Centrum Prasowe Wirtualnemedia.pl

Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść.

2014-04-16

A A A POLEĆ DRUKUJ

Wielkanoc bez wyrzeczeń

150x110

W naszej polskiej tradycji świętowanie kojarzy się z biesiadowaniem za stołem i kilkudniowym objadaniem. Trudno temu zaradzić, gdy na stole same świąteczne specjały. Jak zadbać o linię, gdy wokół tyle smakołyków radzi Anna Różyk, dietetyk współpracująca z marką Lubella.

Tradycyjny świąteczny stół

Na tradycyjnym świątecznym stole znaleźć możemy niezliczone ilości wędlin i mięs, ciasta, żurek czy biały barszcz. Jednak niekwestionowanym królem wielkanocnego menu jest jajko, które wchodzi w skład wielu dań takich jak sałatki, pasztety, klopsy czy ciasta. Mimo zasobności w życiodajne białko zawiera ono także dużą ilości cholesterolu, dlatego też wskazane jest ograniczenie ilości jajek spożywanych w okresie świątecznym. Jeśli dbamy o linię należy pamiętać, iż wędliny drobiowe są znacznie mniej kaloryczne niż wołowe czy wieprzowe. Warto więc w tym roku postawić na lżejsze potrawy Wielkanocne i zastosować różnorodne zamienniki np.: wspomnianą wędlinę wieprzową zamienić na drobiową, czy majonez do sałatki wymieszać z jogurtem naturalnym, a ziemniaki zastąpić makaronem. Zadbajmy o to, aby większość potraw przyrządzać w domu ze sprawdzonych i dobrej jakości składników. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że to co znajdzie się na naszych wielkanocnych talerzach będzie smaczne i zdrowe.

Przedświąteczny post

Wiele osób na tydzień przed Wielkanocą poddaje się głodówkom, które zamiast dać upragniony efekt w postaci zgubionych kilogramów, będą skutkować podczas Świąt wielkim objadaniem. Post traktowany jako zakaz spożywania pokarmów nie jest bardzo niezdrowy i może skutkować różnorodnymi zaburzeniami w naszym organizmie. W ramach przedświątecznej diety lepiej ograniczyć spożywanie tłustych posiłków lub zmniejszyć ich porcje. Tak „odchudzone” menu z pewnością nam nie zaszkodzi. Natomiast w trakcie Świąt pamiętajmy o tym, aby do stołu nie zasiadać na „głodniaka” tzn. jeśli planujemy późne rodzinne śniadanie warto wcześniej zjeść mały i pożywny posiłek. Dzięki temu uda nam się uniknąć późniejszego „wilczego głodu” i objadania.

Świętowanie z głową

Dobrym sposobem na walkę z świątecznym łakomstwem jest planowanie: wybierzmy potrawy, których chcemy spróbować i nałóżmy sobie każdej z nich po małej porcji. Dzięki temu będziemy rozkoszować się smakiem wspaniałych wielkanocnych przysmaków i nie będziemy się martwić o poświąteczne dodatkowe kilogramy. Ta zasada dotyczy również ciast, które najlepiej zjeść trochę później i potraktować jako podwieczorek. Jeśli dbamy o linię najlepszym wyborem ze świątecznych wypieków będzie babka drożdżowa lub biszkopt z owocami. Podczas przygotowywania tych ciast idealnym wyborem będzie Lubella Mąka Puszysta Luksusowa lub Mąka Puszysta Tortowa. Jeśli jednak mamy ochotę na bardziej kaloryczne słodkości i planujemy przyrządzić ciastko z kremem lub ptysia najlepiej sprawdzi się Lubella Mąka Puszysta Krupczatka. Domowe przygotowanie wypieków z pewnością będzie bardziej łaskawe dla naszej sylwetki, ponieważ w ten sposób będziemy mieli większy wpływ na to co znajdzie się w naszych ulubionych słodkościach.

Smacznie i aktywnie

Podczas świąt ważne jest, aby nie stracić panowania nad naszym apetytem i chęcią spożycia obfitych posiłków. Lepiej podjadać po trochu a częściej, w ten sposób będziemy trzymać się zasady 5 posiłków dziennie i żaden z pysznych świątecznych posiłków nas nie ominie. Pamiętajmy również o prawidłowym komponowaniu naszych posiłków. Zadbajmy o to by również w świąteczne dni w naszym menu znalazły się produkty zbożowe jak pełnoziarniste pieczywo czy makaron, nabiał, warzywa oraz owoce np. w postaci szklanki soku. Dzięki temu możemy mieć pewność, że po dniach ucztowania z łatwością znów założymy swoje ulubione spodnie.

Święta Wielkanocne to miły rodzinny czas. Nie pozwólmy, aby nieposkromiony apetyt odebrał nam radość ze świętowania i powodował wyrzuty sumienia tydzień później. Najważniejsze, abyśmy z głową cieszyli się smakiem, a nie ilością wielkanocnych potraw. Warto również ten czas poświęcić na spacer lub wycieczkę rowerową w rodzinnym gronie. Taka aktywność fizyczna pozytywnie wpłynie na nasze samopoczucie. Pamiętajmy: im więcej czasu spędzimy na świeżym powietrzu tym lepiej dla naszej sylwetki!

***

Anna Różyk - dietetyk współpracujący z marką Lubella, absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Specjalistka ds. żywienia, która doświadczenie zdobywała m.in. w Europejskim Centrum Leczenia Otyłości Dzieci i Dorosłych oraz w Klinice Gastroenterologii i Chorób Przemiany Materii na Warszawskim Szpitalu Uniwersytetu Medycznego. Obecnie pracuje jako dietetyk dla dorosłych oraz przeprowadza wykłady odnośnie prawidłowego żywienia w placówkach oświaty. Specjalizuje się w układaniu planów żywieniowych dla dzieci. Prywatnie mama 4-letniej córki, przekładająca wiedzę zdobytą podczas studiów na żywienie najbliższych.





Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS

Społeczność Serwis społecznościowy branży mediów, reklamy, PR, badań i internetu ZAREJESTRUJ SIĘ