Za większością tych działań stoją Tom van Meulebrouck (szef kuchni, Holender) oraz Bruno van Vaerenbergh (cukiernik z wieloletnim doświadczeniem, pochodzący z Belgii), którzy podróżując po różnych krajach, w których jest obecny Debic, wspólnie z lokalnymi zespołami sprzedaży zauważyli potrzebę wsparcia przekazywanej wiedzy pokazami oraz warsztatami kulinarnymi i cukierniczymi. Tak narodził się pomysł nawiązania współpracy z profesjonalistami, których wizja, podejście do pracy i chęć do wykorzystania najlepszych produktów jest tożsama z naszą. Takie były zalążki programu „Ambassador’s network”.
Poniżej przedstawiamy sylwetkę jednego z Ambasadorów marki Debic w Polsce.
Paweł Oszczyk
Poza pracą - miłośnik dobrego wina i tego, co poza granicami „miasta”.
Ambasadorowanie marce Debic jest dla mnie własnoręcznym podpisem pod wysoką i stabilną jakością produktów, za którymi stoją ludzie, profesjonalni i pełni pasji. I to zarówno ci pracujący w centrum innowacji w Wageningen, przez producentów mleka, aż po krajowych przedstawicieli w Polsce, zapewniających wparcie i pomoc merytoryczną – mówi Paweł Oszczyk, Ambasador marki Debic.

Pierwsze szlify zawodowe zdobywał we Włoszech, gdzie przez ponad dwa lata pracował w restauracji Miramonti l'Altro (1* Michelin). Po powrocie do Polski rozpoczął prawie dziesięcioletnią współpracę z warszawskim Hotelem Bristol. W 2001 roku związał się z prestiżowym Klubem Polskiej Rady Biznesu w Pałacu Sobańskich. Od 2004 do 2017 roku szefował w hotelu Le Regina w Warszawie, gdzie tworzył autorską restaurację La Rotisserie - mariaż kuchni francuskiej i polskiej z elementami włoskimi. Restauracja słynęła z sezonowego menu a la carte oraz menu degustacyjnego, zmieniającego się wraz z dostępnością produktów. Aktualnie jest dyrektorem kulinarnym sieci Hoteli Puro.
W 1995 roku, jako pierwszy w historii Polak, brał udział w prestiżowym konkursie “Bocuse D’or”. Natomiast w 1997 reprezentował Polskę w „Second Regional Contest of European Flavours” we Francji, gdzie zdobył srebrny medal. Z kolei w 2007 roku, wraz z zespołem kuchni La Rotisserie, zwyciężył w „Festiwalu śledzia” w norweskim Bode.

Zdobyte przez niego wyróżnienia to m.in.: Chef de L’Avenir, Akademia Gastronomiczna w Polsce - 2014 rok; Szef Roku 2016 przewodnika Gault & Millau.
Mając już kilkukrotnie okazję prześledzić pełen proces - "od szczęśliwej krowy po dostawę do cukierni lub kuchni” bez obaw mogę rekomendować produkty Debic, kładąc na szali własną reputację i doświadczenie – dodaje Oszczyk.
***
Debic – producent szerokiego asortymentu produktów nabiałowych, takich jak specjalistyczne śmietanki oraz śmietanki w sprayu, masła, gotowe do użytku bazy do deserów i inne rozwiązania. Debic stał się ekspertem w produktach nabiałowych dla piekarzy, cukierników, chocolatierów, szefów kuchni i firm cateringowych.
Producentem marki Debic jest FrieslandCampina, która stale kładzie nacisk na promowanie jakości i doskonalenia na każdym etapie swojej działalności (poczynając od karmienia krów i dbałości o ich dobrostan, poprzez udoskonalanie w naturalny sposób receptur, kończąc na produkcji i zachowaniu najwyższych standardów podczas dostaw).











