Zielone, a jednak dobre!
Szpinak, brokuły, sałata – to na pewno nie są ulubione składniki naszych milusińskich. Podane w formie tradycyjnej, na przykład jako dodatek do drugiego dania, najczęściej nie zachęcają ich do spróbowania. Można jednak podać je dzieciom w nieco innej postaci, przygotowując potrawy, które swymi kolorami, formą podania, ułożeniem na talerzu przekonają je do jedzenia. Z pewnością najmłodszych zaintryguje Zielona zupa ufoludków. Zdziwieni intensywną barwą zupy, tak różną od tych znanych z codziennych obiadów, z chęcią sięgną po łyżkę. A my będziemy zadowoleni, że nasze dzieci zajadają się zupą przygotowaną z brokułów i zielonego groszku, której przyrządzenie jest tak proste:
Także szpinak nie kojarzy się dzieciom najlepiej. Warto go odczarować i przekonać siebie i pociechy, że może smakować pysznie! Pokuśmy się więc o przygotowanie Kosmicznych ślimaków – uwielbiane przez dzieci ciasto naleśnikowe z dodatkiem szpinaku podbije ich podniebienia. Poprośmy je, by same zawijały do ciasta szynkę i twarożek – będą zachwycone powstającymi w ich rękach zielonymi ślimakami. Nie mogą nie spróbować!

Bajecznie kolorowe
Dzieci niechętnie sięgają także po inne warzywa, które często kojarzą się im z tradycyjnymi kanapkami jedzonymi na śniadanie lub kolację. Dlatego koniecznie spróbujmy przemycić je w innej postaci – w daniach, które przypadną im do gustu. Takim pysznym sposobem na podanie dzieciom warzyw jest przygotowanie na obiad Potrawki z kurczaka z warzywami z dodatkiem pora, marchewki, pietruszki, selera. Prawdziwie warzywna kombinacja! Dzieci będą się zajadać! Smakowitą alternatywą będzie również Zapiekanka makaronowo-warzywna.
Jeśli chcemy natomiast podać dzieciom warzywa w postaci surowej, nieprzetworzonej, postawmy na ciekawą kompozycję na talerzu, która przykuje ich uwagę. Uśmiechnięte kotleciki to cielęcina przyozdobiona warzywami tworzącymi uśmiechniętą buzię – plastry pomidora, kawałki papryki i ogórka, natka pietruszki pozwolą dzieciom samodzielnie stworzyć prawdziwe dzieło sztuki!

Jeszcze innym sposobem na przekonanie dzieci do jedzenia warzyw jest przyrządzenie bajecznie kolorowej kompozycji. Czerwień pomidorków cherry i rzodkiewki, zieleń ogórka, i sałaty lodowej, cukinia, a do tego kulki mozzarelli to przepis na Sałatkę tagliatelle warzywne. Również Mysia sałatka to kolorowa propozycja dla naszych milusińskich:
Mięso na pirackiej łodzi
Piotr Murawski, szef kuchni Knorr, ma także ciekawe propozycje dla małych niejadków stroniących od mięsa. Czapka krasnala to smacznie przyrządzona pierś z indyka zawinięta w placek tortilli. Wystarczy ułożyć na talerzu buzię krasnala z warzyw i zawołać dzieci do stołu – będą prawdziwie zainteresowane podanym daniem! Również Szaszłyki prawdziwych piratów zaostrzą ich apetyty. Kulki z mięsa mielonego staną się niezbędnymi elementami pirackiej łodzi wykonanej z ogórka! Cała naprzód – płyniemy!

A teraz nagroda! Naszym pociechom, które skuszą się na pyszne warzywne smakołyki lub dania z mięsa, przygotujmy na deser w tym wyjątkowym dla nich dniu słodką niespodziankę. Tropikalne naleśniki z bananami lub Placuszki z cynamonem – mmm… i buzie same się śmieją!
Inspiracje na smakołyki, które można przygotować w Dniu Dziecka, znajdziecie:
- na stronie www.przepisy.pl
- na profilu na portalu Facebook www.facebook.com/przepisypl
- na kanale „Przepisy.pl” na You Tube www.youtube.com/user/codzisnaobiad
- pobierając przepisy na telefon po zeskanowaniu kodu QR.












