Słodko i pieprznie

A gdyby tak… zjeść truskawki z pieprzem? W tym roku modne jest połączenie ostrego pieprzu ze słodkimi daniami. Dzięki temu zyskują charakterystyczny smak oraz rozgrzewającą nutkę. W takich zestawieniach doskonale sprawdzi się czarny pieprz Galeo – mielony lub w całych ziarnach. Słodki początek i pikantny finisz. Tego lata Galeo zachęca do poeksperymentowania z owocowymi sałatkami, posypanymi świeżo zmielonym pieprzem lub polanymi pieprznym syropem z brązowego cukru, daktylowym czy na bazie miodu. Polecamy połączenia: truskawek z ananasem, arbuza i gruszki z malinami, czy rukoli z serem pleśniowym i brzoskwinią. Możemy też przełamać smak tradycyjnej mizerii, łącząc ogórki z truskawkami, świeżym koperkiem oraz śmietanowym sosem z odrobiną cukru, pieprzu i ewentualnie szczyptą soli. Co więcej, takie połączenia nie są całkiem obce naszej rodzimej kuchni, warto wspomnieć chociażby piernik, łączący słodycz miodu z pieprzem i innymi przyprawami korzennymi. Szczypta pieprzu to również doskonały dodatek do konfitur, np. z wiśni, truskawek czy żurawin, które są wspaniałym dodatkiem nie tylko do grzanek, lecz także serów pleśniowych. Swój intensywny zapach i palący, lekko korzenny smak pieprz czarny zawdzięcza olejkom eterycznym i piperynie. Ziarenka pieprzu to właściwie niedojrzałe, ususzone owoce rośliny Piper nigrum uprawianej w krajach tropikalnych i subtropikalnych. Jest to jedna z najbardziej uniwersalnych przypraw – pasuje do zup, mięs, ryb, wędlin, sałatek, dań z warzyw i jaj, serów, sosów oraz niektórych ciast, deserów czy drinków. Pieprz Galeo dostępny jest w opakowaniach 15 g w cenie ok. 1,29 zł. Do wyboru mamy całe ziarna, które zachowują intensywniejszy smak i aromat, lub pieprz mielony – wygodny w użyciu i pozwalający równomiernie rozprowadzić przyprawę w daniu. Pieprz Galeo znajdziemy w tradycyjnych sklepach spożywczych i sieciach lokalnych na terenie całego kraju, a także w sieciach Kaufland, Carrefour i E.Leclerc. *** Sałatka z pomarańczą, serem pleśniowym i sosem miodowo-pieprzowym Składniki: •    100 g mieszanki sałat •    jedna pomarańcza •    100 g sera pleśniowego, np. Gorgonzola •    garść płatków migdałowych Sos: •    1 łyżka miodu •    3 łyżki oliwy •    1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny •    1 łyżka musztardy •    1 łyżeczka pieprzu mielonego Galeo •    0,5 łyżeczki chili Galeo •    szczypta soli Przygotowanie: Składniki sosu dokładnie wymieszać i odstawić na 20 min. Pomarańczę obrać ze skóry i pokroić na plasterki, pokruszyć ser pleśniowy i połączyć z sałatą. Wymieszać z ok. 2 łyżkami sosu. Całość posypać płatkami migdałów. Czas przygotowania: ok. 10 min. + czas oczekiwania: 20 min. Koszt: ok. 17,5 zł  

Redakcja Wirtualne Media
Redakcja Wirtualne Media
Udostępnij artykuł:

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Przejęcie Warner Bros. przez Netfliksa pod znakiem zapytania? Potrzeba zgody Donalda Trumpa

Przejęcie Warner Bros. przez Netfliksa pod znakiem zapytania? Potrzeba zgody Donalda Trumpa

Pół miliarda kary z Komisji Europejskiej dla platformy Muska

Pół miliarda kary z Komisji Europejskiej dla platformy Muska

Co kupno Warner Bros. przez Netfliksa zmieni w Polsce? Pracownicy TVN dostali list od szefa WBD

Co kupno Warner Bros. przez Netfliksa zmieni w Polsce? Pracownicy TVN dostali list od szefa WBD

Prasa umiera? Skądże! Wydawca "Vogue Polska" wprowadzi do Polski kolejny luksusowy tytuł [TYLKO U NAS]

Prasa umiera? Skądże! Wydawca "Vogue Polska" wprowadzi do Polski kolejny luksusowy tytuł [TYLKO U NAS]

"Święta marzeń" w piosence Polsatu na Boże Narodzenie. Ibisz świętym Mikołajem

"Święta marzeń" w piosence Polsatu na Boże Narodzenie. Ibisz świętym Mikołajem

Będzie mega fuzja. Netflix kupuje Warner Bros. Discovery bez telewizji

Będzie mega fuzja. Netflix kupuje Warner Bros. Discovery bez telewizji