Rok 2015 to czas dużych wyzwań dla firm handlowych. Z jednej strony branża musiała poszukiwać dróg rozwoju w warunkach coraz większej konkurencji i na coraz bardziej nasyconym rynku. Z drugiej – konfrontować się z coraz mniejszą lojalnością klientów, kierujących się w swych wyborach zakupowych przede wszystkim ceną. Uwarunkowania te doprowadziły do szeregu zmian w strategiach firm handlowych. Dodatkowe wymagania stawiało przed nimi również zmieniające się otoczenie regulacyjne, rynek pracy - zorientowany coraz bardziej na pracownika, oraz konieczność prowadzenia biznesu zgodnie z zasadami odpowiedzialności społecznej.
Odpowiedzią na te wyzwania było znaczne przyspieszenie w działalności Carrefour Polska w 2015 roku. Jego efektem stał się szereg zmian, obejmujących niemal każdy element funkcjonowania firmy, od modernizacji sklepów i centrów handlowych, poprzez wdrożenie nowych konceptów i kanałów sprzedaży oraz rozwoju oferty handlowej, aż do projektów w obszarze HR i CSR. Wartość ubiegłorocznych inwestycji w aktywa Carrefour w Polsce wyniosła 267 mln złotych, zaś w przypadku programów CSR kwota osiągnęła poziom 750 tys. zł. Łączna sprzedaż firmy Carrefour w Polsce, z uwzględnieniem hiper- i supermarketów oraz wszystkich marek działających w ramach sieci, wyniosła natomiast 8,895.3 mld złotych i była wyższa niż w roku ubiegłym.

Na przestrzeni 12 miesięcy 2015 roku, Carrefour otworzył w Polsce 1 nowy hipermarket, 2 supermarkety oraz blisko 120 sklepów osiedlowych. Równolegle, sieć przeprowadziła modernizacje 15 istniejących hipermarketów, 50 supermarketów oraz 9 centrów handlowych, a także 3 konceptów franczyzowych. W minionym roku firma dokonała również akwizycji 38 sklepów specjalistycznych Galerie Alkoholi, które uzupełniły portfel sklepów osiedlowych należących do sieci, a także uruchomiła sklep internetowy eCarrefour.pl. Dzięki tym przedsięwzięciom Spółka zyskała nowe, perspektywiczne kanały sprzedaży. Na koniec 2015 roku Carrefour w Polsce zarządzał w sumie ponad 800 sklepami w pięciu formatach, centrami handlowymi o łącznej powierzchni 230.000 GLA oraz 43 stacjami paliw.
Oferta handlowa Carrefour obejmuje obecnie ponad 50 tys. produktów, a w samym tylko 2015 roku na półkach sklepów sieci pojawiło się 2 tys. nowości, w tym wiele produktów polskich i pochodzenia lokalnego oraz zdrowa żywność. Firma zaoferowała również klientom nowe koncepty handlowe, takie jak: Smacznie (strefa produktów pierwszej potrzeby oraz jedzenia na wynos) oraz Źródło zdrowia (dermokosmetyki oraz leki bez recepty i suplementy). Spółka kontynuowała także rozwój wcześniejszych wdrożeń, np. konceptu Naszej Wędzarni, której produkty w 2015 roku zaczęły być oferowane w mniejszych sklepach należących do sieci. Zmianom w ofercie towarzyszyły też nowe rozwiązania w organizacji sklepów, takie jak Jedna Kolejka, Kasy Rodzinne czy programy oszczędnościowe, np. Karta Dużej Rodziny czy Karta Seniora.

Mimo, iż niskie ceny od zawsze stanowiły dla Carrefour priorytet, to w ostatnim roku - w połączeniu z oferowanym przez sieć szerokim wyborem produktów oraz najlepszą obsługą – stały się kluczowymi elementami budowania przewagi konkurencyjnej sieci na polskim rynku.
Inwestując w sieć sklepów i ofertę dla klientów, Carrefour nie zapomniał o dostawcach i pracownikach oraz otoczeniu, w którym prowadzi działalność biznesową. By mocniej zacieśnić relacje z dostawcami, którzy w dużej mierze reprezentują polskie małe i średnie firmy, sieć zorganizowała Targi Dostawców, jedyną imprezę branżową w Polsce, która pozwoliła wspólnie wypracować ofertę Carrefour na Boże Narodzenie, najważniejszy okres w handlu, a także podzielić się doświadczeniami i najlepszymi praktykami.
W 2015 roku Carrefour uruchomił także centrum konferencyjno-szkoleniowe Smak Kariery, w którym kształcą się przyszli pracownicy sieci. Firma organizuje, m.in. szkolenia zawodowe w ginących zawodach, takich jak: piekarz, cukiernik czy wędliniarz. Szkolnictwo zawodowe oraz program stażowy stały się podstawą współpracy podejmowanej przez Carrefour ze szkołami zawodowymi i wyższymi, tworząc realne miejsca pracy dla absolwentów.

Działania Carrefour w 2015 roku to również kontynuacja polityki biznesu odpowiedzialnego społecznie, opartej m.in. na programach „STOP Marnotrawstwu” i „Z miłości do Zdrowia”. Efektem prowadzonych działań było np. 160 tys. posiłków, które udało się przygotować dzięki zbiórce 80 ton żywności we współpracy z Bankami Żywności. Natomiast wsparcie Fundacji Carrefour w postaci grantu w wysokości 400 tys. zł zaowocowało zorganizowaniem warsztatów „ABC Zdrowego Żywienia”, poprowadzonych przez 70 ekspertów z 6 polskich ośrodków naukowych, które cieszyły się dużym zainteresowaniem lokalnych społeczności.
Wszystkie zmiany zostały doskonale ocenione przez rynek, a Carrefour Polska w 2015 roku otrzymał wiele prestiżowych nagród. Te najważniejsze z nich to Innowator Rynku Spożywczego, Solidny Pracodawca Branży Handlu Detalicznego czy Nagroda im. Jacka Kuronia.

W 2016 roku zamierzamy kontynuować zmiany rozpoczęte w roku ubiegłym. W szczególności dotyczy to ciągłego rozwoju formatów i konceptów sklepowych oraz zapewnienia najlepszej oferty produktowej, w najniższych cenach i dopasowanej do lokalizacji obiektu. Naszym priorytetem pozostanie także utrzymanie wysokiego tempa zarówno w zakresie modernizacji, jak i otwarć sklepów. Zamierzamy otworzyć 2 hipermarkety oraz około 100 sklepów franczyzowych. Ważny element nadal stanowić będzie rozwój nowych kanałów sprzedaży, przede wszystkim sklepu internetowego oraz digitalizacja wykorzystywana w komunikacji z klientami. Jako firma społecznie odpowiedzialna uwzględnimy również potrzeby naszych interesariuszy: pracowników, dostawców i przedstawicieli lokalnych społeczności – powiedział Guillaume de Colonges, Prezes Carrefour Polska.

dostarczył
infoWire.pl











