Sposób na wieprzowinę

Polędwiczki w sosie musztardowym, zrazy z grzybami, eskalopki – wieprzowina często i w różnych formach gości na naszych talerzach. Pysznego smaku i apetycznego zapachu nada jej przyprawa do mięsa wieprzowego Galeo. Wieprzowina to wyjątkowo smaczne mięso, a o jej popularności w polskiej kuchni świadczy chociażby fakt, że kotlety schabowe to jedno z ulubionych dań na niedzielny obiad. Warto jednak wybierać chudsze partie mięsa takie jak schab czy polędwica i podawać je z dużą ilością surówek. Jest źródłem witaminy B1, białka i żelaza. Czym doprawić schab, łopatkę czy golonkę? Najlepiej aromatycznym czosnkiem i nadającą pikantności gorczycą. Smak mięsa podkreśli również kolendra, kminek, papryka, majeranek, cząber, rozmaryn i nutka chili. Wszystko to oraz odpowiednią ilość soli zawiera przyprawa do mięsa wieprzowego Galeo. Kompozycja jest doskonała do przyrządzania różnych rodzajów mięsa wieprzowego – zarówno pieczonego, smażonego i duszonego, jak i do doprawiania sosów. Przyprawę do mięsa wieprzowego Galeo znajdziemy w tradycyjnych sklepach spożywczych i sieciach lokalnych na terenie całego kraju, a także w sieciach Kaufland, Carrefour i E.Leclerc w opakowaniu 16 g w cenie ok. 1,29 zł. *** Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym Składniki: •    polędwiczki wieprzowe 600 g •    olej rzepakowy do smażenia Marynata: •    2 łyżki oleju rzepakowego •    2 łyżeczki przyprawy do mięsa wieprzowego Galeo •    1 łyżeczka miodu •    1 łyżeczka octu winnego Sos musztardowy: •    100 g musztardy sarepskiej •    1 łyżka oliwy z oliwek •    1 łyżka masła •    ½ cebuli •    150 ml bulionu warzywnego •    pieprz Galeo do smaku •    sól do smaku Przygotowanie: Wymieszać ze sobą wszystkie składniki marynaty. Polędwicę wieprzową umyć i osuszyć. Pokroić mięso na 4 równe części. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i obsmażyć pokrojoną polędwicę z każdej strony. Przełożyć mięso do marynaty, przykryć naczynie folią aluminiową i odstawić na 30 minut. W tym czasie przygotować sos. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodać masło i rozpuścić je, a następnie dodać musztardę i bulion warzywny, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i gotować na wolnym ogniu aż sos będzie gęsty (ok. 10 minut). Nagrzać piekarnik do 220°C (góra i dół). Do naczynia żaroodpornego włożyć polędwiczki polane marynatą i piec przez 10-12 minut. Polędwiczki powinny być lekko różowe w środku. Mięso podawać polane sosem musztardowym. Danie będzie doskonale smakować z dowolnego rodzaju ziemniakami, np. pieczonymi lub purée, i rukolą. Czas przygotowania: ok. 1 h Koszt: ok. 20 zł, koszt jednej porcji: ok. 5 zł

Redakcja Wirtualne Media
Redakcja Wirtualne Media
Udostępnij artykuł:

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Będą dwa nowe sezony "Hotelu Paradise". W programie dwie prowadzące

Będą dwa nowe sezony "Hotelu Paradise". W programie dwie prowadzące

Właściciel TVN wybierze Netfliksa? Ruszyły negocjacje ws. HBO Max

Właściciel TVN wybierze Netfliksa? Ruszyły negocjacje ws. HBO Max

Zmarł Rafał Kołsut. Jako dziecko był gwiazdą "Ziarna"

Zmarł Rafał Kołsut. Jako dziecko był gwiazdą "Ziarna"

Ziętara zginął, bo był dziennikarzem. Kto i dlaczego straszy teraz media, które o tym piszą?

Ziętara zginął, bo był dziennikarzem. Kto i dlaczego straszy teraz media, które o tym piszą?

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów