Aby brokuły apetycznie prezentowały się na naszych talerzach, powinniśmy pamiętać o kilku zasadach. Kupując je, wybieramy warzywa ciemnozielone, bez przebarwień. Powinniśmy zwrócić uwagę, by różyczki były twarde i dość zbite. Także zielone liście wokół łodygi są oznaką, że warzywo jest świeże.
Przed gotowaniem brokuły myjemy w zimnej wodzie. Dodatek cukru lub octu sprawi, że usuniemy wszelkie zabrudzenia i ewentualne żyjątka. Podzielone na mniejsze cząstki warzywo gotujemy w wodzie z solą i cukrem (po łyżeczce na 2 litry wody). Ważne, byśmy nie gotowali brokułów zbyt długo, bo mogą stracić jędrność, intensywny kolor i zapach. Wystarczy 4-5 minut. Zaletą brokułów jest to, że możemy przechowywać je zawinięte w folię w lodówce przez cały tydzień. Tak mogą czekać na odpowiedni moment, gdy przyrządzimy z nich…

Aksamitne kremy, wyborne zupy
To może być obiadowy przebój tej jesieni! Kremy z brokułów – aksamitne, o delikatnym smaku, który możemy podkreślić groszkiem ptysiowym lub grzankami. A może Krem z brokułów z migdałami? To dopiero znakomite zwieńczenie zupy! Szef kuchni Knorr, Piotr Murawski, przypomina, że przyrządzając zupy-kremy, możemy wykorzystać także mięsiste łodygi brokułów. Zachwyceni brokułowymi kremami nie możemy zapomnieć o zupach jarzynowych, w których brokuły znakomicie współgrają z pozostałymi warzywami. Odnajdą one swoje miejsce także w zupach z makaronem, kaszą czy z mięsem, o czym przekonamy się, przygotowując Gęstą zupę brokułową. A oto szczegółowe przepisy:

Wykwintne makarony, pyszne zapiekanki
Połączenie brokułów i makaronu sprawdzi się nie tylko w zupie. To również sposób na pyszny obiad dla całej rodziny lub wykwintną kolację dla dwojga. Proponując pierwszą opcję, szef kuchni Knorr sugeruje przygotowanie Zapiekanki makaronowej z brokułami lub Zapiekanki z makaronów z brokułami i bekonem. Zaspokoją nawet największy głód naszych domowników! Natomiast na romantyczną kolację kucharz poleca Makaron z brokułami i migdałami polany gęstym sosem pomidorowym. Także makaronowe świderki z ciemnozielonymi różyczkami brokułów i sosem spaghetti 4 sery będą prezentować się w tej sytuacji wyśmienicie. Jak przygotować danie? Ta i pozostałe receptury poniżej:

Różnorodne sałatki
Brokuły znakomicie sprawdzają się jako składnik sałatek. Nie tylko świetnie smakują, ale też dzięki nim sałatki atrakcyjnie wyglądają, przyciągając wzrok gości. Możemy dodawać je do sałatek makaronowych, ryżowych, z kurczakiem, serami czy jajkiem. Szef kuchni Knorr poleca wypróbować Sałatkę tortellini z brokułami i szynką, Sałatkę makaronową z brokułami z dodatkiem sera pleśniowego oraz Sałatkę z brokułami i jajkiem, którą dekorujemy wędzoną szynką. Inne smaczne połączenie odnajdziemy w Sałatce z brokuła i kurczaka. Możemy też brokuły zestawić w sałatce z boczkiem, przyrządzając Brokułową sałatkę z boczkiem, a nawet z owocami, czego przykładem jest Sałatka z brokułów i gruszek w jogurcie. Oto podpowiedzi:

Bardzo proste, bardzo pyszne małe co nieco
A jeśli nie mamy zbyt wiele czasu, ale mamy za to ochotę na pyszną ciepłą przekąskę lub ciekawy dodatek do drugiego dania, możemy przygotować brokuły polane przysmażoną bułką tartą. Sprawdzone – smakuje wszystkim! A dla odmiany szef kuchni Knorr poleca Brokuły z sosem czosnkowym:
Inne sposoby na wykorzystanie brokułów w kuchni? Podpowiedzi szefów kuchni Knorr znajdziecie:
- na stronie www.przepisy.pl
- na kulinarnym blogu szefów kuchni Knorr http://www.przepisy.pl/blog/
- na profilu na portalu Facebook www.facebook.com/przepisypl
- na kanale „Przepisy.pl” na You Tube www.youtube.com/user/codzisnaobiad
- pobierając przepisy na telefon po zeskanowaniu kodu QR.












