Sposób na ziemniaka

Kartofle, pyry, grule –nazywamy je różnie, a uwielbiamy wszyscy tak samo! Nic więc dziwnego, że ziemniaki są nieodłączną częścią polskiej tradycji kulinarnej. Coraz częściej stają się także składnikiem dań wyrafinowanych i kojarzonych z kuchnią nowoczesną. Przepisy polecają kucharze Knorr!

Redakcja Wirtualne Media
Redakcja Wirtualne Media
Udostępnij artykuł:

Do Europy ziemniaki zawitały pod koniec XVI wieku. Choć początkowo nie wzbudziły entuzjazmu, z czasem stały się ważnym elementem wielu europejskich kuchni. Podobno do Polski trafiły dzięki Janowi III Sobieskiemu, który sadzonki ziemniaków przesłał z Wiednia ukochanej Marysieńce. Gdy Polacy poznali ich smak, pokochali je. I miłość ta trwa do dzisiaj. Obecnie przeciętny Polak zjada w ciągu roku aż 112 kg ziemniaków (dane z w 2010 roku)[1]! Jak przyrządzone?

Smaki domu rodzinnego

Bez ziemniaków nie wyobrażamy sobie tradycyjnych potraw, których smak i zapach kojarzymy z ciepłem rodzinnego domu i błogim czasem dzieciństwa. Pulchne kopytka, słodkie leniwe, chrupiące placki ziemniaczane… Przygotowywane przez mamy i babcie, które spędzały w kuchni długie godziny, pałaszowaliśmy te pyszności w minutę. Dziś, podając je swojej rodzinie, warto je nieco urozmaicić. Inspirując się propozycjami kucharzy Knorr, przygotujmy Leniwe pierogi z pomarańczą, Kluski leniwe z pieczonymi owocami, Kopytka z sosem pieczarkowym i ziołami czy Placki ziemniaczane z marchewką i chrupiącym boczkiem:

Do przygotowania samodzielnie tradycyjnych dań mączno-ziemniaczanych powinny nas także zachęcić Fixy Knorr: Kopytka czy leniwe oraz Chrupiące placki ziemniaczane. Dzięki nim nie musimy już gotować, studzić i ucierać ziemniaków, bo pozwalają one stworzyć szybko i prosto, bez dozowania składników, gładkie i jednolite ciasto.

Do drugiego dania – obowiązkowo!

Ziemniaki są także niezastąpione jako dodatek do drugiego dania. Tradycjonaliści nie wyobrażają sobie przecież niedzielnego obiadu bez ziemniaczków gotowanych w wodzie, najlepiej polanych masłem i posypanych szczypiorem lub koperkiem. W towarzystwie pieczonego schabu, karkówki, mielonych kotletów, filetu z kurczaka w panierce czy smażonej ryby obowiązkowe! Jednak warto odmienić trochę tradycyjne drugie danie i przygotować ziemniaki w inny sposób, pozostając przy ich tradycyjnym smaku. Pomoże w tym Fix Knorr Wiejskie ziemniaczki z koperkiem i masełkiem, dzięki któremu przyrządzimy ziemniaki w piekarniku w specjalnej torebce do pieczenia.  Pachnące ziołami i koperkiem będą smakować wybornie! Do pieczonego schabu lub kotletów mielonych idealne!:

Młodszych domowników, którzy już zaczynają kręcić nosem na tradycyjne ziemniaki z wody, z pewnością natomiast skuszą frytki. Jednak często nie spełniamy oczekiwań naszych pociech, bo nie chcemy, by na naszych stołach gościły przekąski przyrządzane na głębokim tłuszczu, czy co gorsza, zamawiane z restauracji fast food. Ale dzięki Fix Knorr Domowe Frytki już nie musimy się tego obawiać, bo z jego pomocą przygotujemy chrupiące i aromatyczne frytki w piekarniku bez konieczności dodawania tłuszczu. Do wyboru z dipem czosnkowym lub meksykańskim. Wykorzystując ten Fix, podamy także nieco bardziej wyszukane ziemniaczane przekąski i dodatki do obiadu: Hiszpańskie ziemniaki na ostro, Angielskie ziemniaki fondant czy Pieczone ziemniaki po amerykańsku.

Okazuje się, że ziemniaki z wody i frytki nie wyczerpują wszystkich możliwości podania ziemniaków do drugiego dania. Dla oczekujących czegoś specjalnego strzałem w dziesiątkę będą Pomarańczowe puree ziemniaczane, Indyjskie ziemniaki lub Ziemniaki w panierce curry:

A na pierwsze danie… pyszna zupa ziemniaczana! Z dodatkiem papryki to naprawdę znakomitość!

Ziemniaczane szaleństwa

Gotowane, pieczone, w formie frytek, w postaci kopytek… to nie wszystko! Ziemniaki można przyrządzić jeszcze na setki innych sposobów! W papilotach, na parze, smażone z ziołami, grillowane, jako podstawa zapiekanek i sałatek – zawsze będą smakować wyśmienicie i nigdy się nam nie znudzą. A prawdziwym poszukiwaczom nowych smaków trzeba koniecznie polecić Nadziewane skorupki ziemniaków, Ziemniaki w ziołowym sosie, Ziemniaki w mundurkach z łososiem i Ziemniaki po bombajsku!

Przepisy na dania z ziemniaków znajdziecie na www.przepisy.pl oraz na profilu na Facebooku http://www.facebook.com/przepisypl lub w postaci wideo na kanale „Przepisy.pl” na You Tube http://www.youtube.com/user/codzisnaobiad. Przepisy są również dostępne za pośrednictwem bezpłatnej aplikacji mobilnej Przepisy.pl.

[1] http://wyborcza.biz/biznes/1,100969,12193764,_PB___Polacy_jedza_wiecej_kaszy__ryzu_i_makaronu.html

grafika

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada "Solidarności"

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada "Solidarności"

KRRiT zaakceptowała plany mediów publicznych. Co z likwidacją kanałów TVP?

KRRiT zaakceptowała plany mediów publicznych. Co z likwidacją kanałów TVP?

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu

Nowa prezeska wydawcy "Pisma"

Nowa prezeska wydawcy "Pisma"