczył

infoWire.pl

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Laureat Pulitzera pozywa gigantów AI za naruszenie praw autorskich

Laureat Pulitzera pozywa gigantów AI za naruszenie praw autorskich

Od sylwestra asystent AI w mObywatelu, a w 2026 r. portfel tożsamości cyfrowej

Od sylwestra asystent AI w mObywatelu, a w 2026 r. portfel tożsamości cyfrowej

Drugi sezon "8 wspaniałych" w Canal+. Premiera już dziś

Drugi sezon "8 wspaniałych" w Canal+. Premiera już dziś

Sezon świąteczny to szczyt sprzedaży subskrypcji streamingowych

Sezon świąteczny to szczyt sprzedaży subskrypcji streamingowych

Pierwsza strategia ESG w historii PFR. Jan Domanik, CSO PFR: Inwestujemy dla przyszłych pokoleń
Materiał reklamowy

Pierwsza strategia ESG w historii PFR. Jan Domanik, CSO PFR: Inwestujemy dla przyszłych pokoleń

W tym kraju "Gang Olsena" jest jak "Kevin" w Polsacie. I nie chodzi o Danię

W tym kraju "Gang Olsena" jest jak "Kevin" w Polsacie. I nie chodzi o Danię