Do tej pory Blulog tworzył rozwiązania termometryczne głównie dla branży spożywczej i logistycznej. Swoją technologię oparł na innowacyjnym systemie pomiaru m.in. temperatury, wilgotności, ciśnienia czy promieniowania UV w czasie rzeczywistym. Z rozwiązań polskiej firmy korzystają m.in. Georg Utz Polska, Isle aux Dessert, Saumextra, Schiever Group czy francuskie restauracje, apteki i producenci żywności. Blulog, choć jest polskim startupem, swoją współpracę z firmami rozpoczął w 2014 roku we Francji. Dopiero w 2016 roku marka zaczęła oferować rozwiązania na polskim ryku. Opracowana technologia ma zyskać zwolenników także w branży rolniczej.
Pomoc w kiszeniu
Blulog, opracowując technologię termometryczną, stworzył rozwiązania, które wpisują się w zakres rolnictwa precyzyjnego i mogą być wykorzystywane, m.in. w procesie kiszenia. Kiszonka powstaje w wyniku fermentacji, a wytworzenie produktu wysokiej jakości jest ściśle związane z temperaturą i pH. Szczególnie istotnym czynnikiem jest fermentacja, dzięki której powstaje kwas mlekowy. Wytwarza się niskie pH, a temperatura materiału wzrasta o ok. 10-15⁰C. Skuteczna kontrola temperatury i pH możliwa jest dzięki umieszczeniu w kiszonce systemu odczytującego aktualne dane, które następnie są przekazywane drogą radiową do przekaźnika z łączem internetowym. W efekcie przekaźnik wysyła informacje do komputera bądź smartfona. Jakiekolwiek zmiany wartości temperatury czy pH są rejestrowane, dzięki czemu właściciel kiszonki ma o niej pełną wiedzę. – Rozwiązanie pozwala kontrolować kiszonkę, co prowadzi do przewidzenia jej realnej wartości w postaci białka i energii – mówi Zbigniew Bigaj, założyciel marki Blulog. – Wszelkie zmiany temperatury bądź pH są bezpośrednio przekazywane za pomocą e-maila bądź SMS-a. Dodatkowo wszystkie dane zapisywane są w bazie danych, dzięki czemu możemy je analizować i ewentualnie zapobiec błędom – dodaje.

Przechowywanie i transport
Jak deklaruje Bigaj, rozwiązanie ma być dostępne nie tylko w przypadku produkcji kiszonki. Technologia pozwala na kontrolę wielu innych czynników, jak na przykład promieniowania UV czy wilgotności. Rozwiązania polskiego startupu mogą przydać się także producentom mleka, sadownikom, jak i podczas transportu zbóż i pasz. Blulog jest w stanie zapewnić technologię, która pozwala kontrolować temperaturę owoców czy warzyw w specyficznych warunkach transportowych. System jest w stanie zbadać temperaturę np. jabłka czy arbuza zarówno wewnątrz owocu, jak na zewnątrz.
Jak zaznacza Bigaj, posiadanie danych termometrycznych jest również zabezpieczeniem dla rolników w wyniku ewentualnych zarzutów odbiorców co do jakości produktów . – Niekiedy rolnikowi trudno wykazać, że jego produkty były przechowywane w odpowiednich warunkach. System kontroli wraz z historią pozwoli zapobiec roszczeniom ze strony odbiorców – mówi Bigaj.

Właściciel marki Blulog uważa, że jego rozwiązanie jest odpowiedzią na problemy, z jakimi spotykają się rolnicy. – Proces przechowywania i transportu może naruszyć strukturę biologiczną i chemiczną żywności, dlatego ważna jest dbałość o ich odpowiednią jakość – tłumaczy Bigaj.
Blulog dostarcza technologię podmiotom zainteresowanym monitoringiem i kontrolą temperatury. Z rozwiązań polskiej firmy do tej pory skorzystało wiele francuskich marek, w tym sieci spożywcze i kosmetyczne, producenci żywności, czy restauracje.
dostarczył

infoWire.pl











