Amoniaczki – słodki wypiek z serca Kujaw!

Różne zakątki Polski charakteryzują się niepowtarzalną kulturą, tradycjami i… kuchnią. Mieszkańcy Kujaw od pokoleń zajadają się kruchymi i pulchnymi Amoniaczkami. Tradycyjne słodkie ciasteczka, przygotowywane zazwyczaj na święta Bożego Narodzenia oraz na czas karnawału, ze względu na swój wyjątkowy smak goszczą w domach także na co dzień.

Redakcja Wirtualne Media
Redakcja Wirtualne Media
Udostępnij artykuł:

W ramach Festiwalu Wypieków, którego zwieńczeniem jest powstanie perełki na rynku wydawniczym – Wielkiej Księgi z Wypiekami. Prosto z serc polskich regionów, kucharze David Gaboriaud i Jerzy Nogal przywieźli ze swojej kulinarnej podróży po Polsce mnóstwo wyjątkowych przepisów na regionalne wypieki. Kujawy zachwyciły ich nie tylko malowniczymi krajobrazami, oryginalną kulturą ludową i ciekawą historią, lecz przede wszystkim smaczną kuchnią. W kwestii słodkości, Kujawiacy nie wyobrażają sobie świąt wielkanocnych bez tradycyjnej baby drożdżowej kujawiok, a Bożego Narodzenia bez leguminy, obowiązkowo goszczącej na wigilijnym stole. Na uwagę zasługują również ciasteczka Amoniaczki, które przygotowane ot tak… prosto z serca będą doskonałym deserem dla najbliższych.

Amoniaczki

Składniki na 1,5 blachy (ok. 40 ciasteczek)

Biszkopt:

·         250 g mąki pszennej + więcej do posypania stolnicy

·         50 g miękkiego masła

·         70 g cukru białego

·         1 jajo

·         szczypta soli

·         Cukier wanilinowy 30 g Delecta

Zaczyn:

·         60 ml mleka letniego

·         1/2 łyżeczki amoniaku

Do przełożenia:

·         Kajmak o smaku tradycyjnym 460g Bakalland

Sposób przygotowania:

1.       Utrzyj masło z cukrem i cukrem wanilinowym, a amoniak wymieszaj z chłodnym mlekiem. Do miski dodaj po kolei: utarte masło, mleko z amoniakiem, jajo i wymieszaj. Dodaj stopniowo przesianą mąkę i szczyptę soli. Uformuj gładkie ciasto i odstaw na godzinę lub na całą noc do lodówki.

2.       Rozwałkuj ciasto na 0,5 cm i za pomocą metalowej foremki do pierników wykrawaj różne kształty.

3.       Piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia około 7 minut w temperaturze 180 stopni lub do momentu, kiedy brzegi ciasteczek się zarumienią. Wyjmij i odstaw do wystudzenia. Posmaruj ciasteczka Kajmakiem o smaku tradycyjnym i poskładaj ze sobą.

Więcej przepisów na tradycyjne, regionalne wypieki znajduje się w Wielkiej Księdze z Wypiekami. Prosto z serc polskich regionów

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada "Solidarności"

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada "Solidarności"

KRRiT zaakceptowała plany mediów publicznych. Co z likwidacją kanałów TVP?

KRRiT zaakceptowała plany mediów publicznych. Co z likwidacją kanałów TVP?

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu

Nowa prezeska wydawcy "Pisma"

Nowa prezeska wydawcy "Pisma"