Uczestnicy zamieszkają razem w willi "Hell’s Kitchen". W każdym odcinku dwie drużyny - niebieskich i czerwonych zmierzą się z kulinarnym zadaniem, a zwycięska drużyna dostanie nagrodę. Będzie to np. spotkanie z niezwykłymi gośćmi, degustacja luksusowych produktów w ekskluzywnych miejscach czy szkolenie z ekspertami.
W tym sezonie przegrana drużyna zamiast kary otrzyma „lekcję do odrobienia”, czyli zadanie, które ma ich nauczyć pokory, szacunku do pracy i produktu oraz pokazać wartość pracy zespołowej.
W programie nie zabraknie też największych gwiazd polskiego show-biznesu. W piekielnej restauracji będą próbowały i oceniały kulinarne poczynania uczestników: Young Leosia, Blowek, Jacek Fedorowicz, Grażyna Szapołowska, Janusz Palikot i wielu innych. Zwycięzca programu zdobędzie 100 tys. zł i staż w jednej z restauracji Mateusza Gesslera.

W rolę pomocników Mateusza Gesslera, czyli sous chefów wcielą się:
Robert Kondziela — mistrz gotowania z 30-letnim doświadczeniem, edukator kulinarny i ekspert w dziedzinie kuchni polskiej. Od 20 lat współpracuje z Mateuszem Gesslerem, obecnie zajmując stanowisko szefa kuchni w czterech jego restauracjach.
Bartłomiej Krężel — uczestnik pierwszej edycji programu „Top Chef” w Polsacie, gdzie znalazł się w pierwszej piątce najlepszych kucharzy. Dziś jest właścicielem i szefem kuchni czterech restauracji na Dolnym Śląsku.

"Hell's Kitchen" w środowe wieczory w Polsacie
Program „Hell’s Kitchen. Piekielna kuchnia" będzie nadawany w Polsacie w środy o 20.00 począwszy od 31 sierpnia. Producentem wykonawczym jest firma Jake Vision.
Szósta edycja „Hell’s Kitchen. Piekielnej kuchni”, emitowana w Polsacie od września do listopada 2016 roku we wtorki o godz. 20.05, miała średnio 1,2 mln widzów, co przełożyło się na 7,49 proc. udziału w rynku telewizyjnym wśród wszystkich widzów, 11,20 proc. w grupie komercyjnej 16-49 oraz 9,09 proc. w grupie 16-59 (dane Nielsen).
Format "Hell's Kitchen" powstał w USA. Amerykańska odsłona reality-show wykreowała gwiazdę Gordona Ramsay’a. Lokalne edycje formatu zrealizowano m.in. w Niemczech, Francji, Hiszpanii, Finlandii, Danii, Belgii, Rumunii, Rosji oraz na Litwie i w Ukrainie.











