Włoskie wakacje w twojej kuchni

Bogactwo kolorów, burza smaków, eksplozja aromatów – wakacje to czas, by na nowo zachwycić się kuchnią włoską! Odkryć, że to nie tylko pizza, makarony i gnocchi, ale przede wszystkim świeże warzywa, doskonała oliwa, smaczne panini i wyjątkowe wędliny. Sekrety włoskiej kuchni odsłania Paolo Marinucci, włoski szef kuchni Knorr.

Redakcja Wirtualne Media
Redakcja Wirtualne Media
Udostępnij artykuł:

Pomidorooooo...we pyszności!

Włosi to szczęściarze! Klimat w Italii sprawia, że mogą oni sięgać po świeże warzywa przez cały rok, kiedy tylko zapragną. Dzięki nim powstają tak aromatyczne sosy, pyszne zupy, kolorowe sałatki, fantazyjne przystawki. „Ale w sezonie także w Polsce, na wyciągnięcie ręki są doskonałe w smaku pomidory, dorodne bakłażany, papryka, fasolka, bób, soczewica” – przypomina Paolo Marinucci, włoski szef kuchni Knorr. Szczególnie zachęca on, by sięgać teraz po pomidory, bo wciąż ich nie doceniamy. A pomidor to doskonały kandydat na króla naszych domowych kuchni!

Co więcej, Paolo Marinucci przypomina, że możemy wykorzystywać różne odmiany pomidorów – do sałatek i sosów znakomicie pasuje grappolo, słodkie pachino nada świetny smak warzywnym kompozycjom, a cherry sprawi, że nasze sałatki, makarony, czy szaszłyki będą wyglądać niezwykle atrakcyjnie. I jeszcze san marzano, czyli podłużne pomidory z mięsistym miąższem i twardą skórą, znakomicie sprawdzające się w intensywnie pomidorowych włoskich sosach. A teraz czas na konkretne pomidorowe propozycje włoskiego szefa kuchni Knorr!

Doskonały związek? Oczywiście pomidory i mozzarella, czyli popularna sałatka caprese, której barwy mają odzwierciedlać włoską flagę. Znamy to! Kochamy! To połączenie możemy jednak urozmaicić i przygotować Caprese z ogórkiem i suszonymi pomidorami albo dodać do sałatki awokado czy rukolę.

Kiedy myślimy o pomidorach, na myśl przychodzą nam także pyszne włoskie sosy. Przy tej okazji warto poznać podstawowy przepis na prawdziwie włoski sos do pizzy:

Ponadto pomidory posłużą nam do przyrządzenia Pomidorówki z makaronem po włosku – pysznej, aromatycznej, z dodatkiem tymianku, natki pietruszki i czosnku. Sprawdzą się także w Szaszłykach z kurczakiem i warzywami, we Włoskiej tarcie z pomidorami i mozzarellą, Tagliatelle z czarnymi oliwkami i pomidorami, Salsie z oliwek i pomidorów na przekąskę oraz dziesiątkach innych potraw! Czas je wypróbować!

Kolejnych inspiracji dostarczy Paolo Marinucci z Włoch na blogu szefów kuchni Knorr:

Oliwa zawsze… pyszna!

Oliwa to prawdziwe bogactwo Italii! Włosi potrafią delektować się kromką świeżego chleba zamoczoną w oliwie. Warto byśmy także docenili jej smak. Zachęca do tego włoski szef kuchni Knorr i przypomina, by zwracać uwagę, jaką oliwę wybieramy. Jeśli chcemy jej użyć do skropienia dania, powinniśmy sięgnąć po oliwę najwyższej jakości znaną jako extra vergine, czyli z pierwszego tłoczenia. Charakteryzuje się najlepszym smakiem i aromatem. Dzięki niej Bakłażan w oliwie czy Sałatka z młodych ziół z fenelem i oliwą będą smakowały wyśmienicie.

Oliwę oznaczoną jako vergine i oliwę z oliwek możemy natomiast używać do gotowania i smażenia.

„Znaczenie ma także miejsce pochodzenia oliwy” – tłumaczy włoski szef kuchni Knorr Paolo Marinucci. Ta pochodząca z południa Włoch i Sycylii, dzięki suchemu i gorącemu klimatowi, ma bardziej zdecydowany smak, pełniejszy aromat, ciemniejszy kolor. Z powodzeniem można ją użyć podczas gotowania gulaszu lub zupy fasolowej. Natomiast oliwa powstająca na północy Włoch jest delikatniejsza – pasuje do potraw o subtelniejszym smaku, np. ryb.

Na przekąskę… panini!

Te włoskie kanapki sprawdzą się na plaży czy nad jeziorem. Klasyczne z pomidorem i oliwą, ale także z sałatą, serami, wędliną – tylko od nas zależy, co do nich dodamy. Paolo Marinucci, włoski szef kuchni Knorr, poleca do panini także paprykę – grillowaną lub upieczoną w piecu ze szczyptą soli i oliwą. „Taka papryka jest wspaniała, delikatna i słodka” – zachwala kucharz. I podrzuca przepis, jak można przyrządzić tradycyjne Włoskie panini z szynką i serem:

Mistrzowskie wędliny

Niewątpliwie warto zwrócić uwagę na jeszcze jedną włoską specjalność – kiełbasy i szynki, których smak jest naprawdę wyjątkowy. Któż nie słyszał o prosciutto, czyli o sezonowanej szynce, najsłynniejszej z okolic Parmy? Plastry szynki doskonale smakują w towarzystwie jedynie białego pieczywa. Włosi uwielbiają prosciutto w połączeniu z paluszkami grissini z ciasta drożdżowego:

Prosciutto też świetnie komponuje się ze świeżymi figami, melonem czy serem mozzarella. W tym ostatnim zestawieniu – z mozzarellą – występuje w crostini czyli zapiekanej kromce pszennego chleba. Sprawdzi się także jako dodatek do pizzy, makaronów czy sałatek:

Także włoskie salami, zwłaszcza pikantne, cenione jest za doskonały smak. Ponadto mortadela, pancetta, czyli tradycyjny włoski boczek, schab… Włosi mają się czym pochwalić!

Przepisy i inspiracje na potrawy kuchni włoskiej znajdziecie:

grafika

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada szefowej "Solidarności"

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada szefowej "Solidarności"

KRRiT zaakceptowała plany mediów publicznych. Co z likwidacją kanałów TVP?

KRRiT zaakceptowała plany mediów publicznych. Co z likwidacją kanałów TVP?

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu

Nowa prezeska wydawcy "Pisma"

Nowa prezeska wydawcy "Pisma"