Wiosenne ucztowanie

Coraz dłuższe i cieplejsze wieczory to czas, który chętnie spędzamy ze znajomymi na świeżym powietrzu. Miłą alternatywą dla tradycyjnej kolacji jest uwielbiane przez Polaków wspólne grillowanie. Często jednak brakuje nam pomysłu na zdrowe i smaczne potrawy, które mogą być alternatywą dla kiełbasek czy karkówki. Bo wbrew opinii grillowane dania nie muszą być wcale tłuste i niezdrowe. Zasady smacznego i zdrowego wiosennego biesiadowania zdradza Anna Różyk, dietetyk współpracująca z marką Lubella.

Redakcja Wirtualne Media
Redakcja Wirtualne Media
Udostępnij artykuł:

Warzywny bufet

Wiosna to czas, gdy w naszych sklepach i bazarkach pojawia się coraz więcej rodzajów warzyw. To właśnie one powinny stanowić podstawę posiłku – w formie sałatek, jako dodatek do mięs, ale także same idealnie nadają się na ruszt. Warzywa to trafny wybór – niskokaloryczne a przy tym dostarczające bogactwa witamin, składników mineralnych oraz antyoksydantów. W tej roli sprawdzą się świeże warzywa, takie jak pomidory, szparagi, cebula, papryka czerwona czy brokuły. Wszystkie idealnie nadają się do grillowania i będą rewelacyjnie komponować się w połączeniu z makaronem lub kaszą, tworząc smaczny i pełnowartościowy posiłek. Jest to wspaniała alternatywa dla znanych nam grillowych potraw. Zachęcam do eksperymentów kulinarnych z warzywami. Można przyrządzić pyszne faszerowane warzywa np. paprykę, cukinię czy pomidory. Idealną potrawą dla poszukiwaczy wyraźnych smaków będą faszerowane pomidory z przepysznym domowym pesto i makaronem. Tym daniem z pewnością podbijemy podniebienia naszej rodziny i przyjaciół.

Mięso na ruszt

Niewątpliwie z grillem kojarzy nam się przede wszystkim kiełbasa i karkówka. Pozwólmy sobie na te niezbyt chude specjały okazyjnie podczas sezonu. Sięgajmy częściej po chudsze mięso – pierś z kurczaka, wołowinę albo rybę. Idealną alternatywą i kompromisem dla wielbicieli mięsnych przysmaków są szaszłyki. Ilość mięsa użyta do ich produkcji zależy już tylko od nas, a pomiędzy nimi możemy dokładać lubiane przez nas dodatki np. pieczarki, cukinię, cebulę czy paprykę. Dobrze przyrządzone mięso czy ryba mogą również stanowić wspaniały dodatek do sałatki makaronowej. Taki posiłek z pewnością na dłużej nas nasyci, dzięki czemu nie będziemy czuć potrzeby sięgnięcia po następny kawałek mięsa. Dodatkową zaletą potraw z makaronu jest to, że następnego dnia można te wszystkie pyszności z grilla zapakować w lunch box i delektować się nimi w pracy.

Smakowity dodatek

Przy okazji grilla bardzo często sięgamy po różnego rodzaju sosy: ketchup, musztardę itp. Porcja ketchupu czy musztardy nie jest kaloryczna, jednak stanowi ona zaledwie 5g – jedną łyżeczkę. Wylewając połowę butelki takiego dodatku do porcji mięsa, powinniśmy jednak już pamiętać o dodatkowych kaloriach. Starajmy się smakowe sosy przygotować w domu i majonez, tak popularny w gotowych sosach, zamienić na jogurt naturalny. Na pewno dzięki takiemu zabiegowi będzie tak samo smacznie, a przy okazji zdrowiej. Przygotowując natomiast aromatyczne dressingi do sałatek makaronowych nie będziemy potrzebować już więcej dodatków na stole. Oto najprostszy sposób – oliwa z oliwek extra vergine bądź olej rzepakowy, sok z cytryny, świeże i suszone zioła czy zmielone orzechy lub pestki. W ten sposób otrzymamy zdrowy smak, który dodatkowo pozwoli na lepsze i większe przyswojenie witamin pochodzących z warzyw.

Te proste zmiany pozwolą nam przyjemnie spędzić czas w rodzinnym gronie przy smacznym posiłku, bez martwienia się o dodatkowe centymetry w talii. Jest to szczególnie ważne w sezonie urlopowym kiedy lada chwila będziemy mieli okazję założyć kostium kąpielowy. Pamiętajmy sekretem smukłej sylwetki jest zdrowa i zbilansowana dieta, która zawiera wszystkie składniki odżywcze: węglowodany, białka, tłuszcze i witaminy!

***

Anna Różyk - dietetyk współpracujący z marką Lubella, absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Specjalistka ds. żywienia, która doświadczenie zdobywała m.in. w Europejskim Centrum Leczenia Otyłości Dzieci i Dorosłych oraz w Klinice Gastroenterologii i Chorób Przemiany Materii na Warszawskim Szpitalu Uniwersytetu Medycznego. Obecnie pracuje jako dietetyk dla dorosłych oraz przeprowadza wykłady odnośnie prawidłowego żywienia w placówkach oświaty. Specjalizuje się w układaniu planów żywieniowych dla dzieci. Prywatnie mama 4-letniej córki, przekładająca wiedzę zdobytą podczas studiów na żywienie najbliższych.

***

Sałatka makaronowa z grillowanym kurczakiem w orientalnym stylu

Składniki:

  • Makaron Lubella Kokardki (1 op.)
  • Jogurt naturalny (200 g)
  • Piersi z kurczaka (2 szt.)
  • Natka kolendry (50 g)
  • Szparagi zielone (10 szt.)
  • Papryka czerwona (1 szt.)
  • Cukinia (1 szt.)
  • Pomidorki cherry (kilka sztuk)
  • Chilli średnio ostre (1 szt.)
  • Oliwa z oliwek
  • Sok z cytryny
  • Kmin rzymski mielony (1 łyżeczka)
  • Papryka słodka w proszku (1 łyżeczka)
  • Czosnku (3 ząbki)

Sposób przygotowania:

Jogurt mieszamy z kminem rzymskim, papryką w proszku i startym czosnkiem oraz płaską łyżeczką soli. Z piersi z kurczaka usuwamy błonki i przekładamy do miseczki, zalewamy sosem jogurtowym i wcieramy go porządnie w mięso. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na całą noc do lodówki.

Następnego dnia wyjmujemy kurczaka z marynaty i usuwamy jej nadmiar z mięsa. Rozgrzewamy grilla ogrodowego i grillujemy piersi uważając by się nie przypaliły.

W tym czasie gotujemy makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

Cukinie kroimy w plastry, paprykę na kawałki, a pomidorki na połówki. Następnie nacieramy warzywa oraz szparagi oliwą z oliwek i grillujemy razem z kurczakiem.

Gdy mięso będzie już dobrze upieczone odkładamy na deseczkę by odpoczęło, a warzywa kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z makaronem.

Z soku z cytryny i oliwy przygotowujemy dressing, jeśli ktoś woli słodsze dressingi może dodać łyżkę miodu.

Kurczaka kroimy na plastry i mieszamy z warzywami i makaronem, następnie polewamy dressingiem i dodajemy posiekane chili i natkę kolendry.

Pomidory malinowe nadziewane makronem typu ryż z pesto z rukoli i serem pleśniowym

Składniki:

  • Makaron typu ryż Lubella Domowa jajeczna (1 op.)
  • Pomidory malinowe (4 duże sztuki lub 8 małych)
  • Rukola (100g)
  • Oliwa z oliwek (50 ml)
  • Czosnek (1 ząbek)
  • Ser Gorgonzola (200 g)
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pastę z czosnku, rukoli, oliwy oraz pieprzu i soli przygotowujemy za pomocą blendera lub w moździerzu.

Pomidory obcinamy z wierzchu, a następnie wydrążamy łyżką. Lekko solimy wnętrze.

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy i mieszamy z sosem. Dodajemy 50 g pokruszonego sera i wkładamy do wydrążonych pomidorów. Z wierzchu układamy kawałeczki pozostałego sera.

Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut z grzaniem od góry.

Przepisy przygotował:

ekspert kulinarny Piotr Ceranowicz współpracujący z marką Lubella

grafika

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Co kupno Warner Bros. przez Netfliksa zmieni w Polsce? Pracownicy TVN dostali list od szefa WBD

Co kupno Warner Bros. przez Netfliksa zmieni w Polsce? Pracownicy TVN dostali list od szefa WBD

Prasa umiera? Skądże! Wydawca "Vogue Polska" wprowadzi do Polski kolejny luksusowy tytuł [TYLKO U NAS]

Prasa umiera? Skądże! Wydawca "Vogue Polska" wprowadzi do Polski kolejny luksusowy tytuł [TYLKO U NAS]

"Święta marzeń" w piosence Polsatu na Boże Narodzenie. Ibisz świętym Mikołajem

"Święta marzeń" w piosence Polsatu na Boże Narodzenie. Ibisz świętym Mikołajem

Będzie mega fuzja. Netflix kupuje Warner Bros. Discovery bez telewizji

Będzie mega fuzja. Netflix kupuje Warner Bros. Discovery bez telewizji

Gwiazdor Modern Talking na Sylwestrowej Mocy Przebojów Polsatu. Obok Zenek Martyniuk, Beata Kozidrak i Skolim

Gwiazdor Modern Talking na Sylwestrowej Mocy Przebojów Polsatu. Obok Zenek Martyniuk, Beata Kozidrak i Skolim

Globalna awaria Cloudflare. Nie działała Canva, Downdetector i sklepy online

Globalna awaria Cloudflare. Nie działała Canva, Downdetector i sklepy online