Kuskus inaczej

Kuskus to  tradycyjny produkt spożywczy, łączący cechy zarówno makaronu jak i kaszy. Jest to  materiał odpadowy przy mieleniu pszenicy, ale obecnie produkowany jest z mąki pszennej, wody  i różnego rodzaju dodatków. W niektórych rejonach świata ciągle można dostać oryginalny kuskus wytworzony z rozdrobnionych ziaren. Jest to kluczowy element kuchni Maroka, tak samo jak przyprawy. To właśnie na tych dwóch składnikach oparta jest cała kultura tradycyjnego gotowania w tym afrykańskim państwie. Maroko było historycznie bardzo istotnym miejscem dla rozwoju właściwie każdej kuchni i każdej kultury, ponieważ było to centrum wymiany i sprzedaży przypraw  z całego świata. Dlatego właśnie, dania z kuskus z różnorodnymi mieszankami przypraw momentalnie kojarzą się z Marokiem. Choć połączeń smakowych jest tyle, ilu ich twórców, to najbardziej popularnym jest kminek z papryką i kurkumą, a kuskus z tą mieszanką jest tradycyjnym daniem, które każdy Marokańczyk zna z własnego domu.

Redakcja Wirtualne Media
Redakcja Wirtualne Media
Udostępnij artykuł:

Oczywiście najpopularniejszym daniem, jest kuskus z warzywami i mięsem. Najczęściej jest łączony z wieprzowiną, baraniną lub kurczakiem, ale może być również podany z samymi warzywami, co w żaden sposób nie odbierze potrawie smaku. Trochę bardziej niekonwencjonalnym podejściem do tematu przyrządzania tego rodzaju kaszy jest podanie jej na słodko. Świetnym pomysłem są słodkie omlety z daktylami, orzechami i suszonymi morelami z dodatkiem miodu. Oryginalnym pomysłem będzie również przyrządzenie pieczywa z dodatkiem kuskusu.

Dania przyrządzane według tych oraz innych przepisów inspirowanych kulturą i kuchnią Maroka można obejrzeć w programie Jenny Morris gotuje - Maroko na kanale Polsat Food Network.

PŁASKIE PLACUSZKI Z KUSKUS

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka uprzednio namoczonego kuskus
  • 10g soli
  • 20g cukru
  • 10g drożdży w proszku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 40ml  letniej wody

Przygotowanie:

  1. Wsyp suche składniki do miski, dodaj oliwę i  ¾ wody a następnie wszystko dokładnie wymieszaj, aż masa będzie miękka. Ugniataj  przez około 15 minut, aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta.
  2. Umieść ciasto z powrotem w misce, posmaruj wierzch olejem i przykryj ściereczką, odstaw w suche i ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ustaw piekarnik na 180 ̊C a ciasto podziel na 12 porcji.
  4. 6 z nich rozwałkuj na kształt okręgów wielkości talerzyka.
  5. Drugie sześć porcji rozwałkuj i uformuj w długi wężyk, a następnie otocz nim brzegi każdego z wcześniej rozwałkowanych placków, tak aby uzyskać obręcz.
  6. Ponownie pozostaw do wyrośnięcia. Piecz przez 15 – 20 minut aż do uzyskania złoto – brązowego koloru.

SŁODKI OMLET Z KUSKUS

Składniki:

  • 6 dużych jajek
  • 10 listków mięty, poszatkowanych
  • Szczypta soli
  • Szczypta cukru
  • Oliwa z oliwek
  • 6 daktyli, posiekanych
  • 10 szuszonych moreli, posiekanych
  • ½ szklanki prażonych migdałów, posiekanych
  • ½ szklanki prażonych orzechów włoskich, posiekanych
  • 1 szklanka kremowego serka
  • 2 łyżki miodu
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • Starta skórka z 1 pomarańczy
  • 1 szklanka kuskus, ugotowanego
  • 2 łyżki prażonych ziaren sezamu

Przygotowanie:

1.       Ubij jajka w misce, dodaj miętę, szczyptę soli i cukru. Nagrzej patelnię, wlej oliwę z oliwek i przykręć temperaturę o połowę.

2.       Wlej 35ml jajecznej mikstury i rozprowadź równomiernie po patelni. Gdy jajka się zetną, zdejmij z patelni przy pomocy silikonowej szpatułki. Pozostaw do ostygnięcia.

3.       Daktyle, morele, migdały, orzechy włoskie, serek kremowy, miód, cynamon i skórkę z pomarańczy umieść w misce i wszystko dokładnie wymieszaj, następnie dodaj kuskus.

4.       Rozsmaruj tak powstałe nadzienie na omletach i zawiń. Przekrój na pół po skosie, polej syropem daktylowym i posyp ziarnami sezamu.

Przepis na 6 porcji

SYROP DAKTYLOWY

Składniki:

  • 10 daktyli, drobno posiekanych
  • 1 ½ szklanki wody
  •  ½ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • Starta skórka z 1 pomarańczy
  • 1 goździk

Przygotowanie:

1.       Umieść wszystkie składniki w małym rondlu i gotuj na wolnym ogniu aż daktyle się rozpadną.

2.       Kiedy daktyle się ugotują, a całość zacznie nabierać konsystencji syropu, zdejmij z ognia i odcedź.

3.       Pozostały mus z daktyli można zostawić i dodać później np. do jogurtu.

Program “Jenny Morris gotuje – Maroko” można oglądać od poniedziałku do piątku o 10:30 i 18:30 na Polsat Food Network. 

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Globalna awaria Cloudflare. Nie działała Canva, Downdetector i sklepy online

Globalna awaria Cloudflare. Nie działała Canva, Downdetector i sklepy online

Będą dwa nowe sezony "Hotelu Paradise". W programie dwie prowadzące

Będą dwa nowe sezony "Hotelu Paradise". W programie dwie prowadzące

Właściciel TVN wybierze Netfliksa? Ruszyły negocjacje ws. HBO Max

Właściciel TVN wybierze Netfliksa? Ruszyły negocjacje ws. HBO Max

Zmarł Rafał Kołsut. Jako dziecko był gwiazdą "Ziarna"

Zmarł Rafał Kołsut. Jako dziecko był gwiazdą "Ziarna"

Ziętara zginął, bo był dziennikarzem. Kto i dlaczego straszy teraz media, które o tym piszą?

Ziętara zginął, bo był dziennikarzem. Kto i dlaczego straszy teraz media, które o tym piszą?

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+