
Dołącz do newslettera Wirtualne Media!
Codziennie rano
Oferty pracy
50 tysięcy subskrybentów
*Zrezygnuj w każdej chwili, nie wysyłamy spamu.
Dziękujemy za zapisanie się do newsletteraWirtualne Media
Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą.

A gdyby tak… zjeść truskawki z pieprzem? W tym roku modne jest połączenie ostrego pieprzu ze słodkimi daniami. Dzięki temu zyskują charakterystyczny smak oraz rozgrzewającą nutkę. W takich zestawieniach doskonale sprawdzi się czarny pieprz Galeo – mielony lub w całych ziarnach. Słodki początek i pikantny finisz. Tego lata Galeo zachęca do poeksperymentowania z owocowymi sałatkami, posypanymi świeżo zmielonym pieprzem lub polanymi pieprznym syropem z brązowego cukru, daktylowym czy na bazie miodu. Polecamy połączenia: truskawek z ananasem, arbuza i gruszki z malinami, czy rukoli z serem pleśniowym i brzoskwinią. Możemy też przełamać smak tradycyjnej mizerii, łącząc ogórki z truskawkami, świeżym koperkiem oraz śmietanowym sosem z odrobiną cukru, pieprzu i ewentualnie szczyptą soli. Co więcej, takie połączenia nie są całkiem obce naszej rodzimej kuchni, warto wspomnieć chociażby piernik, łączący słodycz miodu z pieprzem i innymi przyprawami korzennymi. Szczypta pieprzu to również doskonały dodatek do konfitur, np. z wiśni, truskawek czy żurawin, które są wspaniałym dodatkiem nie tylko do grzanek, lecz także serów pleśniowych. Swój intensywny zapach i palący, lekko korzenny smak pieprz czarny zawdzięcza olejkom eterycznym i piperynie. Ziarenka pieprzu to właściwie niedojrzałe, ususzone owoce rośliny Piper nigrum uprawianej w krajach tropikalnych i subtropikalnych. Jest to jedna z najbardziej uniwersalnych przypraw – pasuje do zup, mięs, ryb, wędlin, sałatek, dań z warzyw i jaj, serów, sosów oraz niektórych ciast, deserów czy drinków. Pieprz Galeo dostępny jest w opakowaniach 15 g w cenie ok. 1,29 zł. Do wyboru mamy całe ziarna, które zachowują intensywniejszy smak i aromat, lub pieprz mielony – wygodny w użyciu i pozwalający równomiernie rozprowadzić przyprawę w daniu. Pieprz Galeo znajdziemy w tradycyjnych sklepach spożywczych i sieciach lokalnych na terenie całego kraju, a także w sieciach Kaufland, Carrefour i E.Leclerc. *** Sałatka z pomarańczą, serem pleśniowym i sosem miodowo-pieprzowym Składniki: • 100 g mieszanki sałat • jedna pomarańcza • 100 g sera pleśniowego, np. Gorgonzola • garść płatków migdałowych Sos: • 1 łyżka miodu • 3 łyżki oliwy • 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny • 1 łyżka musztardy • 1 łyżeczka pieprzu mielonego Galeo • 0,5 łyżeczki chili Galeo • szczypta soli Przygotowanie: Składniki sosu dokładnie wymieszać i odstawić na 20 min. Pomarańczę obrać ze skóry i pokroić na plasterki, pokruszyć ser pleśniowy i połączyć z sałatą. Wymieszać z ok. 2 łyżkami sosu. Całość posypać płatkami migdałów. Czas przygotowania: ok. 10 min. + czas oczekiwania: 20 min. Koszt: ok. 17,5 zł

Wirtualnemedia.pl

GPLUS PRODUCTION

GPLUS PRODUCTION

Grupa RMF

Telewizja Puls

Grupa RMF

Gremi Media

Agencja Wydawniczo - Reklamowa Wprost

Wirtualna Polska Media
