Zmysłowa podróż

W lutym zapraszamy Was na kulinarną, ekscytującą wyprawę - drogą do serca przez żołądek. I choć większość zwolenników tego powiedzenia ma na myśli tezę, że umiejętność gotowania stanowi cechę wymarzonego partnera lub partnerki, można je zrozumieć również w inny sposób. Są bowiem składniki i potrawy, które nie tylko pobudzają apetyt na danie główne, ale także podobno pomagają zdobyć miłość drugiej osoby…

Redakcja Wirtualne Media
Redakcja Wirtualne Media
Udostępnij artykuł:

Afrodyzjaki to substancje, o których mówi się, że mają rozpalające zmysły właściwości. Były popularne już w czasach starożytnych, kiedy to zauważono, że pozytywnie wpływają na partnerów, a ich sam zapach jest w stanie poprawić nastrój. Produkty, w których są zawarte ponoć pomagają także zredukować stres. Jakie zatem danie przygotować na odprężającą, romantyczną kolację?

Sałatka z pomidorów z łososiem i oliwkami

Jednym z najbardziej znanych afrodyzjaków są oliwki. Od wieków uznawane są za symbol miłości i płodności. Wykorzystajmy je w pysznej sałatce. Jej wykonanie jest szybkie a smak wyborny.

Potrzebujemy:

·        kilka pomidorów, najlepiej koktajlowych,

·        oliwki bez pestek,

·        łososia wędzonego,

·        kapary,

·        rukolę,

·        oliwę z oliwek,

·        Majonez Kielecki z oliwkami.

Łososia dzielimy na mniejsze plastry i w misce mieszamy go z pokrojonymi na pół oliwkami oraz pomidorami, kaparami. Doprawiamy oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Na sam koniec dodajemy rukolę i ponownie mieszamy. Po przełożeniu sałatki na talerz ozdabiamy Majonezem Kieleckim z oliwkami. Podajemy ze świeżą bagietką albo grzankami.

Awokado faszerowane oliwkami i krewetkami

Jeśli uważasz, że oliwki mogą być niewystarczające, to podbij ich moc innym znanym afrodyzjakiem – awokado. Do przyrządzenia tej zmysłowej przystawki potrzebne będą:

·        krewetki,

·        awokado,

·        wybrana sałata,

·        zielone oliwki,

·        Majonez Kielecki z oliwkami,

·        sól, pieprz.

Rozmrożone lub świeże krewetki wrzucamy na 3 minuty do garnka z wrzącą wodą. Osączamy i osuszamy. Sałatę rozrywamy na drobne kawałki. Oliwki kroimy. Awokado przecinamy na pół, usuwamy pestki, wydobywamy miąższ tak, aby nie uszkodzić skóry. Miąższ kroimy na niewielkie plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny. Wszystkie składniki oprószamy solą i pieprzem, mieszamy z oliwą i sokiem z cytryny. Całość rozdzielamy na porcje i podajemy w łupinach z awokado. Dopełnieniem jest Majonez Kielecki z oliwkami, którego dodajemy zwieńczając danie.

Po takich przystawkach chciałoby się już tylko powiedzieć – dobra chwilo trwaj…

Sugerowana cena Majonez Kielecki z oliwkami: 5,19 zł.

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Będą dwa nowe sezony "Hotelu Paradise". W programie dwie prowadzące

Będą dwa nowe sezony "Hotelu Paradise". W programie dwie prowadzące

Właściciel TVN wybierze Netfliksa? Ruszyły negocjacje ws. HBO Max

Właściciel TVN wybierze Netfliksa? Ruszyły negocjacje ws. HBO Max

Zmarł Rafał Kołsut. Jako dziecko był gwiazdą "Ziarna"

Zmarł Rafał Kołsut. Jako dziecko był gwiazdą "Ziarna"

Ziętara zginął, bo był dziennikarzem. Kto i dlaczego straszy teraz media, które o tym piszą?

Ziętara zginął, bo był dziennikarzem. Kto i dlaczego straszy teraz media, które o tym piszą?

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów