Na stronie internetowej czasopisma naukowego International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity[1] ukazał się artykuł na temat badań dotyczących zależności pomiędzy siedzącym trybem życia i brakiem aktywności fizycznej a stanem zdrowia dzieci i młodzieży w wieku szkolnym. Dowody naukowe wskazują, że spędzanie wolnego czasu w sposób nieaktywny, np. oglądanie telewizji w ilości powyżej 2 godzin dziennie, wiąże się ze znacznym spadkiem kondycji fizycznej młodzieży, niższą samooceną oraz gorszymi osiągnięciami w nauce.
Co gorsza w trakcie bezproduktywnego oglądania telewizji i grania na komputerze młodzież często sięga po różne przekąski w nieograniczonej ilości, przed czym przestrzega Agnieszka Piskała ekspertka ds. żywienia w firmie Nestlé: – Spożywane między posiłkami różnego rodzaju przekąski tylko na chwilę zaspokajają głód. Zawierają znaczne ilości tłuszczu bądź cukru, przez co są bardzo kaloryczne, a jednocześnie mają za mało błonnika, który daje uczucie sytości na dłużej.

Niestety brak wiedzy na temat zdrowego żywienia oraz znaczenia aktywności fizycznej skutkuje poważnymi problemami ze zdrowiem i samopoczuciem młodych ludzi. Dlatego tak ważne są programy edukacyjne, które nie tylko wspierają nauczycieli, ale i zachęcają młodzież do praktykowania zdrowego trybu życia na co dzień.
Taki też jest program edukacyjny „Jedz smacznie i zdrowo”, który cieszy się ogromnym powodzeniem wśród nauczycieli i gimnazjalistów w całej Polsce. Projekt odpowiada na potrzeby pedagogów i zapewnia im między innymi praktyczne pomoce naukowe, które urozmaicają uczniom naukę o zdrowym żywieniu. Każdego dnia organizatorzy otrzymują dziesiątki zgłoszeń, a do końca programu zostały jeszcze 3 miesiące! Program organizowany jest przez markę WINIARY przy współpracy z Federacją Polskich Banków Żywności, pod patronatem Ministerstwa Edukacji Narodowej, Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych, a także Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW.

– Nasz program zwraca szczególną uwagę na aktualne problemy zdrowotne młodzieży wynikające z ich trybu życia – mówi Agnieszka Piskała ekspertka ds. żywienia w firmie Nestlé. Większość z nich bardzo często spożywa posiłki przy komputerze albo przed telewizorem. Nie wiedząc, że mózg każdego z nas umie skupiać się jednocześnie tylko na jednej rzeczy! W związku z czym, kiedy młody człowiek je obiad i jednocześnie ogląda telewizję lub gra na komputerze jego mózg przestaje kontrolować ilość spożywanego jedzenia. Zazwyczaj taki nastolatek zjada dwa razy więcej niż powinien! I nie zdaje sobie z tego sprawy – dodaje dietetyczka.
By wziąć udział w programie „Jedz smacznie i zdrowo” nauczyciele zainteresowanych gimnazjalistów wypełniają zgłoszenie umieszczone na stronie internetowej programu www.jedzsmacznieizdrowo.pl. Następnie każdy z nich otrzymuje pakiet materiałów dydaktycznych, w oparciu o które prowadzi lekcje.

Po przeprowadzonej lekcji nauczyciel wypełnia ankietę, która jest przepustką do następnego etapu programu, czyli konkursu. Każda klasa, która wykona pracę w formie plakatu plastycznego lub filmu (format prac określa regulamin) może wygrać dwudniową wycieczkę do Warszawy i warsztaty taneczne z Gwiazdą programu You Can Dance. Ponadto do wygrania jest aż 30 tablic multimedialnych oraz 40 zestawów kulinarnych, którą umilą gimnazjalistom pierwsze eksperymenty w kuchni.
Na prace konkursowe organizatorzy czekają do 20 kwietnia. W samym programie można brać udział do końca roku szkolnego. Więcej informacji oraz formularz zgłoszeniowy można znaleźć na stronie internetowej programu: www.jedzsmacznieizdrowo.pl.
[1] http://www.ijbnpa.org/content/7/1/40
***********************************
Program „Jedz smacznie i zdrowo” jest akcją edukacyjną marki WINIARY prowadzoną we współpracy z Federacją Polskich Banków Żywności w polskich gimnazjach. Pierwsza edycja odbyła się w roku szkolnym 2010/2011. Wzięło w niej udział niemal 500 gimnazjów z całej Polski. Ponad 600 nauczycieli wyedukowało w dziedzinie zdrowego odżywiania blisko 23 000 uczniów z ponad 1000 klas. Misją „Jedz smacznie i zdrowo” jest nauka młodzieży zasad prawidłowego i zdrowego odżywiania oraz zachęcenie do podejmowania pierwszych samodzielnych prób gotowania.

Program marki WINIARY jest częścią szerszej kampanii zatytułowanej „Jedz smacznie i zdrowo”. prowadzonej od czterech lat przez wiele marek z portfolio firmy Nestlé, której celem jest promowanie zdrowego odżywiania wśród konsumentów. Wiąże się on z przyjęciem przez Nestle strategii NHW (Nutrition, Health, Wellness) będącej strategią odpowiedzialnego biznesu firmy Nestlé, w imię której zobowiązuje się ona produkować wysokiej jakości produkty, będąc jednocześnie wiarygodnym partnerem w żywieniu oraz dbałości o zdrowie i dobre samopoczucie konsumentów.
Patroni honorowi
- Minister Edukacji Narodowej
- Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych
- Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego











