Dyniowe przysmaki na Halloween

Kolory i smak dyni są prawdziwą jesienną petardą. To pyszne warzywo nie tylko daje wiele kulinarnych możliwości, ale także pozwala wyrzeźbić najpiękniejsze kształty i przy odrobinie kreatywności może służyć za oryginalny lampion. Nie bez powodu sezon dyniowy splata się z amerykańskim świętem strachów – Halloween. Przedstawiamy danie, które idealnie wpisuje się w to święto, a przy tym jest smaczne i pełne wartości odżywczych.

Redakcja Wirtualne Media
Redakcja Wirtualne Media
Udostępnij artykuł:

„Cukierek albo psikus” to pytanie bardzo często można usłyszeć od dzieci, które pięknie przebrane pukają do naszych drzwi 31 października. Rzadko kiedy znajdzie się śmiałek, który prosi o psikus, nie oferując odwiedzającym go przebierańcom słodyczy. A gdyby tak Halloween zacząć od samego śniadania i zaproponować całej rodzinie polecane przez dietetyków FC Barcelona smaczne dyniowe pankejki, które wspólnie możecie udekorować w dynie, potworki czy nietoperze? Gwarantujemy, że Twoje dziecko będzie zachwycone, a wspólne dekorowanie pozwoli na wzmocnienie więzi i będzie wspaniałą zabawą. Skorzystaj z przepisów opublikowanych na stronie Beko i w tegoroczne Halloween #JedzJakMistrz! Zastanawiasz się co jest potrzebne do przygotowania przekąski polecanej przez mistrzów? To proste!

Do przygotowania dyniowych naleśników potrzebujesz:

Składniki

·         80g mąki pełnoziarnistej

·         łyżeczka proszku do pieczenia

·         łyżeczka ekstraktu waniliowego

·         łyżeczka cynamonu

·         1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej

·         pół łyżeczki soli

·         80g puree z dyni

·         2 jajka

·         pół szklanki mleka

·         3 łyżki syropu klonowego

·         2 łyżki oleju kokosowego

·         Ulubione owoce do dekoracji

Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Suche i mokre składniki dokładnie wymieszaj w dwóch oddzielnych miskach. W robocie planetarnym (np. Beko) połącz ze sobą składniki z obu misek i wyrabiaj ciasto aż do uzyskania jednolitej masy. Przy użyciu głębokiej łyżki (najlepiej wazowej) wylej niewielką ilość ciasta na patelnię i smaż przez około minutę z każdej strony, tak aby pankejk był puszysty i ładnie zarumieniony. Ozdób rysując syropem klonowym straszną minkę, nietoperza lub dynię. Do udekorowania wykorzystaj owoce, które mogą posłużyć za oczy i zęby halloweenowych potworków. Smacznego!

Przepis pochodzi z akcji Beko #jedzjakmistrz.

Więcej przepisów na proste dania dla dzieci na www.beko.pl/jedzjakmistrz

Dodatkowe informacje o marce BEKO

Beko to druga największa w Europie marka, która w swojej ofercie posiada wszystkie niezbędne sprzęty domowe m.in.: pralki, lodówki, piekarniki, zmywarki do naczyń, telewizory czy kuchenki elektryczne. Od 2014 roku oficjalny sponsor klubu piłkarskiego FC Barcelona. W 2018 roku Beko zainicjowało kampanię społeczną „Jedz jak Mistrz” z udziałem piłkarzy FCB, która ma na celu pomoc rodzicom w zdrowszym żywieniu dzieci (www.beko.pl/jedzjakmistrz).

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada "Solidarności"

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada "Solidarności"

KRRiT zaakceptowała plany mediów publicznych. Co z likwidacją kanałów TVP?

KRRiT zaakceptowała plany mediów publicznych. Co z likwidacją kanałów TVP?

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu

Nowa prezeska wydawcy "Pisma"

Nowa prezeska wydawcy "Pisma"