Jesteś z branży mediów, marketingu i PR? Obserwuj nas na LinkedIn.
Z końcem września Canal+ wprowadził zmiany w sposobie logowania do serwisu streamingowego. Operator tłumaczy to rozwojem swoich usług oraz chęcią podniesienia standardu bezpieczeństwa.
Dla większości użytkowników zmiana nie wymaga żadnych dodatkowych działań. Canal+ informuje jednak, że niewielka grupa klientów musi zmienić swój login. Osoby, których to dotyczy, miały otrzymać szczegółowe informacje drogą mailową.
Sam sposób korzystania z konta pozostaje bez zmian. Posiadacze konta w serwisie Canal+ mogą za jego pomocą korzystać również ze Strefy Canal+, służącej m.in. do zarządzania usługami.
Canal+ może zablokować konto lub adres IP
Większe znaczenie dla użytkowników mają nowe zabezpieczenia związane z nieudanymi próbami logowania. Po pięciu błędnych próbach użytkownik będzie musiał wpisać kod wyświetlany na obrazku. Jeśli kod się nie pojawi, a przeładowanie strony nie rozwiąże problemu, Canal+ zaleca logowanie bezpośrednio przez stronę logowanie.pl.canalplus.com.

Operator wprowadził również czasowe blokady. Po pięciu nieudanych logowaniach konto może zostać zablokowane na godzinę. Po dziesięciu nieudanych próbach blokada zostanie nałożona na adres IP i potrwa trzy godziny.
Rozwiązanie ma ograniczyć możliwość wielokrotnego podejmowania prób dostępu do konta przez osoby nieuprawnione. Dla użytkownika oznacza jednak, że kilkukrotne wpisanie błędnego hasła może czasowo uniemożliwić dostęp do usługi.
Zmiany zasad logowania nie oznaczają zmiany liczby urządzeń, na których można jednocześnie korzystać z serwisu streamingowego Canal+. Większość materiałów – w tym kanały na żywo, filmy, seriale oraz wybrane transmisje sportowe – można oglądać jednocześnie na dwóch urządzeniach.

Posiadacze dekodera Canal+ Box 4K mogą korzystać z niego jako z dodatkowego streamu. W takim przypadku możliwe jest więc korzystanie z maksymalnie trzech streamów. Wyjątkiem są niektóre transmisje specjalne. Canal+ jako przykład wskazuje gale KSW, w przypadku których dostęp może być ograniczony do jednego urządzenia jednocześnie.













