Dolnośląskie może być dumne ze swoich dietetyków

Prężnie rozwijające się zagraniczne firmy, znakomite warunki naturalne i bardzo dobre uczelnie to tylko niektóre z zalet województwa dolnośląskiego. Teraz do tych atutów mieszkańcy Wrocławia i okolic mogą dołączyć także wysoki poziom kształcenia w dziedzinie dietetyki. Świadczą o tym między innymi wyniki zorganizowanego przez firmę Nestlé Polska S.A. projektu dla młodych żywieniowców, w którym studenci z województwa dolnośląskiego wykazali się najwyższym w skali kraju poziomem wiedzy i umiejętności.

Redakcja Wirtualne Media
Redakcja Wirtualne Media
Udostępnij artykuł:

Wrocław to trzeci co do wielkości w Polsce ośrodek naukowo – akademicki, który przyciąga do siebie młodych ludzi z innych regionów kraju[1]. Wśród uczelni wyższych działających w województwie dolnośląskim, przyszłych żywieniowców kształci Akademia Medyczna im. Piastów Śląskich oraz Uniwersytet Przyrodniczy, który z liczbą 12 000 studentów[2], jest jedną z największych tego typu placówek w Polsce.

O wysokim poziomie kształcenia dietetyków w tym regionie przekonała się firma Nestlé Polska S.A., organizując ogólnopolski projekt dietetyczny, skierowany do studentów kierunków związanych z żywieniem i zdrowiem człowieka. Zadaniem uczestników konkursu było obserwowanie za pośrednictwem Facebooka wirtualnej postaci – Natalii Honoraty Witalnej – a następnie stworzenie dla niej odpowiedniego planu żywieniowego.

Pisząc zalecenia dietetyczne dolnośląscy żywieniowcy, których zgłoszenia stanowiły 21% wszystkich nadesłanych prac, wykazali się najwyższym poziomem wiedzy na tle ogólnopolskim. Uczestnicy konkursu z Akademii Medycznej im. Piastów Śląskich zdobyli najwyższą średnią punktową (61,7 punktów na 100 możliwych), osiągając tym samym najlepszy wynik w kraju. Mimo że najwięcej zgłoszeń nadesłali studenci SGGW w Warszawie, zdobywając tym samym największą łączną liczbę punktów i wygrywając grant naukowy, to przyszli dietetycy z Dolnego Śląska swoimi pracami udowodnili wyższy poziom merytoryczny. Dla porównania studenci SGGW za swoje prace konkursowe otrzymali średnio 49,3 punktów.

Cieszy mnie tak wysoki poziom kształcenia żywieniowców na Dolnym Śląsku” – mówi Agnieszka Piskała, Starszy Specjalista ds. Żywienia w firmie Nestlé Polska S.A., członek jury konkursowego i dodaje:Najwięcej prac napłynęło do nas z uczelni w województwie mazowieckim, dlatego bardzo miłym zaskoczeniem było dla mnie to, że to właśnie wrocławscy studenci osiągnęli najlepsze wyniki – szczególnie, że poziom całego konkursu był bardzo wysoki” – dodaje.

Wśród 10 laureatów, którzy wykazali się najwyższym poziomem spostrzegawczości, kreatywności i merytoryczności w pracy nad planem żywieniowym dla Natalii, znalazły się aż 3 studentki z Wrocławia. Są to Anna Fejlowicz i Ewa Tomczyk z Akademii Medycznej im. Piastów Śląskich oraz Marta Leszczyńska z Uniwersytetu Przyrodniczego, które zajęły ex aequo trzecie miejsce i wywalczyły uczestnictwo w V konferencji naukowej Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego w Rogowie pod opieką Starszego Specjalisty ds. Żywienia Nestlé wraz z przedstawieniem tam autorskiej prezentacji oraz w szkoleniu z autoprezentacji, które przeprowadzi agencja PR Eskadra PUBLICA.

O tym, że zapotrzebowanie na absolwentów kierunków dietetycznych będzie rosło świadczą m.in. badania Instytutu Żywności i Żywienia. Wynika z nich, że ponad 60% mężczyzn i 50% kobiet w Polsce cierpi na otyłość lub nadwagę. Dodatkowo tylko co trzecie dziecko i co dziesiąty dorosły uprawiają sport.[3] Dolnośląskie uczelnie, kształcąc najwyższej klasy specjalistów ds. żywienia, wychodzą naprzeciw oczekiwaniom rynku, przyszłych dietetyków i Polaków, którzy coraz częściej zgłaszają się do żywieniowców w trosce o swoje zdrowie i kształtowanie odpowiednich nawyków żywieniowych.

Projekt Nestlé został zrealizowany w ramach strategii Nutrition, Health & Wellness popularyzującej prawidłowe żywienie, dbanie o zdrowie i dobre samopoczucie. W ramach inicjatywy na 10 polskich uczelniach odbyły się także prelekcje ze specjalistami ds. żywienia z Nestlé Polska S.A. Podczas żywieniowego roadshow dyskutowano o stanie odżywiania Polaków oraz rosnącym znaczeniu zawodu dietetyka w Polsce i na świecie.

Szczegółowe informacje na temat projektu i strategii firmy dostępne są na www.nestle.pl oraz facebook.com/NestlePolskaNHW.

[3] Badanie Instytutu Żywności i Żywienia w ramach projektu „Zapobieganie nadwadze, otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej”

grafika

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada "Solidarności"

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada "Solidarności"

KRRiT zaakceptowała plany mediów publicznych. Co z likwidacją kanałów TVP?

KRRiT zaakceptowała plany mediów publicznych. Co z likwidacją kanałów TVP?

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu

Nowa prezeska wydawcy "Pisma"

Nowa prezeska wydawcy "Pisma"