Dobierz wino do posiłku z Celebro

Białe, czerwone, półwytrawne, a może słodkie? Lubisz gotować i delektować się posiłkami w gronie znajomych, ale nie zawsze potrafisz dobrać wino do potrawy? Znajomość kilku podstawowych zasad pozwoli wybrać gatunek, który wzbogaci smak dania. O doborze wina do posiłku opowiada ekspert win marki Celebro. Dlaczego dobór wina do posiłku jest tak istotny? - Odpowiednie skomponowanie wina z potrawą lub jego głównym składnikiem sprawi, że posiłek nabierze zupełnie nowego, czasem zaskakującego smaku. Istotna jest jednak równowaga między winem a posiłkiem, oba elementy powinny się uzupełniać, żadne z nich nie może dominować - mówi Katarzyna Kasprzak z firmy Jantoń, oferującej m.in. wina do posiłku marki Celebro. - Prawidłowo wybrane wino nie tylko podkreśla aromat jedzenia. Trzeba też pamiętać o bardziej praktycznym wymiarze podawania wina do posiłków, choćby tym, że jego spożywanie z tłustymi daniami ułatwi ich trawienie - dodaje ekspert marki Celebro.   Na co należy zwrócić uwagę kupując wino? Część specjalistów uważa, że najlepszym drogowskazem w tej kwestii powinien być gust i dobry smak miłośników kulinariów. Rozwiązanie to sprawdzi się jednak tylko w przypadku osób posiadających pewne doświadczenie, które będą w stanie ocenić „przydatność” określonego rodzaju wina do konkretnego menu. Osobom, które lubią gotować, ale nie mają dużej wiedzy na temat dobierania win do posiłków z pewnością przyda się kilka prostych, ale bardzo cennych wskazówek. Wino wybierajmy zawsze do dania głównego lub dominującego składnika posiłku. W przypadku dań w sosie wino komponujemy z kolei do sosu. Jeżeli jednym ze składników potrawy lub jej sosu jest wino, w kieliszkach  koniecznie powinien pojawić się ten sam gatunek. Warto wiedzieć, że same kolory win stanowią dla nas pewną podpowiedź; czerwone trunki serwujmy do czerwonych mięs, z kolei białe - do ryb i drobiu. Istotną uwagą związaną z samymi kolorami wina jest to, aby białe wino było serwowane przed czerwonymi i różowymi. Gdy planujemy przygotowanie potrawy kuchni regionalnej, warto zadbać, by na stole pojawiło się również wino lokalne. Zwolennicy tłustych potraw powinni wiedzieć, że do takich dań warto zaserwować wino o nieco większej zawartości alkoholu (ułatwia to ich trawienie). Z kolei miłośnicy wyrazistej, pikantnej kuchni w sklepie powinni szukać równie mocnych win o intensywnym zapachu. O czym jeszcze warto pamiętać? - Wina, podobnie jak posiłki, podajemy w kolejności od najlżejszych do najcięższych. Najpierw na stole powinno pojawić się wino wytrawne, później słodkie. Słodkie wino serwujemy zaś wyłącznie do deserów – wylicza Katarzyna Kasprzak. Wiedza na temat win, ich gatunków i charakterystyki pozwoli dobrać je do każdego rodzaju potrawy. Okazuje się jednak, że istnieją dania i składniki, które nie powinny być z tym trunkiem łączone. - Do owoców, np. melonów i awokado serwowanych na przystawkę, nie podaje się wina.  Smaku zup, z uwagi na ich płynną konsystencję, również nie uzupełniajmy winem. Do jajek i szpinaku także nie warto podawać wina, bo w połączeniu z nimi trunek ten nabiera metalicznego posmaku – radzi ekspert. Gdy uda nam się wybrać wino pasujące do konkretnej potrawy nie zapomnijmy o tym, że trzeba je  podawać w odpowiedniej temperaturze. Informacje o sposobie serwowania można znaleźć choćby na butelce. Podobnie jak w przypadku innych artykułów spożywczych, przed zakupem wina warto  przyjrzeć się informacjom zawartym na etykiecie Celebro, by przekonać się na przykład skąd wino pochodzi. W przypadku win marki Celebro, na butelkach można znaleźć dodatkowo wskazówki pokazujące z jakimi daniami należy je podawać. Widniejące na etykiecie czytelne oznaczenie sprawia, że tylko jedno spojrzenie dzieli nas od zjedzenia wspaniałego posiłku z doskonale dobranym do niego winem. * * * Celebro – wino do posiłku Klub Celebro na Facebooku  Marka półwytrawnych win doskonale komponujących się z potrawami. Każda z czterech propozycji Celebro (Hiszpania, Włochy, Argentyna, Francja) została dobrana do potrawy lub jej głównego składnika. Idealna propozycja dla miłośników gotowania, którzy za rozsądną cenę chcą kupić wyborne wino podkreślające i uzupełniające smak dania. Wina marki Celebro otrzymały srebrny medal w konkursie „Najlepszy Produkt 2013 – Wybór Konsumentów” - ogólnopolskim badaniu konsumenckim, organizowanym przez „Wiadomości Handlowe”. * * * Anna Koza anna.koza@adventure.media.pl Adventure Media s.c. Agencja Public Relations www.adventure.media.pl  

Redakcja Wirtualne Media
Redakcja Wirtualne Media
Udostępnij artykuł:

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada "Solidarności"

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada "Solidarności"

KRRiT zaakceptowała plany mediów publicznych. Co z likwidacją kanałów TVP?

KRRiT zaakceptowała plany mediów publicznych. Co z likwidacją kanałów TVP?

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu

Nowa prezeska wydawcy "Pisma"

Nowa prezeska wydawcy "Pisma"