Pachnące żeberka z Galeo

Żeberka to przysmak kojarzący się z polskim domowym obiadem lub z amerykańskim barbecue. To delikatne mięso smakuje zarówno samo, jak i z dodatkami. Kluczem są odpowiednio dobrane zioła i przyprawy, które znajdziemy np. w przyprawie do żeberek Galeo. Dobrze przyrządzone żeberka są miękkie, soczyste i po prostu pyszne. Doskonale smakują z grilla, upieczone w rękawie lub uduszone z różnymi dodatkami, np. cebulką i jabłkiem. Co więcej, są łatwe do przygotowania, wystarczy uzbroić się w odrobinę cierpliwości potrzebną na zamarynowanie ich w pachnących przyprawach oraz nieco dłuższe gotowanie niż większości codziennych dań. Najprościej przyrządzić je, sięgając po gotową przyprawę do żeberek Galeo, inspirowaną tradycyjną polską kuchnią. Ten gatunek mięsa lubi ostro-słodkie połączenia. Właśnie takie nuty znajdują się w kompozycji. Pikantne smaki czosnku, gorczycy, imbiru, pieprzu, chili i ziela angielskiego przeplatają się z łagodnymi – marchewki, cynamonu i słodkiej papryki. Kompozycję dopełnia odpowiednio dobrana ilość soli, przełamana szczyptą cukru. Na kilogram żeberek wystarczą 2-3 łyżeczki przyprawy. Przyprawę do żeberek Galeo znajdziemy w tradycyjnych sklepach spożywczych i sieciach lokalnych na terenie całego kraju, a także w sieciach Kaufland, Carrefour i E.Leclerc w opakowaniu 16 g w cenie ok. 1,29 zł. *** Duszone żeberka z jabłkami Składniki: •    1 kg żeberek wieprzowych •    0,5 kg kwaśnych jabłek •    20 dag cebuli •    2 łyżki mąki •    2 łyżki oleju •    2-3 łyżeczki przyprawy do żeberek Galeo •    majeranek Galeo Przygotowanie: Żeberka dzielimy na części, oprószamy przyprawą do żeberek i odstawiamy na godzinę lub dwie. Po tym czasie obtaczamy w mące i obsmażamy na patelni. Przekładamy do garnka. W wytopionym z żeberek tłuszczu szklimy cebulę z odrobiną wody i dodajemy do mięsa. Dolewamy odrobinę wody i dusimy pod przykryciem przez 1-1,5 godz. Na ostatni kwadrans na wierzchu układamy obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka, obficie posypujemy majerankiem i dusimy jeszcze przez kwadrans. Pod sam koniec na kilka minut odkrywamy pokrywkę. Czas przygotowania: ok. 1,5h + czas marynowania Koszt: ok. 18 zł, koszt 1 porcji: ok. 3 zł

Redakcja Wirtualne Media
Redakcja Wirtualne Media
Udostępnij artykuł:

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Ilu widzów miał "Raport specjalny" w TVP Info? W marcu nowe odcinki

Ilu widzów miał "Raport specjalny" w TVP Info? W marcu nowe odcinki

Potężna dezinformacja w sieci. Powielano fejka o zabójczyni 11-latki

Potężna dezinformacja w sieci. Powielano fejka o zabójczyni 11-latki

Republika weszła na nowy rynek. Taką ma konkurencję

Republika weszła na nowy rynek. Taką ma konkurencję

Magdalena Ogórek chwali się ukończeniem muzeum. "Dwa razy trafiłam do szpitala"

Magdalena Ogórek chwali się ukończeniem muzeum. "Dwa razy trafiłam do szpitala"

"Cyfrowe przebudzenie" w Kościołach. AI pisze kazania i symuluje rozmowę z Bogiem

"Cyfrowe przebudzenie" w Kościołach. AI pisze kazania i symuluje rozmowę z Bogiem

Nadchodzą zmiany w pisowni języka polskiego. To głębsza reforma niż w innych krajach

Nadchodzą zmiany w pisowni języka polskiego. To głębsza reforma niż w innych krajach