Bezstresowa Wielkanoc – jak zaplanować i nie zwariować

W obecnym pędzie standardowego dnia wizja nadchodzących świąt nie wywołuje w nas ochoty do zwolnienia i odpoczynku, a raczej stres związany z organizacją i logistyką spotkań z rodziną. Jak można przygotować się do świąt i czerpać z nich radość?   

Redakcja Wirtualne Media
Redakcja Wirtualne Media
Udostępnij artykuł:

Dziel obowiązki

Kto powiedział, że jedna osoba musi przygotować wszystko? Jeśli boisz się, że nie masz wystarczająco czasu na gotowanie zorganizuj resztę członków rodziny zaproszonych na śniadanie i umówcie się, żeby każdy przyrządził jedną potrawę. W ten sposób każdy będzie miał swój wkład, wszystkie potrzebne dania znajdą się na stole, a nikt nie odczuje zbytniego obciążenia. Tak samo podzielić można zadania w kwestii przygotowania stołu i porządków, rozkładając działania na kilka dni i dzieląc się nimi z partnerem spokojnie przygotujesz wszystko. Nie bój się, że coś nie będzie idealnie, przecież nie o to w tym wszystkim chodzi.

Jadłospis jest kluczem

Nie wszystko musi wyglądać jak z restauracji z gwiazdką Michelin, a menu składać się z wielu dań. Przemyśl jakie potrawy lubisz jeść i gotować i to na nich się skup. Zdecyduj się na rzeczy, których przygotowanie wymaga mniej czasu i to je doprowadź do perfekcji. Mniej znaczy więcej, a w tym przypadku mniej pracy, znaczy więcej spokoju ducha dla ciebie.  

A może ucieczka?

Jeśli w tym roku nie masz siły na święta w domu to zawsze możesz wyjechać i w kilka godzin znaleźć się w miejscu, w którym wszystko przygotowane będzie od A do Z. To wcale nie oznacza rezygnowania ze świątecznej atmosfery i potraw, które na polskich stołach pojawiają się tylko raz do roku. To też nie znaczy, że musisz opuścić rodzinę, na taki wyjazd możesz pojechać z najbliższą i trochę dalszą rodzinę, dzięki temu nie tylko spędzicie wspólnie czas, ale będziecie mogli odkryć nowe miejsca. Doskonałym miejscem na taki wyjazd jest Kraków, to właśnie tam grasować będzie Lajkonik i Siuda Baba, a na Rynku Głównym odbędzie się doroczny Targ Wielkanocny. Małopolskie tradycje pięknie wzbogacają okres Wielkanocny i warte są poznania, dlatego też hotele przygotowują specjalne menu, w których miejsce mają tradycyjne dania, jak i potrawy regionalne. Znajdujący się kilka minut od Runku Głównego Mercure Kraków Stare miasto przygotowuje żurek i comber z królika, a położony przy Wawelu Novotel Kraków Centrum serwować będzie krem chrzanowy i kaczkę, natomiast szef kuchni Novotel Krakow City West przygotuje polędwiczki z indyka zrobione techniką sous vide. To oczywiście tylko przykłady, przygotowane menu są dopracowane w każdym, najdrobniejszym szczególe i zachwycą nawet znawców kulinarnych.

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada "Solidarności"

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada "Solidarności"

KRRiT zaakceptowała plany mediów publicznych. Co z likwidacją kanałów TVP?

KRRiT zaakceptowała plany mediów publicznych. Co z likwidacją kanałów TVP?

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu

Nowa prezeska wydawcy "Pisma"

Nowa prezeska wydawcy "Pisma"