Premierowe odcinki trzeciego sezonu "Górnej półki smaku" będą emitowane w TVP2 w sobotnie przedpołudnia o godz. 11:30, począwszy od 18 października.
Jak informuje nadawca, w najnowszej odsłonie kulinarno-detektywistycznego formatu główni bohaterowie: autor kryminałów Marek Krajewski i szef kuchni Orson Hejnowicz wyruszą w podróż po Dolnym Śląsku foodtruckiem, a towarzyszyć im będą influencerzy np. Jakub Wencek, Adriana Marczewska czy Martyna Żmuda-Trzebiatowska.
Hejnowicz w każdym odcinku stworzy dania w stylu streetfood z lokalnych produktów, m.in. sałatkę z chwastów, souvlaki z jelenia, churrosy piernikowe czy samosy z kozim serem.

Najnowsza seria programu w zamyśle produkcji ma być formą zachęty do odwiedzenia regionu Dolnego Śląska dotkniętego ubiegłoroczną powodzią. Miejsca, w których nagrywano tegoroczną edycję "Górnej półki smaku", to: Bolesławiec, Jelenia Góra, Walim i Góry Sowie, Kłodzko, Bardo, Stronie Śląskie, Lądek Zdrój, Międzylesie i Międzygórze. Format ma odkryć te miejsca na nowo i wspierać lokalnych przedsiębiorców – czytamy w zapowiedzi najnowszego sezonu "Górnej półki smaku".
O czym jest program "Górna półka smaku"?
Program "Górna półka smaku" zadebiutował na antenie TVP2 jesienią ubiegłego roku. Był emitowany w niedziele o godz. 17:15. Nowy format łączy w sobie opowieść kulinarną, detektywistyczną oraz elementy związane z historią i tradycją Dolnego Śląska.
Lektorem w programie jest wrocławski pisarz Marek Krajewski, a poszukiwaczem tradycyjnych smaków regionu kucharz Orson Hejnowicz. Program, który powstał we współpracy z przedstawicielami województwa dolnośląskiego, ma promować produkty i tradycje regionu, pokazując te znane i mniej znane atrakcje turystyczne.











