Centrum Prasowe Wirtualnemedia.pl

Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść.

2017-04-06

A A A POLEĆ DRUKUJ

Suszone warzywa i owoce - bogate źródło witamin przez cały rok

150x110

Warzywa i owoce są bogactwem witamin oraz wielu cennych składników. Niestety klimat w jakim żyjemy nie pozwala nam cieszyć się nimi przez cały rok. Co więc jeść kiedy nie mamy dostępu do świeżych pomidorów, truskawek czy brzoskwiń? Eksperci programu Porcja Pozytywnej Energii zachęcają do jedzenia suszonych warzyw i owoców, gdyż stanowią one łatwo dostępne źródło błonnika i składników odżywczych.

Sezon na importowane owoce właśnie się kończy, a na nasze polskie truskawki, maliny, porzeczki czy brzoskwinie musimy jeszcze trochę poczekać. Podobnie jest z warzywami, te które teraz możemy znaleźć w sklepach nie rozpieszczają nas smakiem i jakością. Czy można je  czymś zastąpić? Zdrową i smaczną propozycją są suszone owoce – mówi Łukasz Sieńczewski, dietetyk, ekspert programu edukacyjnego Porcja Pozytywnej Energii.

Suszone warzywa i owoce zawierają wiele cennych dla naszego organizmu witamin oraz składników mineralnych. Proces suszenia, któremu zostały poddane pozbawił ich dużej ilości wody, dzięki czemu inne składniki jakie w nich występują zostały skoncentrowane. Dlatego w 100 gramach produktu suszonego znajduje się znacznie więcej witamin niż w takiej samej ilości jego świeżej wersji.

Wybierając suszone warzywa czy owoce, warto zwrócić uwagę na metodę suszenia jakiej zostały poddane, aby gwarantowała zachowanie jak największej ilości witamin i substancji mineralnych. Sprawdź także czy nie zawierają dodatkowych składników jak cukry czy konserwanty, które niszczą niektóre witaminy. Tylko wtedy będziesz miał pewność, że są naprawdę zdrowe.

Eksperci programu Porcja Pozytywnej Energii przygotowali mały przegląd tego jakie cenne składniki możemy znaleźć w naszych ulubionych warzywach i owocach:

Jabłko – jeżeli wciąż dokuczają Ci zaparcia, powinieneś wprowadzić do diety więcej jabłek, bowiem dzięki dużej zawartości błonnika, świetnie regulują pracę przewodu pokarmowego. Przeprowadzone dotychczas badania sugerują także, że flawonoidy zawarte w jabłkach mogą chronić przed rozwojem nowotworów jelita grubego. Ponadto dzięki zawartości wielu witamin m.in. A, C i E oraz minerałów takich jak cynk, krzem potas wpływają korzystanie na nasze włosy, skórę i paznokcie.

Marchewka – zawiera duże ilości β-karotenu, który w naszym organizmie jest przekształcany
w witaminę A. Jeśli chcesz mieć piękną cerę i paznokcie, powinieneś „zaprzyjaźnić się” z marchewkę. Bowiem witamina A nie tylko chroni nas przed szkodliwych działaniem wolnych rodników i wzmacnia nasza odporność, ale także wpływa korzystnie na wygląd skóry i paznokci. Co więcej β-karoten jest przekształcany do witaminy A zgodnie z obecnymi potrzebami organizmu.

Truskawka – dostarcza więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Jedna szklanka truskawek pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę, a jej niedobór grozi: osłabieniem, spadkiem odporności organizmu, bólami mięśni i stawów czy trudnością w gojeniu się ran. Truskawka zawiera także kwas elagowy zaliczanego do polifenoli, który wykazuje działanie przeciwnowotworowe.

Burak - bogactwo witaminy C, B1, karotenu i kwasu foliowego oraz składników mineralnych m. in: wapnia, potasu, magnezu i sodu. Jeśli myślisz o wiosennym detoksie, sięgnij właśnie po niego. Warzywo to przyspiesza przemianę materii, zmniejsza apetyt i pomaga pozbyć się toksyn z organizmu. Przy tym wspomaga procesy krwiotwórcze i zapobiega anemii. Zawarte w buraku polifenole zwalczają wolne rodniki i zapobiegają nowotworom.

Ananas – kryje w sobie związek nazywany bromelainą, który zmniejsza obrzęki, przyspiesza gojenie ran i urazów, wykazuje działanie przeciwbólowe oraz przeciwzapalne. Bromelaina jest enzymem wspomagającym trawienie białka. Właściwość ta jest niejednokrotnie wykorzystywana przez osoby zmagające się z problemami ze strony przewodu pokarmowego. Sięgnij więc po ananasa kiedy masz niestrawność lub męczy Cię zgaga.

Topinambur – nazwany także słonecznikiem bulwiastym. Jest doskonałym źródłem błonnika. W jego składzie znajdziemy dużą ilość inuliny, która jest prebiotykiem stanowiącym pożywkę dla mikroflory jelitowej, jednocześnie reguluje ona pracę przewodu pokarmowego. Przeprowadzone dotychczas badania wskazują także, iż inulina jest związkiem wpływającym korzystnie na poziom cukru we krwi i z tego względu topinambur może być polecany osobom z insulinoopornością/ cukrzycą typu II oraz nadmierną masą ciała. Zawiera wiele cennych witamin i składników mineralnych w tym potas, który wspomaga pamięć oraz koncentrację. Dlatego jedz go przed egzaminem lub gdy pracujesz nad trudnym projektem.

Pomidor – swój czerwony kolor zawdzięcza likopenowi, silnemu przeciwutleniaczowi, który pomaga zwalczać wolne rodniki w naszym organizmie. Likopen wpływa na zdrowie kości, chroni przed rozwojem chorób nowotworowych, metabolicznych oraz układu nerwowego. Okazuje się także, że regularne spożywanie produktów bogatych w likopen chroni przed rozwojem chorób układu krążenia w przyszłości. Zawarta w pomidorach witamina C korzystnie wpływa na naszą skórę, zwiększając stopień jej dotlenienia i wzmacniając drobne naczynia krwionośne. Powinny je polubić także Panie, które chcą poradzić sobie z problemem łamliwości włosów i ich wypadaniem.

Brzoskwinia – to cenne źródło beta-karotenu i błonnika, ale ten pyszny owoc zawiera także sporo wapnia, żelaza i magnezu. Dlatego polecamy go osobom cierpiącym na anemię, kobietom w ciąży
i wegetarianom. W brzoskwiniach znajdują się także działające jak antyoksydanty fenole, które chronią nasz organizm przed nowotworami. Dzięki zawartości witaminy A i C brzoskwinie wpływają korzystnie na naszą skórę, doskonale ja nawilżając.


dostarczył infoWire.pl




Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS

Społeczność Serwis społecznościowy branży mediów, reklamy, PR, badań i internetu ZAREJESTRUJ SIĘ