Intrygujący jak imbir

Odrobina Azji w kuchni czy powrót do staropolskich przepisów? W obu przypadkach niezbędny będzie imbir. Ten od Galeo sprawdzi się w daniach słodkich i na ostro, a także w rozgrzewających napojach. Imbir w kuchni stosowany jest już od 3000 lat. Do Europy dotarł wieki temu z Azji. Był lubiany w staropolskiej kuchni, potem na chwilę zapomniany, pojawiał się głównie jako przyprawa do pasztetów, flaków i składnik mieszanek curry oraz do piernika. Teraz, zarówno w postaci świeżego korzenia, jaki i sproszkowanej, spożywamy go coraz więcej – w ciągu ostatnich 10 lat zapotrzebowanie na niego wzrosło około 5 razy. Szczególnie chętnie sięgamy po niego od listopada do marca, kiedy mamy ochotę nieco się rozgrzać lub szukamy naturalnych sposobów walki z przeziębieniem. I mamy coraz więcej pomysłów na jego zastosowanie, nie tylko kulinarne, lecz także kosmetyczne i lecznicze. W kuchni wykorzystywane są kłącza imbiru. Najwygodniejsze w użyciu są w postaci ususzonej i sproszkowanej, i takie właśnie proponuje Galeo. Przyprawa Galeo ma odświeżający, lekko cytrynowy zapach oraz korzenny, nieco palący smak. Nadaje temperamentu kremom warzywnym lub purée, np. z dyni bądź z marchewki. Zapewnia wyrazistość pieczonym jabłkom i sałatkom owocowym. Sprawdza się w przepisach dla wybrednych, dodając charakteru ciastom i ciasteczkom. Podkreśla smak mięs, sosów, pasztetów i zup. Warto o nim pamiętać przygotowując grzane wino lub piwo. Jego szczyptę można dodać również do kawy. Imbir doskonale komponuje się z innymi przyprawami, takimi jak cynamon, chili, czosnek, pieprz, ziele angielskie czy liść laurowy. Należy natomiast zachować ostrożność przy łączeniu go z ziołami, ponieważ jego intensywny aromat może kłócić się z innymi nutami zapachowymi. Imbir Galeo znajdziemy w tradycyjnych sklepach spożywczych i sieciach lokalnych na terenie całego kraju, a także w sieciach Kaufland, Carrefour i E.Leclerc w cenie ok. 1,29 zł za 15 g. *** Pierś kurczaka z imbirem Składniki: •    800 g piersi kurczaka •    200 g pieczarek •    2 cebule dymki •    1 zielona papryka •    1 szklanka bulionu warzywnego •    3 pomidory •    1 łyżka mąki •    olej •    sól •    2 łyżeczki imbiru mielonego Galeo •    2 łyżeczki czosnku granulowanego Galeo •    pieprz czarny mielony Przygotowanie: Piersi kurczaka pokroić na małe kawałki. Pieczarki i cebulę poszatkować. Obrane pomidory pokroić w cząstki, paprykę – w paski. Na silnie rozgrzanym oleju smażyć mięso ok. 5 min. Dodać warzywa, czosnek, imbir, wymieszać i trzymać na ogniu ok. 2 min. Zalać bulionem wymieszanym z mąką, doprawić solą i pieprzem. Całość dusić jeszcze ok. 5 min. Podawać z ryżem. Czas przygotowania: ok. 30 min. Koszt: ok. 26 zł, danie dla 5-6 osób

Redakcja Wirtualne Media
Redakcja Wirtualne Media
Udostępnij artykuł:

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Co kupno Warner Bros. przez Netfliksa zmieni w Polsce? Pracownicy TVN dostali list od szefa WBD

Co kupno Warner Bros. przez Netfliksa zmieni w Polsce? Pracownicy TVN dostali list od szefa WBD

Prasa umiera? Skądże! Wydawca "Vogue Polska" wprowadzi do Polski kolejny luksusowy tytuł [TYLKO U NAS]

Prasa umiera? Skądże! Wydawca "Vogue Polska" wprowadzi do Polski kolejny luksusowy tytuł [TYLKO U NAS]

"Święta marzeń" w piosence Polsatu na Boże Narodzenie. Ibisz świętym Mikołajem

"Święta marzeń" w piosence Polsatu na Boże Narodzenie. Ibisz świętym Mikołajem

Będzie mega fuzja. Netflix kupuje Warner Bros. Discovery bez telewizji

Będzie mega fuzja. Netflix kupuje Warner Bros. Discovery bez telewizji

Gwiazdor Modern Talking na Sylwestrowej Mocy Przebojów Polsatu. Obok Zenek Martyniuk, Beata Kozidrak i Skolim

Gwiazdor Modern Talking na Sylwestrowej Mocy Przebojów Polsatu. Obok Zenek Martyniuk, Beata Kozidrak i Skolim

Globalna awaria Cloudflare. Nie działała Canva, Downdetector i sklepy online

Globalna awaria Cloudflare. Nie działała Canva, Downdetector i sklepy online