Nad innowacjami żywieniowymi Ikei pracuje laboratorium Space10. Nowy Bug Burger ma stanowić znacznie zdrowszą wersję klasycznego burgera z wołowiną. Mięso ma zastąpić 100 gramów buraków ćwikłowych, 50 gramów pasternaku, 50 gramów ziemniaków i 50 gramów larw chrząszcza mącznika młynarka.
Kanapka będzie serwowana w białej bułce z rzodkiewką, burakiem ćwikłowym, keczupem jagodowym, sałatą i szczypiorkiem.

Eksperci Space10 pracują również nad nową odmianą wegańskich klopsików - Neatballs. Ich skład oparty będzie na białku z owadów lub w innej wersji - na burakach. Na razie nie wiadomo, kiedy ekologiczne potrawy trafią do menu Ikei.
To kolejny ekologiczny pomysł popularnej szwedzkiej sieci. Pod koniec stycznia firma zaprezentowała inicjatywę wypożyczania klientom mebli - ma to być odpowiedź na wzrastający trend dbałości o naturę i minimalizm młodszych klientów.
Sieć sklepów z wyposażeniem domu Ikea liczy obecnie ponad 400 sklepów zlokalizowanych w 29 krajach na świecie.











