Centrum Prasowe Wirtualnemedia.pl

Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść.

2017-10-03

A A A POLEĆ DRUKUJ

Pachnące żeberka z Galeo

Żeberka to przysmak kojarzący się z polskim domowym obiadem lub z amerykańskim barbecue. To delikatne mięso smakuje zarówno samo, jak i z dodatkami. Kluczem są odpowiednio dobrane zioła i przyprawy, które znajdziemy np. w przyprawie do żeberek Galeo.

Dobrze przyrządzone żeberka są miękkie, soczyste i po prostu pyszne. Doskonale smakują z grilla, upieczone w rękawie lub uduszone z różnymi dodatkami, np. cebulką i jabłkiem. Co więcej, są łatwe do przygotowania, wystarczy uzbroić się w odrobinę cierpliwości potrzebną na zamarynowanie ich w pachnących przyprawach oraz nieco dłuższe gotowanie niż większości codziennych dań.

Najprościej przyrządzić je, sięgając po gotową przyprawę do żeberek Galeo, inspirowaną tradycyjną polską kuchnią. Ten gatunek mięsa lubi ostro-słodkie połączenia. Właśnie takie nuty znajdują się w kompozycji. Pikantne smaki czosnku, gorczycy, imbiru, pieprzu, chili i ziela angielskiego przeplatają się z łagodnymi – marchewki, cynamonu i słodkiej papryki. Kompozycję dopełnia odpowiednio dobrana ilość soli, przełamana szczyptą cukru. Na kilogram żeberek wystarczą 2-3 łyżeczki przyprawy.

Przyprawę do żeberek Galeo znajdziemy w tradycyjnych sklepach spożywczych i sieciach lokalnych na terenie całego kraju, a także w sieciach Kaufland, Carrefour i E.Leclerc w opakowaniu 16 g w cenie ok. 1,29 zł.

***

Duszone żeberka z jabłkami

Składniki:
•    1 kg żeberek wieprzowych
•    0,5 kg kwaśnych jabłek
•    20 dag cebuli
•    2 łyżki mąki
•    2 łyżki oleju
•    2-3 łyżeczki przyprawy do żeberek Galeo
•    majeranek Galeo

Przygotowanie:
Żeberka dzielimy na części, oprószamy przyprawą do żeberek i odstawiamy na godzinę lub dwie. Po tym czasie obtaczamy w mące i obsmażamy na patelni. Przekładamy do garnka. W wytopionym z żeberek tłuszczu szklimy cebulę z odrobiną wody i dodajemy do mięsa. Dolewamy odrobinę wody i dusimy pod przykryciem przez 1-1,5 godz. Na ostatni kwadrans na wierzchu układamy obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka, obficie posypujemy majerankiem i dusimy jeszcze przez kwadrans. Pod sam koniec na kilka minut odkrywamy pokrywkę.
Czas przygotowania: ok. 1,5h + czas marynowania
Koszt: ok. 18 zł, koszt 1 porcji: ok. 3 zł





Słowa kluczowe:Przyprawa do żeberek Galeo

Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS

Społeczność Serwis społecznościowy branży mediów, reklamy, PR, badań i internetu ZAREJESTRUJ SIĘ