Jakie potrawy przygotować na święta?

Boże Narodzenie coraz bliżej. Jedno jest pewne - im szybciej zabierzemy się za planowanie świąt, tym mniej stresu i zamieszania czeka nas przed samą Wigilią. Pozostaje najważniejsze pytanie - jakie potrawy przygotować? Tradycyjne polskie dania, czy może coś zaskakującego, w nowoczesnym wydaniu? Idealnie byłoby znaleźć złoty środek. Poniżej kilka inspiracji.

Redakcja Wirtualne Media
Redakcja Wirtualne Media
Udostępnij artykuł:

Połączenie tradycji z nowoczesnością to doskonałe rozwiązanie na Święta Bożego Narodzenia. Warto postawić na sprawdzone produkty i przygotować potrawy, które na wigilijnym stole uzupełnią klasyczne śledzie czy sałatkę jarzynową. Nie powinno także zabraknąć aromatycznych sosów, które podkreślą smak dań. Taką bazę dressingów w wielu potrawach świątecznych stanowi majonez, jak na przykład Majonez Kielecki. Z tradycyjną, znaną i niezmienną od lat recepturą. Jego kremowa konsystencja i wyjątkowy smak to gwarancja udanej sałatki czy sosu do mięsa, ryb, a nawet… krewetek.

Krewetki w świątecznym wydaniu

Krewetki nie należą do typowych dań na wigilijnym stole, jednak obok tego przepisu trudno przejść obojętnie. Owoce morza, aromatyczny sos i świeży szczypiorek - czego chcieć więcej? Taka przystawka śmiało może zająć miejsce obok śledzia z cebulką i karpia w galarecie. Potrzebne składniki:

·        ok. 400 g gotowanych krewetek w zalewie

·        4 łyżki Majonezu Kieleckiego

·        3 łyżki jogurtu naturalnego

·        1 duży lub 2 małe ząbki czosnku

·        3/4 łyżeczki słodkiej mielonej papryki

·        sok z cytryny

·        sól i pieprz do smaku

·        łyżka brandy

·        szczypiorek do posypania

Krewetki odsączamy z zalewy (najlepiej na sitku) i przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy Majonez Kielecki, jogurt naturalny, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy oraz brandy. Wszystko dokładnie mieszamy, a na koniec posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem.

A może sałatka śledziowa?

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć śledzia. Obok tego klasycznego z cebulką często pojawiają się rozmaite wariacje. Dużym powodzeniem cieszy się śledź po szwedzku czy mielony. Ciekawym pomysłem jest również sałatka śledziowa z burakami - ta propozycja zadowoli zarówno fanów tradycyjnych potraw, jak i poszukujących nowych kulinarnych wrażeń. Z pewnością takiej sałatce nie można odmówić efektownego wyglądu - dzięki burakom ma ona piękny, fioletowawy kolor! Co jest potrzebne do jej przygotowania?

·        ok. 250 g śledzi w oleju

·        małe jabłko

·        2 pieczone buraki

·        mała cebula

·        2 ogórki konserwowe

·        3 łyżki Majonezu Kieleckiego

·        2 łyżki kwaśnej śmietany

·        odrobina soku z cytryny

·        sól i pieprz do smaku

·        natka pietruszki lub koperek

Śledzie, jabłko, buraki, ogórki konserwowe oraz cebulę kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Następnie dodajemy Majonez Kielecki, śmietanę oraz przyprawy i odrobinę soku z cytryny, po czym wszystko mieszamy. Przekładamy na półmisek i ozdabiamy natką pietruszki lub koperkiem.

Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego: ok. 10 zł brutto / 700 ml

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu

Nowa prezeska wydawcy "Pisma"

Nowa prezeska wydawcy "Pisma"

Publicis Media liderem nowego biznesu w Polsce. Starcom na czele agencji

Publicis Media liderem nowego biznesu w Polsce. Starcom na czele agencji

Finał programu "Ej, Stara!". Ilu widzów miał nowy format Doroty Szelągowskiej?

Finał programu "Ej, Stara!". Ilu widzów miał nowy format Doroty Szelągowskiej?

REM oddala skargę policji na reportaż "Superwizjera TVN"

REM oddala skargę policji na reportaż "Superwizjera TVN"

Co trzyma Polaków przy płatnej telewizji? TVN24 na czele

Co trzyma Polaków przy płatnej telewizji? TVN24 na czele