Akademia Smaku bierze na warsztat pieczywo!

Tomasz Jakubiak, Katarzyna Glinka i Tomasz Lach (zajadam.pl) w ramach pierwszej odsłony Akademii Smaku Bosch rozłożyli pieczywo na czynniki pierwsze. Video warsztaty, praktyczne kulinarne porady, oryginalne przepisy, konkurs zakończony spotkaniem w Centrum Domowych Inspiracji i e-magazyn stanowią kompendium wiedzy na temat pieczywa w kuchni.

Redakcja Wirtualne Media
Redakcja Wirtualne Media
Udostępnij artykuł:

Projekt, który wystartował w styczniu, cieszy się ogromną popularnością wśród kulinarnych adeptów, umożliwiając im szkolenie pod okiem cenionych ekspertów. W serwisie www.akademiasmaku.pl zarejestrowało się już kilka tysięcy użytkowników, którzy nie tylko uczą się, ale także dzielą się swoimi przepisami i poradami tworząc kulinarną społeczność.

Nowatorskim uzupełnieniem tegorocznej edycji Akademii Smaku jest miniserial telewizyjny, emitowany na antenie TVP2. Utrzymana w zabawnej konwencji produkcja przedstawia perypetie pary sąsiadów - Zosi i Tomka, w których role wcielają się Katarzyna Glinka i Tomasz Jakubiak.

Od Adepta do Chefa

Adepci Akademii Smaku wciąż zdobywają kolejne punkty i wspinają się po ścieżce kulinarnego rozwoju, tak by móc uzyskać certyfikat i tytuł Chefa Akademii Smaku. Akademia podzielona jest na 10 tematycznych sesji, które rozpoczynają się od video warsztatu, a kończą spotkaniem w Centrum Domowych Inspiracji, kiedy to dwudziestu zwycięzców konkursu na najlepszy przepis, gotuje wspólnie pod okiem Tomasza Jakubiaka oraz jednego z blogerów – Piotra Ogińskiego (znanego z show „Hell’s Kitchen”, autora vloga „Kocham Gotować”) lub Tomasza Lacha (autora Zajadam.pl).

Lekcja 1, Temat: Pieczywo

Podczas pierwszego spotkania akademickiego, na którym nie mogło zabraknąć szefa kuchni, Tomasza Jakubiaka, a także aktorki Katarzyny Glinki oraz blogera Tomasza Lacha (zajadam.pl), na uczestników wydarzenia czekał prawdziwy test… smaku. Dwudziestu miłośników pieczywa miało szansę sprawdzić swoje umiejętności pod okiem Kolegium Redakcyjnego, a także zaczerpnąć od nich inspiracji oraz podzielić się swoimi sprawdzonymi przepisami dotyczącymi różnych rodzajów pieczywa i słodkich wypieków. Na warsztacie m.in. pszenno-żytni chleb z suszonymi pomidorami i tymiankiem, australijski chleb śniadaniowy, kakaowy chleb z suszonymi wiśniami i rodzynkami, a do tego pasta z pieczonego bakłażana z pestkami granatu, polskie pesto pietruszkowe czy pasta z pieczonego kalafiora.

Kulinarna społeczność

Akademia Smaku Bosch już ruszyła, ale w każdym momencie jej trwania, można dołączyć do kulinarnej społeczności, rejestrując się bezpłatnie w serwisie. Użytkownicy mogą spróbować swoich sił, zdobywając wiedzę, inspirując się i świetnie się przy tym bawiąc.

Wystartowała kolejna odsłona – tym razem tematem przewodnim miesiąca jest kasza.

Partnerami projektu jest Mlekovita oraz Kropla Beskidu.

Za pomysł, opracowanie strategii projektu, jego nadzór kreatywny oraz kompleksową obsługę odpowiada agencja INSIGNIA. Za opracowanie scenariuszy i produkcję serialu telewizyjnego odpowiada OMD i TVP.

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada "Solidarności"

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada "Solidarności"

KRRiT zaakceptowała plany mediów publicznych. Co z likwidacją kanałów TVP?

KRRiT zaakceptowała plany mediów publicznych. Co z likwidacją kanałów TVP?

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu

Nowa prezeska wydawcy "Pisma"

Nowa prezeska wydawcy "Pisma"