Krem z kawy Anatol z jabłkami i różyczkami jabłkowymi
Składniki:
Ciasto:
· 1 opakowanie ciasteczek zbożowych Delecta
· 125 g pokrojonej zimnej margaryny
· 3 łyżki wody
Nadzienie:
· 3 torebki kawy zbożowej Anatol 5 zbóż
· 100 ml wody
· 1 opakowanie budyniu śmietankowego Delecta
· 300 ml mleka
· 150 g mascarpone
· 2 łyżki masła orzechowego
· 20 g cukru
· 200 g jabłek
· 50 g rodzynek Bakalland
Sposób przygotowania:
1. Zawartość torebki z budyniem rozpuść w 100 ml mleka. Torebki kawy zbożowej zalej 100 ml wrzątku i zaparz przez kilka minut i zalej pozostałym mlekiem.
2. W garnku umieść połączoną kawę zbożową z mlekiem, dodaję cukier i zagotowuj. Następnie dodaj rozpuszczony w mleku budyń i mieszaj całość do zgęstnienia. Garnek z budyniem przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw do ostygnięcia.

3. Przygotuj ciasto z przepisu na ciasteczka zbożowe. Jabłka pokrój w ćwiartki i pokrój na cienkie plasterki.
4. Ciasto rozwałkuj i pokrój na paski o szerokości ok. 2 cm i długości ok. 15 cm. Na przygotowanych paskach ciasta ułóż na zakładkę plasterki jabłek i zacznij zwijać je w ciasny rulon. Zwinięte w rulony różyczki jabłkowe piecz przez 25 min w temp. 180 stopni.
5. Wystudzony budyń przełóż do misy miksera, dodaj serek mascarpone i masło orzechowe, a następnie miksuj do uzyskania gładkiego kremu. Budyń rozlej do miseczek i umieść w każdej z nich różyczkę jabłkową.
6. Pozostałe jabłka umyj, obierz i krój w kostkę. Dodaj odrobinę wody i duś w rondelku z dodatkiem rodzynek. Gotowy budyń podawaj z duszonymi owocami.
Smacznego!











