Hot-dog na kilka sposobów

Podłużna nacięta bułka, gorąca parówka i sos. Hot dog to wyjątkowo proste danie, uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Powstał w Niemczech, popularność zyskał w Stanach Zjednoczonych, a już 4 lipca obchodzi swoje międzynarodowe święto. I choć nie jest bardzo wybitnym posiłkiem, to mimo prostej receptury, do dziś powstaje mnóstwo wariacji na jego temat.

Redakcja Wirtualne Media
Redakcja Wirtualne Media
Udostępnij artykuł:

Na wiele sposobów

Klasyczny hot-dog to pyszna przekąska, która zrobiła furorę na całym świecie. Można konsumować go na wiele sposobów. Przykładowo w Tajlandii zjemy tzw. corn dog, czyli parówkę w cieście kukurydzianym, w Kalifornii danger doga, czyli kiełbasę zawiniętą w bekon z dodatkiem grillowanej cebuli i sosu chili con carne, a we Francji spotkamy się z bagietką, zapiekaną z serem, podaną z sosem grzybowym. Wszyscy fani eksperymentów mogą spróbować doprawiać hot-dogi w nieco inny, oryginalny sosów. Doskonałym pomysłem jest przygotowanie ich z sosem paprykowym lub pastą guacamole i kwaśną śmietaną.

Pikantny hot-dog

Składniki:

  • 1 podłużna bułka
  • 1 parówka Hot dog z kurczaka marki Konspol
  • 1 świeży pomidor
  • 1 czerwona papryka
  • papryczki jalapeno
  • 1 ogórek konserwowy
  • 1 czerwona cebula
  • sos paprykowo-pomidorowy

Składniki na sos:

  • 1 cebula
  • 2 czerwone papryki,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego,
  • pół szklanki śmietany 30%,
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki,
  • sól, pieprz,
  • pół papryczki chili

Przygotowanie sosu:

Cebulę myjemy, kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle z olejem. Z papryki usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Całość doprawiamy solą, słodką papryką, octem i posiekaną papryczką chili. Warzywa dusimy pod przykryciem około 10 minut. Sos zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę, miksujemy i ponownie gotujemy.

Przygotowanie hot doga:

Bułkę nacinamy do połowy i wrzucamy do rozgrzanego  piekarnika na około 10 minut. W tym samym czasie we wrzącej wodzie gotujemy parówkę. Bułkę wyjmujemy z piekarnika i wkładamy do niej parówkę. Paprykę kroimy w paski, pomidora i ogórka w plasterki, a cebulę w piórka. Wszystkie warzywa wkładamy do bułki. Następnie dorzucamy połówki papryczek jalapeno i polewamy przygotowanym wcześniej sosem.

Z pastą guacamole

Składniki:

  • 1 podłużna bułka
  • 1 parówka Hot dog z kurczaka marki Konspol
  • 1 ogórek konserwowy
  • cebula
  • pasta avocado
  • kwaśna śmietana
  • przecier pomidorowy

Składniki na pastę guacamole:

  • 1 avocado
  • 1 limonka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 papryczka chili
  • 2 małe pomidory
  • kilka listków świeżej kolendry
  • sól

Przygotowanie pasty:

Avocado obieramy ze skórki, wyjmujemy pestkę i rozgniatamy widelcem. Masę skrapiamy sokiem z limonki, by nie sczerniała. Papryczkę kroimy na małe kawałki, pomidory w kostkę, cebulę i kolendrę siekamy na drobno. Całość dodajemy do pasty z avocado, mieszamy i wstawiamy na godzinę do lodówki.

Przygotowanie hot-doga:

Bułkę przecinamy wzdłuż i podgrzewamy w piekarniku. Ciepła bułka jest smaczniejsza i bardziej miękka. Parówkę gotujemy i wkładamy do środka bułki. Ogórki kroimy w plasterki, a cebulę w piórka. Bułkę smarujemy przecierem pomidorowym, wykładamy warzywami i wkładamy do niej ugotowaną parówkę. Tak przygotowanego hot-doga smarujemy pastą z avocado i dekorujemy kwaśną śmietaną.

Smacznego!

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada "Solidarności"

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada "Solidarności"

KRRiT zaakceptowała plany mediów publicznych. Co z likwidacją kanałów TVP?

KRRiT zaakceptowała plany mediów publicznych. Co z likwidacją kanałów TVP?

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu

Nowa prezeska wydawcy "Pisma"

Nowa prezeska wydawcy "Pisma"