Na początek zaproponujemy dziecku zupę. Okazuje się, że nie zawsze musi być gorąca. Pokażmy dziecku, że to specjalna, niesamowita zupa na zimno – maluchy lubią, gdy coś je zaskakuje. A że zawiera sporo warzyw i witamin? Z tego prezentu dziecko sobie nawet nie musi zdawać sprawy J
Czas przygotowania: 30 minutPorcja dla 4 osóbStopień trudności: łatwe
Chłodnik marzenie
Składniki:
Barszcz czerwony expresowy Knorr
3 świeże ogórki gruntowe1 pęczek rzodkiewek2 posiekane ząbki czosnku1 l jogurtu naturalnego½ l kefiru4 łyżki posiekanego szczypiorku4 łyżki posiekanego koperku.
Sposób przygotowywania:Przygotuj Barszcz czerwony expresowy Knorr wg. przepisu na opakowaniu i odstaw do wystudzenia. Oczyść ogórki oraz rzodkiewki, umyj, zetrzyj na tarce i dodaj do barszczu. Dodaj czosnek, jogurt, kefir oraz szczypiorek i koperek. Wymieszaj wszystko i odstaw do schłodzenia.

Przepis na poniższe danie to przykład na to, że bardzo prosto zamienić zwykłą tortillę i kilka warzyw w magiczne danie, którym zachwyci się nie jedno dziecko.
Danie na 4 osobyŚrednio trudne w przygotowaniuKuchnia GreckaCzas przygotowania 30 minut
Czapka krasnala - Gyros w tortilli
Składniki:
- 1 paczka tortilli
- 300 g piersi z indyka
- 1 łyżka Fixu KNORR Danie na dziś Gyros z sosem paprykowo-ziołowym KNORR
- 1 Sos sałatkowy Czosnkowy Knorr
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 2 zielone ogórki
- 50 ml oleju roślinnego
Sposób przygotowanie:
- Mięso z indyka pokrój w drobne w paseczki. Zamarynuj w fixie do gyrosa Knorr i podsmaż na patelni.
- Ogórki obierz ze skóry i zetrzyj je na tarce. Jogurt wymieszaj z sosem czosnkowym Knorr i połącz z ogórkiem, tworząc sos tzadzyki.
- Tortillę zwiń w rożek, włóż do niej podsmażonego kurczaka i na koniec polej sosem tzadzyki.

W dniu 1 czerwca dzieci mogą poczuć się szczególnie wyróżnione, jeśli pozwolimy im wybrać danie, jakie zjedzą na obiad. Oto kolejna propozycja, którą mali piraci pomogą przygotować, a potem zjedzą ze smakiem.
Szaszłyki prawdziwych piratów
Składniki dla 4 osóbCzas przygotowania 25minStopień trudności: łatwy
Składniki:
- 400 gr mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 2 jajka
- 1 średniej wielkości marchewka
- Posiekana natka pietruszki
- 200 gr bułki tartej
- Bulionetka bulion wołowy KNORR
- 3 rodzaje papryki po 1 sztuce: papryka żółta, zielona, czerwona
- Patyczki do szaszłyków
- Ogórek do dekoracji
Sposób wykonania:
Ugotuj bulionetkę KNORR w 100ml wody i wystudź. Mięso mielone wymieszaj w jajkiem, startą marchewką i bulionetką. Dopraw w razie konieczności. Formuj małe kulki - dzieci na pewno chętnie zrobią to za Ciebie. Razem z dzieckiem panieruj kulki w bułce tartej i smaż na patelni, aż nabiorą rumianego koloru. Odstaw na ręczniku papierowym. Kulki można również opiec w piekarniku bez użycia tłuszczu. Niech dziecko za pomocą plastikowego noża pokroi paprykę w dużą kostkę. Razem z maluchem nadziewaj na patyczki na przemian mięsne kulki i paprykę. Uważaj, aby mięso było już odpowiednio wystudzone. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez ok. 10min. Podawaj np. z Fixem KNORR Danie na dziś Spaghetti Bolognese. Potrawę udekoruj wachlarzykami z ogórka. Ogórka przekrój wzdłuż na pół. Następnie krój w plastry, docinając do końca np. co trzeci, lub co piąty plasterek. Rozkładaj jak wachlarzyk.

Przemycenie do dziecięcego menu warzyw i owoców nie zawsze jest łatwe. Czasem dzieci odmawiają ich jedzenia. Nie należy się tym zrażać, lecz proponować maluchom kolorowe, ciekawe sałatki, w których będzie mnóstwo witamin i mikroelementów które potrzebują. A dziś zjemy sałatkę wypełnioną wszystkimi kolorami tęczy! Czy ktoś odmówi?
Tęczowa sałatka
Składniki dla 4 osóbCzas przygotowania 20minStopień trudności: łatwa
Składniki
- 1 główka sałaty lodowej
- 150 gr kukurydzy z puszki
- 250 gr pomidorów sherry
- 1 ogórek
- 150 gr brzoskwiń z puszki
- 100 gr ciemnych winogron
- 200 gr szynki
- 150 g majonezu
- 50 ml jogurtu naturalnego
- Sos sałatkowy Do mizerii KNORR
- Szczypiorek i rzodkiewka – do dekoracji
Sposób przygotowania:
Razem z dzieckiem pokrój szynkę, brzoskwinię i ogórka w kostkę. Dzieci mogą kroić warzywa plastikowymi sztućcami. Sałatę porwij na mniejsze kawałki - dzieci na pewno z przyjemnością zrobią to za Ciebie. Pomidorki i winogrona przekrój na pół. Kolejnym zadaniem dla dzieci będzie wyciagnięcie pestek z winogron. Z majonezu, jogurty i sosu do mizerii KNORR przygotuj dresing. Przekładaj sałatkę w dużym szklanym naczyniu warstwami np. szynka, brzoskwinia, ogórek, winogrona itp., tak aby powstała tęcza. Na końcu polej sałatkę dresingiem. Sałatkę dekoruj wąsami z szczypiorku i plastrami rzodkiewki.












