Nie używając noża i widelca, można jeść małże, ostrygi, szparagi, karczochy, pieczony drób i żeberka, kanapki, owoce, sery… i – jeśli tylko mamy na to ochotę – frytki. Jedzenie palcami zwykle oznacza dobrą zabawę. Jeśli więc szykujesz u siebie wspaniałą imprezę, przygotuj dla gości niezrównane w smaku 1·2·3 Country Potatoes od firmy McCain. Cząstki świeżych ziemniaków w chrupiącej skórce z dodatkiem przypraw zapewnią dużo radości i zabawy podczas każdego przyjęcia. Idealne do jedzenia palcami, a także dzielenia się z bliskimi. Wspaniale komponują się z różnego typu dipami oraz jako dodatek do dań głównych – mięsa, ryby czy dań wegetariańskich. Najlepszy smak uzyskują pieczone w piekarniku. 1·2·3 Country Potatoes dostępne są w trzech wersjach: 1·2·3 Country Potatoes Classic o smaku papryki, 1·2·3 Country Potatoes Chili o ogniście pikantnym smaku Chili oraz 1·2·3 Country Potatoes Sour Cream Style o smaku kwaśnej śmietanki z ziołami.

Sposób przygotowania:
1. W piekarniku
Rozgrzać piekarnik do 200°C (180°C-190°C z termoobiegiem). Rozłożyć jedną warstwę produktu na blasze. Nie dodawać żadnego tłuszczu. Umieścić blachę na środkowym poziomie i piec przez około 20 min. Obrócić produkt na drugą stronę po około 14 min.
2. We frytownicy:
Rozgrzać olej do 175°C. Napełnić koszyk produktem do ½ objętości i smażyć przez około 5 min.
3. Na patelni:
Na średnim ogniu rozgrzać niewielką ilość tłuszczu. Rozłożyć jedną warstwę produktu i smażyć na średnim ogniu do uzyskania chrupkości obracając od czasu do czasu.
Propozycja podania
Warzywa z mleczka kokosowego i curry z 1·2·3 Country Potatoes Classic
Składniki dla 4 osób:
- 1 paczka 1·2·3 Country Potatoes Classic
- 400 g marchwi
- 1 czerwona papryka
- 4 dymki zielone cebulki
- 200 g groszku słodkiego
- 400 g grochu włoskiego (puszka)
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżki oleju
- 2 ½ łyżki łagodnego curry
- 1 ½ łyżeczki mąki
- 200 ml niesłodzonego mleczka kokosowego
- 500 ml wywaru bulionu LUB 500 ml warzywnego bulionu
- 150 g mango
- Sól

Przygotowanie:
1. Warzywa umyj, obierz i oczyść. Marchew pokrój w plasterki, paprykę na małe kawałki, posiekaj dymkę. Groch włoski opłucz zimną wodą i odsącz na sitku.
2. W rondlu przyrumień na gorącym oleju cebulę i czosnek. Dodaj 2 łyżki curry i mąkę. Mleczko kokosowe i bulion (wywar warzywny) dolej do rondla. Dodaj marchew i groch włoski. Gotuj razem przez 15 minut.
3. Upiecz McCain 123 Country Potatoes Classic według instrukcji na opakowaniu.
4. Do duszących się warzyw dodaj paprykę i zieloną cebulkę, wymieszaj i gotuj 5 minut. Dodaj słodki groszek, gotuj jeszcze przez 2 minuty. Przypraw do smaku solą i resztą curry. Pokrój mango, dodaj do ugotowanych warzyw. Podawaj z McCain 123 Country Potatoes Classic.
Czas przygotowania: 30-60 minut
Propozycja podania
Sałatka z awokado i jajek z 1·2·3 Country Potatoes Chili

Składniki dla 4 osób:
- 1 paczka 1·2·3 Country Potatoes Chili
- 1 łyżeczka musztardy dijon z miodem (lub ostra musztarda wymieszana z odrobiną miodu)
- 1 główka czerwonej cykorii
- 1 łyżka oleju z orzechów lub
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 czerwone papryki
- 2 łyżki mieszanki ziόł do sałatek
- 2 ½ łyżki soku cytrynowego
- 150 g jogurtu naturalnego
- 1 dojrzałe awokado
- 4 jajka
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, pokrój na 4 części. Upiecz McCain 1·2·3 Country Potatoes Chili według instrukcji na opakowaniu.
2. Umyj czerwona cykorię, osusz i pokrój na kawałki. Umyj paprykę, przekrój, oczyść z pestek i pokrój w paski. Obierz awokado, przekrój wzdłuż, wyjmij pestkę, pokrój miąższ na kawałki i skrop sokiem cytrynowym.
3. Przygotuj sos jogurtowo-ziołowy: jogurt, olej, musztardę i przyprawy ziołowe rozetrzyj na gładką masę. Dodaj do smaku sól, pieprz i sok z cytryny.

4. Czerwoną cykorię, paprykę, awokado i jajka wyłóż na talerze. Polej sosem. Sałatkę podawaj z chrupiącymi McCain 1·2·3 Country Potatoes Chili.
Czas przygotowania: poniżej 30 minut
Ziemniaczki Diabolo
Składniki:
- 1 kg 1·2·3 Country Potatoes Chili
- ½ kg mielonego mięsa
- 1 puszka kukurydzy 200 g
- 1 puszka czerwonej fasoli 200 g
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- 2 pomidory
- 1 mała puszka koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- ostra papryka mielona
Przygotowanie:
1. Na patelni podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę i paprykę. Dodać mięso i smażyć całość ok. 5 minut.
2. Dodać pokrojone pomidory, fasolę, kukurydzę i koncentrat pomidorowy. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą mieloną papryką.
3. 1·2·3 Country Potatoes Chili usmażyć i dodać na patelnię do pozostałych składników. Można wszystko posypać serem i przez chwilę zapiekać.

Czas przygotowania: poniżej 30 minut
Pęczek rukoli w szynce z 1·2·3 Country Potatoes Sour Cream Style
Składniki dla 4 osób:
- 1 paczka 1·2·3 Country Potatoes Sour Cream Style
- 150 g rukoli
- 2 łyżeczki ziarenek czerwonego pieprzu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- musztarda (na czubek noża)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 12 cienkich plasterków szynki (np. parmeńskiej)
- sól
Przygotowanie:
1. Upiecz McCain 1·2·3 Country Potatoes Sour Cream Style według instrukcji na opakowaniu.
2. Umyj i osusz rukolę, usuń grube łodygi. Całość rukoli podziel na 12 pęczków.
3. Ziarenka czerwonego pieprzu lekko rozgnieć nożem. Z octu balsamicznego, musztardy, soli, oliwy i pieprzu zrób sos. Najpierw każdy pęczek rukoli skrop sosem, następnie dolną część owiń plasterkiem szynki. Podawaj z porcją McCain 1·2·3 Country Potatoes Sour Cream Style.

Czas przygotowania: poniżej 30 minut











