Przepis na udane Święto Niepodległości

„Salud” nie bez powodu jest jednym z najbardziej znanych hiszpańskich słów. Oznacza „toast na zdrowie”, a jak wiadomo Hiszpanie uwielbiają świętować. W gronie przyjaciół i rodziny celebrują ważne święta – delektują się wspaniałą hiszpańską kuchnią i biesiadują do białego rana. Weźmy przykład z Hiszpanów i przygotujmy kulinarną ucztę specjalnie z okazji Narodowego Święta Niepodległości!

Redakcja Wirtualne Media
Redakcja Wirtualne Media
Udostępnij artykuł:

Przed nami, już w najbliższy poniedziałek, 95. Rocznica Odzyskania przez Polskę Niepodległości. Taki dzień zasługuje na wyjątkową oprawę – zaprośmy znajomych, przygotujmy coś pysznego i wzorem Hiszpanów świętujmy ze smakiem.

Salud! – wznieśmy toast za zdrowie

Hiszpanie zarażają pogodą ducha, dobrym humorem i chęcią do zabawy. Nieodzownym elementem fiesty jest również oliwka, czyli królowa przystawek, która jest składnikiem niemal każdego hiszpańskiego dania. Świetnie smakuje zarówno solo jak i w towarzystwie. Oprócz dawki pozytywnej energii, kryje w sobie niewiele kalorii (tylko 150 kcal na 100g), oraz całe bogactwo wartości odżywczych, witamin i mikroelementów. Ponadto idealnie nadaje się do drinków, sałatek, koreczków, pizzy czy kanapek. Na najbliższe Święto Niepodległości proponujemy towarzystwo hiszpańskiej oliwki, dzięki której w kilka minut wyczarujemy proste i smaczne dania, które sprawią, że poczujemy smak hiszpańskiej fiesty!

Hiszpańskie Czarne Oliwki z ogórkiem i pomidorkami koktajlowymi

Składniki:

• Hiszpańskie czarne oliwki

• pomidorki koktajlowe

• świeży ogórek, posiekany w drobną kostkę

• świeże listki oregano

• sól morska

• świeżo zmielony czarny pieprz

• posiekana natka pietruszki

Sposób przyrządzenia: Pokrój pomidorki

koktajlowe w ćwiartki. Następnie dodaj wszystkie inne składniki oprócz pietruszki, delikatnie mieszając. Odstaw do lodówki na godzinę, aby wszystkie smaki dobrze się połączyły.Danie tuż przed podaniem oprósz posiekaną pietruszką i dobrze wymieszaj.

Wytrawne Martinii z Hiszpańską zielona oliwka

Składniki:

• 50 ml ginu

• 50 ml wytrawnego wermutu

• 2 zielone oliwki

• Kostki lody

• Sok z cytryny

Sposób przyrządzenia: Do shakera wkładamy kilka kostek lodu, wlewamy alkohol i wstrząsamy. Przelewamy

do wysokiego kieliszka koktajlowego. Dodajemy odrobinę soku z cytryny oraz zielone oliwki. Drinki podajemy ozdobione cienko skrojonymi paseczkami skórki cytrynowej.

Salud!

Więcej informacji na temat hiszpańskich oliwek na: www.hiszpanskieoliwki.pl

Bądź z nami też na: www.facebook.com/HISZPANSKIEOLIWKI

Kontakt: Agata Falęcka, Contrust, tel.: 501-121-701, e-mail: a.falecka@contrust.pl

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada "Solidarności"

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada "Solidarności"

KRRiT zaakceptowała plany mediów publicznych. Co z likwidacją kanałów TVP?

KRRiT zaakceptowała plany mediów publicznych. Co z likwidacją kanałów TVP?

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu

Nowa prezeska wydawcy "Pisma"

Nowa prezeska wydawcy "Pisma"