Inspiracje na bakłażanowy talerz

Oberżyna, gruszka miłości, bakman, jajko krzewiaste, pisanka podłużna, szalone jabłko… To tylko niektóre z rzadko używanych określeń bakłażana. Jest ich całe mnóstwo, tak jak wiele jest sposobów wykorzystania go w kuchni! Prawdziwym bohaterem naszych stołów jest przede wszystkim bakłażan faszerowany mięsem lub warzywami. Przygotujemy z nim jednak także mnóstwo innych, pysznych dań - sałatki, sosy, dipy, kremy, zapiekanki czy przystawki – właściwie wszystko to, na co akurat przyjdzie nam ochota. Bakłażan szczególnie sprawdza się w sezonie grillowym, pieczony na ruszcie i podawany jako dodatek do mięs. Pędźcie więc do sklepu po świeżego bakłażana i skorzystajcie z naszych pomysłów na potrawy!

Redakcja Wirtualne Media
Redakcja Wirtualne Media
Udostępnij artykuł:

  • WINIARY POMYSŁ NA... PAPIRUS Soczystą pierś kurczaka w ziołach prowansalskich - pozwala na przygotowanie idealnie doprawionej, soczystej i delikatnej piersi kurczaka bez dodawania tłuszczu podczas smażenia.

  • Bulion warzywny WINIARY - to wyrazisty smak i zapach włoszczyzny zamknięty w aromatycznej kostce. Kostka bulionu jest idealną bazą do przygotowania zarówno tradycyjnych dań, jak i innowacyjnych, niestandardowych przysmaków. Świetnie nadaje się także do gotowania kasz czy duszenia warzyw, a na dodatek potrawy nie trzeba już solić!

  • Przyprawa w płynie MAGGI - Uniwersalna przyprawa ma szerokie zastosowanie i jest idealna do zup, sosów, dań z patelni, niezliczonych przystawek i dań na zimno. Daj się zaskoczyć!

  • Rosół drobiowy WINIARY - to doskonale znany smak jak z domowej kuchni – bez niego trudno wyobrazić sobie niedzielny obiad w rodzinnym gronie. Sprawdzi się, jako baza nie tylko różnorodnych zup, ale także wielu innych potraw. Można wykorzystać go do przyrządzenia delikatnych kasz, makaronów i ryżu. Niezależnie, czy są głównym składnikiem potraw, czy występują na talerzu, jako dopełnienie dania, będą smakowały wyśmienicie. I nie potrzeba już żadnych dodatkowych przypraw.

  • Majonez Dekoracyjny WINIARY – dzięki wyjątkowemu smakowi, doskonałej jakości oraz kremowej konsystencji od lat jest ulubionym majonezem Polaków. Doskonały do zimnych przystawek oraz warzywnych sałatek.

  • Sugerowana cena detaliczna produktu:

WINIARY POMYSŁ NA... PAPIRUS Soczystą pierś kurczaka w ziołach prowansalskich - ok. 2,99 złBulion warzywny WINIARY – ok. 1,80 złPrzyprawa w płynie MAGGI (200g) – ok. 2,70 złRosół drobiowy WINIARY - ok. 1,80 złMajonez Dekoracyjny WINIARY (400 ml) – ok. 5,20 zł

Piękny kolor, obecność składników mineralnych oraz wyjątkowy smak – to tylko niektóre z zalet bakłażana. To ciemnofioletowe warzywo jest niskokaloryczne i zawiera błonnik, dzięki czemu warto włączać go do wszelkich diet, szczególnie tych odchudzających. Oberżyna to także bogate źródło potasu, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi i prawidłową pracę mięśni. Bakłażan możemy przygotować na rozmaite sposoby - dusić, faszerować, smażyć, piec czy grillować. Liczba potraw, które możemy przyrządzić z jego wykorzystaniem, jest niemalże nieograniczona, więc wśród naszych kulinarnych inspiracji z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie!

Na pyszne śniadanie czy pożywną kolację idealna będzie oryginalna sałatka z bakłażanem, zieloną soczewicą i kozim serem. Jej smak z pewnością zaskoczy nawet najbardziej wytrawnego kulinarnego smakosza! Do jej przygotowania będziemy potrzebować: WINIARY POMYSŁ NA... PAPIRUS Soczystą pierś kurczaka w ziołach prowansalskich, kostkę Bulionu warzywnego WINIARY, 2 łyżki przyprawy w płynie MAGGI, 2 piersi kurczaka, 2 bakłażany, po jednej sztuce czerwonej i żółtej papryki, 150 g zielonej soczewicy, 50 g orzechów włoskich, 200 g koziego sera typu feta, 3 łyżek soku z cytryny, łyżki miodu oraz 4 łyżek oliwy. Przygotowania zaczynamy od ugotowania soczewicy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zamiast soli do gotowania dodajemy kostkę Bulionu warzywnego WINIARY. Następnie bakłażana kroimy w plastry o grubości 3 cm, skrapiamy oliwą i grillujemy, w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku do momentu aż się ze złoci. Ostudzoną oberżynę po upieczeniu kroimy w paski. Piersi kurczaka przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu WINIARY POMYSŁ NA... PAPIRUS Soczysta pierś kurczaka w ziołach prowansalskich. Ostudzoną pierś kroimy w paski wraz z umytą papryką. Orzechy kruszymy rękoma, a ser kroimy w kostkę. Następnie przyrządzamy dressing - w małym słoiczku mieszamy przyprawę w płynie MAGGI, oliwę, majonez, miód, sok z cytryny. Wystarczy jeszcze delikatnie wymieszać wszystkie składniki sałatki w misce i pyszna letnia kompozycja gotowa!

Jeśli znudziły Ci się już tradycyjne zapiekanki z ziemniaków odkryj perfekcyjną kompozycję kulinarną z kaszą: bakłażany faszerowane kaszą jaglaną i mięsem mielonym. Przygotujemy je zaledwie w 20 minut! Do przyrządzenia tego wyjątkowego dania będziemy potrzebować: 3 średniej wielkości bakłażanów, 250 g mięsa mielonego, kostki Rosołu drobiowego WINIARY, pomidora, cebuli, 2 ząbków czosnku, jednego jajka, 60 g kaszy jaglanej (1/3 szklanki), oliwy (do smażenia), soli i pieprzu (do smaku), sera mozarella lub sera żółtego (do dekoracji) oraz świeżego tymianku (do smaku). Piekarnik rozgrzewamy do 200°C, bakłażany kroimy wzdłuż, miąższ nacinamy delikatnie w kratkę, tak by nie uszkodzić skórki i smarujemy je oliwą oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie bakłażan wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez około 15-20 minut. Delikatnie usuwamy miąższ przy pomocy łyżeczki, ale nie wyrzucamy go, ponieważ przyda się do nadzienia. Później cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na patelni razem z mięsem. Dodajemy ugotowaną w Rosole drobiowym WINIARY kaszę jaglaną, jajko i drobno pokrojonego, obranego ze skóry pomidora (warto odsączyć wcześniej z niego nadmiar wody) oraz zachowany miąższ z bakłażana. Przygotowanym farszem napełniamy połówki bakłażanów, posypujemy startym serem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 25-30 minut. Smacznego!

Pieczone plastry bakłażana to propozycja na pyszną przekąskę, na którą skuszą się nawet najmłodsi! Do ich przygotowania potrzebujemy: 2 łyżek Majonezu Dekoracyjnego WINIARY, 3 bakłażanów, 200 g orzechów włoskich, 2 ząbków czosnku, łyżeczki nasion suszonej kolendry, opakowania świeżej kolendry, łyżeczki kurkumy, łyżeczki czerwonego pieprzu do ozdoby, odrobiny soli i pieprzu do smaku oraz oliwy do smażenia. Bakłażany kroimy wzdłuż w plastry o grubości około 0,5 cm, oprószamy solą i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie płuczemy je pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie rozgrzewamy odrobinę oliwy na patelni i obsmażamy każdy plaster bakłażana z dwóch stron. Później przygotowujemy pastę - miksujemy orzechy z czosnkiem, kolendrą suszoną, kurkumą i świeżą kolendrą. Zostawiamy kilka gałązek świeżej kolendry do ozdoby. Zmiksowane składniki łączymy z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY i doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem. Tak przyrządzoną pastę rozsmarowujemy na plastrach bakłażana i rolujemy. Roladki podajemy ze świeżą kolendrą i tłuczonym czerwonym pieprzem. Pycha!

Po więcej pomysłów na pyszne potrawy z wykorzystaniem bakłażana zapraszamy na www.winiary.pl.

grafika

dostarczył

infoWire.pl

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Będą dwa nowe sezony "Hotelu Paradise". W programie dwie prowadzące

Będą dwa nowe sezony "Hotelu Paradise". W programie dwie prowadzące

Właściciel TVN wybierze Netfliksa? Ruszyły negocjacje ws. HBO Max

Właściciel TVN wybierze Netfliksa? Ruszyły negocjacje ws. HBO Max

Zmarł Rafał Kołsut. Jako dziecko był gwiazdą "Ziarna"

Zmarł Rafał Kołsut. Jako dziecko był gwiazdą "Ziarna"

Ziętara zginął, bo był dziennikarzem. Kto i dlaczego straszy teraz media, które o tym piszą?

Ziętara zginął, bo był dziennikarzem. Kto i dlaczego straszy teraz media, które o tym piszą?

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów